Publicitat
Terrassa

Cues per tenir el carnet de conduir

La manca d’examinadors i de professors provoca que molts aspirants al carnet de conduir s’hagin d’esperar mesos per a obtenir-lo. Des que s’aprova l’examen teòric fins que es fa el pràctic, són seixanta dies o més

Una alumna de l’autoescola Planeta de l’avinguda de l’Abat Marcet realitza una pràctica prèvia al preceptiu examen de conducció / ALBERTO TALLÓN

La pandèmia va deixar al descobert les mancances del sistema que regeix l’obtenció del carnet de conduir. La xifra d’exàmens es va aturar de manera dràstica. El que semblava una circumstància conjuntural ha esdevingut estructural. Fins i tot endèmica. La manca d’examinadors (i també de professors) està forçant a molts nois i noies a haver d’entrar en una llista d’espera que pot arribar a eternitzar-se. Molts dels aspirants en culpen a la seva autoescola. I aquestes estan cansades de reclamar a la DGT (Dirección General de Tráfico) que es cobreixin les baixes.

Ara com ara, aquells que es treuen el carnet a la primera no pateixen massa aquesta problemàtica i el poden obtenir en un període de temps relativament curt, d’entre un mes i mig i dos mesos aproximadament. El problema és per a aquells que s’han d’examinar per segona vegada de pràctica. Aquests casos no tenen prioritat a l’hora de tornar a fer l’examen. Poden haver-se d’esperar fins i tot més de tres mesos.

Aquest fet els genera un problema. D’una banda, no continuen fent pràctiques durant tot aquest període, ja que són molt cares. Sovint, les reprenen una setmana abans de tornar-se a examinar. I no arriben preparats.

/ Alberto Tallón

Aquesta circumstància pot arribar a desesperar els aspirants, que han de continuar fent pràctiques sense tenir un horitzó clar. “Acaba sent una qüestió econòmica -explica Marta Lloret, professora del centre Brumbrum-. I molts culpen a les autoescoles, no pas a l’administració, que és la veritable responsable de tots aquests retards. El problema de fons és que falten examinadors, però també professors” .
Patricia Fenoy, gerent de les autoescoles Planeta (n’hi ha quatre a Terrassa) coincideix a dir que falten tant examinadors com professors. “Tenim una secretària que fa tres anys que intenta ser professora i encara no ho ha aconseguit per temes burocràtics. Estem davant d’un mal endèmic, que és el mateix que pateixen altres sectors de la societat”, assegura. I afegeix: “Tenim mancances que no ens deixen avançar. Es parla molt de les llistes d’espera, però també les patim igual que en sectors més essencials, com la sanitat i l’educació”, assenyala.

Adrià Puigpelat, cap provincial de la DGT a Catalunya: “El curs passat, l’espera es va reduir en un 14%”

Adrià Puigpelat és el cap provincial de la Dirección General de Tráfico (DGT) a Catalunya. Coincideix amb les diferents autoescoles consultades que la situació no és ideal però “tampoc catastròfica. No tenim 65.000 persones a la porta esperant per examinar-se. La situació no és idíl·lica i en som conscients. Entre setembre del 2021 i juny del 2022, la borsa es va reduir en un 14%. Seguim treballant per reduir-la. Sempre hi ha d’haver llista d’espera. Si no, les autoescoles haurien de tancar”, assenyala el màxim responsable de la DGT a Catalunya.

Puigpelat xifra en dos mesos el temps d’espera entre el final de la teòrica i el primer examen. “Cada vuit dies, les autoescoles examinen. I tenen més o menys alumnes en funció de la seva capacitat. Es bonifica els que tenen més aprovats. Tot és millorable, però la situació no és catastròfica”, diu.

Solucions: Traspàs o privatització?

Una de les alternatives que algunes veus assenyalen que podria resoldre d’una vegada el problema endèmic de la falta d’examinadors, que s’ha agreujat en els darrers mesos i anys, podria passar per un traspàs de competències de l’Estat a la Generalitat, o, el que és el mateix, de la DGT al Servei Català de Trànsit. D’altres analistes assenyalen la possibilitat de privatitzar el servei, que és quelcom que ja succeeix a d’altres països, com per exemple Portugal. Al nostre país, totes les competències pertanyen ara per ara a la DGT.

