Publicitat
Terrassa

La sisena onada de la Covid col·lapsa els CAP

Els centres d’atenció primària de la ciutat es veuen col·lapsats arrel de la variant òmicron de la Covid-19. Fa només un parell de mesos, les visites s’atenien amb normalitat, però la pandèmia ha tornat a col·lapsar els CAP. Els experts, però, aventuren que hem arribat al punt àlgid i aviat començarà el descens

Cues per accedir a la recepcció del CAP Sant Llàtzer de Terrassa / alberto tallón

[Jordi Guillem i Laura Massallé]

La sisena onada de la Covid-19 ha disparat el nombre de consultes i visites als Centres d’Atenció Primària (CAP) de Terrassa a xifres de rècord. Els ambulatoris de la ciutat han vist augmentar sense aturades les visites per qüestions relacionades amb el coronavirus des de fa una mica més d’un mes i mig.

Així ho indiquen les dades compartides pel Departament de Salut a través de la pàgina web dadescovid.cat. Si a principis de novembre, amb la pandèmia estabilitzada, cada dia un centenar de terrassencs anaven al CAP per a visites vinculades amb la Covid-19, actualment s’estan batent els rècords de visites diàries en aquests equipaments, amb més d’un miler d’usuaris. De fet, només dimarts, l’atenció primària terrassenca va atendre 1.382 ciutadans per coronavirus.

L’augment desbocat dels contagis del coronavirus ha provocat, la saturació dels CAP de forma similar a la d’octubre de 2020, en plena segona onada. La setmana passada, del 26 de desembre a l’1 de gener, els ambulatoris de la ciutat van atendre 5.356 visites per Covid-19, una xifra similar a l’anterior rècord, marcat del 25 al 31 d’octubre de 2020, amb un total de 5.945 atencions.

De fet, actualment als CAP que gestiona el Consorci Sanitari de Terrassa (CST) entre un 80 i un 90% de les visites i consultes a què donen resposta estan vinculades directament amb el coronavirus. “Des del setembre teníem un ritme de visites pràcticament normal, però a partir del pont del 6 i el 8 de desembre ja vam començar a notar un increment de visites i consultes que ha anat creixent de manera exponencial. Aquesta setmana hem arribat a tenir 645 casos. I les consultes telefòniques s’han incrementat també moltíssim. En un sol dia hem superat les 800. No tenim mans per atendre tanta gent”, explica Montse Ureña, la directora d’atenció primària del Consorci Sanitari de Terrassa. Per la seva banda, Teresa Clanchet, directora assistencial de l’àmbit ambulatori de la Fundació Assistencial de MútuaTerrassa comenta: “Vam començar a notar un increment d’activitat de patologia respiratòria lleu a finals de novembre. El nombre de positius per Covid ha anat augmentant progressivament. L’increment més acusat es va produir a partir del 20 de desembre”.

Creixement exponencial

Tant els CAP que gestiona MútuaTerrassa com els del Consorci Sanitari de Terrassa han assistit a un creixement exponencial de consultes i de casos positius. “Hem triplicat el nombre de visites i hem triplicat i quadruplicat el nombre de positius diaris respecte al nombre màxim de positius que es van registrar a la cinquena onada”, assenyala Clanchet. La seva homòloga del CST entén que ja s’ha tocat sostre. “Hem de veure com evoluciona la situació, però a finals d’aquesta setmana les cues ja no eren tan llargues com en els darrers dies. Esperem que vagin baixant. De fet, ho necessitem. No podem treballar amb aquesta pressió. Si hem de començar a anul·lar agendes serà un desastre”, assenyala.

Els CAP de la ciutat han reforçat l’atenció primària per fer front a aquesta allau de visites i consultes. Montse Ureña, del CST, comenta: “Ja no sabem d’on treure més professionals. Hem reforçat els dispositius tant com hem pogut. Tenim auxiliars que fan cribratges i també estudiants de medicina que atenen les consultes telefòniques. Ja no sabem d’on treure més professionals”, comenta. Per la seva banda, des de MútuaTerrassa, Teresa Clanchet assegura: “Hem reforçat totes les categories professionals amb noves contractacions per donar resposta a l’increment de les visites, per fer les proves i també per fer el seguiment clínic dels positius i la gran demanda d’atenció telefònica que s’està generant”.

Pel que fa als perfils tipus de les persones que s’atansen als CAP, totes dues coincideixen. Montse Ureña diu: “Estariem parlant d’una persona de 30 a 60 anys amb poca simptomatologia”. Teresa Clanchet, per la seva banda, assevera: “Atenem majoritàriament joves i gent de mitjana edat. La clínica que presenten la majoria és lleu, amb símptomes semblants als d’un refredat comú”.

Creix la notificació de positius a les farmàcies

[Laura Hernández]

Salut va activar dilluns la comunicació de positius a les farmàcies per descongestionar la xarxa d’assistència primària i les trucades als despatxos farmacèutics s’han multiplicat aquesta setmana. Dimarts, la xifra de positius notificats als despatxos farmacèutics era de 6 mil a tota Catalunya, només en 36 hores.
A Terrassa, la farmàcia Brugueras del Portal de Sant Roc és un exemple de com la xarxa de botiques s’integra de manera eficaç en el sistema de salut per fer front a la pandèmia.
Des de dilluns, un cop activada la notificació a les farmàcies, “ens han notificat 26 positius”, explica Joan Brugueras, titular de l’establiment i coordinador del Col·legi Oficial de Farmacèutics de Barcelona al Vallès Occidental- Oest.

Brugueras recorda a la ciutadania que pot “trucar-nos per comunicar-nos el positiu i no cal certificació”. La notificació del positiu, que la farmàcia integra al sistema de Salut, activa el protocol i l’arribada d’un SMS al pacient per tramitar, per exemple, la seva baixa laboral.
“Des del mes de juliol hem supervisat 600 test – explica Brugueras-. La majoria, 400, els hem fet durant la sisena onada d’Omicron”. El farmacèutic comenta que dels 50 positius detectats des de l’estiu, al voltant de 40 corresponen a contagis “durant el Nadal i amb la nova variant”. Corresponen en bona part als cribratges a les escoles.

El butlletí matinal del diari, Bon Dia Terrassa
Cada matí al teu correu. Gratis.

Llegeix la nostra política de privacitat per a més informació.

Publicitat
To Top