Publicitat
Terrassa

Terrassa vol ser la incubadora del sector dels videojocs

L’objectiu, consolidar-se com un clúster potent de la innovació audiovisual

Un alumne del CITM, que fa formació en grau de disseny i desenvolupament de videojocs / n. aróztegui

Terrassa ja és un referent en la producció cinematogràfica i publicitaria de la mà del Parc Audiovisual de Catalunya i de la Terrassa Film Office. La ciutat s’ha fet un nom a la indústria de l’audiovisual i ara vol fer un pas més i convertir-se en una autèntica incubadora de l’art digital, multimèdia i en especial del sector dels videojocs.

L’instrument per aconseguir-ho és un Pla d’Impuls i Dinamització del Sector Audiovisual que planteja tres eixos estratègics: potenciar el talent i l’emprenedoria a la ciutat; buscar aliances estratègiques i posicionar el sector audiovisual; i donar suport al teixit productiu, cohesionant la cadena de valor.

Un projecte que es concreta en un Pla d’Acció a dos anys vista que ja està en marxa i que vol assentar les bases “d’un nou clúster potent de la innovació audiovisual -apunta el regidor d’Economia Social i Innovació, Josep Forn. Ja ho hem fet amb la universitat i la salut. Ara tenim totes les peces del puzle per consolidar-nos en el sector de l’audiovisual i especialment en el dels videojocs”.

Entre aquest any i el pròxim, Terrassa acollirà el primer congrés/simposi del videojoc indie, una cita que vol ser única i singular, programarà una trobada de “videogamers”, fomentarà l’emprenedoria i la retenció de talent en el sector dels videojocs i explorarà una iniciativa de formació i inserció laboral, centrada en joves que estan fora dels cicles formatius i que poden trobar un futur en la potent indústria de l’audiovisual i del videojoc.

Són només algunes de les accions que contempla el Pla d’Impuls i Dinamització del Sector Audiovisual, una iniciativa coral que han gestat conjuntament la regidoria d’Innovació, la UPC, el Centre de la Tecnologia i de la Imatge Multimèdia (UPC) i l’Escola Superior de Cinema de Catalunya (Escac). També la Taula de l’Audiovisual i les empreses del sector amb seu a Terrassa.

“Tenim totes les peces del trencaclosques a la ciutat i ara volem potenciar que creixi la indústria i que quan ho faci, trobi molt més talent del que ja hi ha a Terrassa”, comenta Forn. El sector de l’audiovisual i especialment el del videojoc és una indústria emergent que, de la mà de les noves tecnologies, obre un ventall gairebé infinit de noves professions.

“Aquest és un món que va molt de pressa –afegeix el regidor. Tenim un Pla d’Impuls a cinc anys i hem volgut impulsar un Pla d’Acció a dos anys perquè tenim capacitat per fer-ho i perquè volem imprimir velocitat al projecte”. El pla es presentarà oficialment després de vacances.

Forn insisteix que Terrassa està “en el millor moment de posicionament del sector a la ciutat. Tenim totes les peces i volem fer-les encaixar”.

Propostes i primeres experiències d’èxit

El Pla d’Impuls i Dinamització del Sector Audiovisual fa mesos que avança i algunes accions ja presenten un primer balanç positiu

El projecte Terrassa Fem Cinema… i molt més

El pla d’acció 2022-2023 aplega quinze iniciatives diverses, algunes de les quals se centren en l’àmbit del videojoc i d’altres que exploren el món de l’audiovisual com a motor de coneixement i de projecció professional. El projecte toca a la porta de les escoles amb el Terrassa Fem Cinema, que promou l’alfabetització audiovisual i, de la mà del Centre de Recursos pedagògics, ofereix als centres d’educació la possibilitat de fer una immersió en l’univers del cinema i de l’audiovisual. S’ha programat un Campus Tecnològic per a estudiants de 3r i 4t d’ESO, un “Marketplace” Terrassa Audiovisual per al primer trimestre de 2023 i, a partir de setembre, el programa “TU Audiovisual Experience”, organitzarà sessions de cinema a la fresca i trobades de jugadors de videojocs, entre d’altres.

II Bootcamp Crowdfunding Terrassa Innovació

Una de les mesures del pla d’acció que ja s’ha posat en marxa és el II Bootcamp Crowdfunding Terrassa Innovació, un programa de formació i mentoria dirigit a acompanyar projectes emprenedors i empresarials en la validació i finançament d’una idea, producte o servei a través d’una campanya de micromecenatge. Cofinançat per la Diputació de Barcelona, la iniciativa compta amb un pressupost de 20.000 euros. Hi participen sis projectes relacionats amb el sector de l’audiovisual (curtmetratges, jocs, una app de realitat virtual i un servei d’experiències interactives de reminiscència). Un d’ells, Z-Cornius, un joc de cartes en el metavers idea de Laura Vidal, ja ha assolit el 100% de l’objectiu de finançament en la campanya de micromecenatge llançada a través de la plataforma Ulule, col·laboradora del programa.

Esdeveniment del videojoc indie

Terrassa serà l’any que ve seu d’un congrés, trobada o simposi –el format està per definir– del sector del videojoc independent (indie), on es trobin els creadors, els petits estudis i el sector professional. L’Ajuntament treballa de bracet de la UPC, del Centre de la Tecnologia i de la Imatge Multimèdia i de l’Escac. L’objectiu és posicionar la ciutat amb una oferta diferenciada i atractiva que sedueixi a l’ecosistema del joc en línia.

Programa d’emprenedoria

Des del Servei d’Innovació impulsen des de fa temps programes de formació, assessoria i mentoratge que ara se centraran en l’àmbit de l’audiovisual. Es desenvoluparà durant el segon semestre de 2023 i acompanyarà, entre d’altres, els estudiants del CITM, centre que imparteix formació de grau en disseny i desenvolupament de videojocs. L’objectiu del programa és retenir talent i fomentar l’autoocupació.

Formació qualificada

Aquesta acció vol obrir la porta professional al sector de l’audiovisual i també al dels videojocs a joves que es troben fora dels cicles formatius. És un projecte immersiu i inclusiu que té com a finalitat que el disseny d’un videojoc amb impacte social permeti als participants formar-se en metodologies del sector. Amb una dotació de 15 mil euros de la Diputació, s’impartirà durant el segon semestre de 2022.

TRS Film Lab

És l’autèntic laboratori del projecte i té una triple vocació: formar, fomentar l’emprenedoria i impulsar el prototipatge, fomentant l’educació audiovisual universal. La iniciativa està cofinançada per l’Institut de la Cinematografia i les Arts Audiovisuals (ICAA), que aporta 250 mil euros. Està oberta a tothom que tingui un projecte, una idea o que participi en una iniciativa que necessiti formació específica.

Big data: mesurant audiències

La iniciativa ja s’ha experimentat en l’àmbit de la salut i ara les tecnologies aplicades aterraran de l’audiovisual. En aquest programa les persones participants assumeixen el repte de donar resposta al repte de mesurar audiències mitjançant l’aplicació de tècniques de Big Data. La iniciativa és un laboratori de projectes, un entorn que estimula la proposta de models de negoci.

El butlletí matinal del diari, Bon Dia Terrassa
Cada matí al teu correu. Gratis.

Llegeix la nostra política de privacitat per a més informació.

Publicitat
Terrassa vol ser la incubadora del sector dels videojocs
To Top