Els afectats

J. Luis Lozano: “Necessitava el cotxe i vaig esperar 5 mesos”

El José Luis Lozano (20 anys) va ser un dels afectats per la falta d’examinadors. Va aprovar la teòrica el 22 de març del 2022 a la primera. “Pensava que m’hauria d’esperar un mes abans de fer l’examen pràctic, però van acabar sent gairebé cinc. Necessitava el cotxe per anar a la universitat”, explica. Fins a finals d’agost no va poder fer l’examen pràctic. Va suspendre. Però va tenir sort i només una setmana després va poder tornar-se a presentar. Deu dies més tard, el 4 de novembre, a la tercera, va aprovar. “Em feia por que en passar tant de temps, els coneixements que tenia de teòrica se m’anessin oblidant, però per sort tot va sortir bé”, comenta.

Víctor Pérez: “Em vaig prendre el tema amb filosofia”

Després d’aprovar la teòrica a la primera, el Víctor Pérez (23 anys), es va haver d’esperar tres mesos abans de poder “pujar” a examen. El mes de desembre del 2021 va aprovar la teòrica i fins al maig no va poder fer el primer examen pràctic. “Creia que m’hauria d’esperar només algunes setmanes abans de fer l’examen pràctic, però van ser més. No ho sabia. M’ho vaig prendre amb filosofia. Però va arribar el dia (28 de maig) i vaig suspendre”, explica. La distància entre la primera i la segona convocatòria tampoc no va ser breu. Van passar gairebé dos mesos. “Vaig tenir sort, ja que va fallar un alumne i vaig poder ocupar la seva plaça”, assenyala Pérez.

Alba Cabrera: “Volia fer el teòric abans de l’estiu i encara res”

Abans d’aquest estiu, l’Alba Cabrera (18 anys) es va apuntar a l’autoescola. “La meva idea era fer l’examen teòric en acabar l’estiu, però no va poder ser”, assenyala. A dia d’avui, encara està fent els tradicionals testos per preparar-se. Confia a poder anar a Sabadell a fer el teòric d’aquí a un parell de setmanes. L’Alba té assumit que li tocarà esperar abans de poder fer l’examen pràctic. “Hi ha gent que realment necessita el cotxe. Estaria bé parlar-ho i donar-los prioritat. Per a mi no és prioritari, però m’ajudaria. M’aixeco cada matí a les 5 per anar a estudiar en tren. Tenir cotxe m’ajudaria”, comenta. I afegeix: “Tocarà esperar. No passa res”.

Héctor Arcos: “Va passar més de mig any fins l’examen”

L’Héctor Arcos (26 anys) ja té el carnet. Va aprovar a la primera tant la teòrica com la pràctica. El 7 de juliol de l’any passat va fer l’examen teòric. Tot anava bé i semblava que després de l’estiu podria tenir ja el seu carnet de conduir. Però la Covid i la manca d’examinadors li va impedir tenir el carnet de conduir quan ell volia. No va fer l’examen pràctic fins a l’11 de febrer. “Una companya meva no es va poder presentar i em van oferir la seva vacant. De totes maneres, vaig haver-me d’esperar més de set mesos.” En el seu cas “va afectar bastant el tema de la Covid. Van retrassar les convocatòries a molts companys i tot es va anar endarrerint”, assenyala.

Tot allò que has de saber

Quin és el període de temps aproximat d’espera?
Com a norma general, des que l’alumne aprova la teòrica fins que té la possibilitat de dur a terme el primer examen és aproximadament d’entre dos i tres mesos. En alguns casos, pot ser més temps.

La DGT ha incorporat 50 examinadors a Espanya.
A finals del mes de setembre, la DGT va incrementar les places d’examinadors del carnet de conduir en 50 nous professionals. Deu d’ells s’han destinat a Catalunya: cinc a les comarques de Barcelona, dos a Girona, dos a Tarragona i un a Lleida.

Falten més administratius que examinadors.
La DGT considera que la “llista d’espera” és assumible i destaca que actualment la seva prioritat és augmentar el nombre d’administratius, més que no pas el d’examinadors.

Les autoescoles de Terrassa tenen menys pes que les de Barcelona.
A les dues grans ciutats del Vallès Occidental proliferen les queixes per què la DGT prioritza la capital de demarcació, Barcelona. En aquest sentit, Terrassa juga encara amb un pèl més de desavantatge, ja que la seu de Tràfic a la comarca està situada a Sabadell. Allí és on es duen a terme, encara, els exàmens teòrics.

Es realitzen exàmens pràctics cada 8 dies hàbils
Cada 8 dies hàbils es convoca un examen pràctic al Vallès Occidental, en el qual prenen part totes les autoescoles de Terrassa. Cadascuna té un nombre determinat de places.

El butlletí matinal del diari, Bon Dia Terrassa
Cada matí al teu correu. Gratis.

Llegeix la nostra política de privacitat per a més informació.

Publicitat
To Top