
Tornen a plantar un raïm propi de Terrassa datat de l’any 1459
La finca Can Font de Gaià ha sembrat aquest dimarts 300 ceps de Terrassenc, que es podran veremar a la tardor de 2026. Serà la primera collita d’aquesta varietat de raïm en terres vallesanes en tot el darrer segle

- Tornen a plantar un raïm propi de Terrassa datat de l’any 1459
ARA A PORTADA
Publicat el 24 de gener de 2023 a les 18:25
Actualitzat el 24 de gener de 2023 a les 19:22
Que existeix la “riojitis” és un fet indiscutit que reconeixen en qualsevol celler català. Més que la fama d’altres denominacions vitivinícoles, és la poca valoració dels vins de ca nostra. I, tanmateix -tal com es va reivindicar ahir a la finca de Can Font de Gaià-, la vinya ha estat un dels grans cultius del Vallès. I és indestriable del patrimoni pagès de la comarca.
Tant és així que existeix una varietat de raïm anomenada Terrassenc i que data de l’any 1459, segons documentació escrita.
Malgrat això, va desaparèixer a finals del segle XIX. Segons l’enòleg Joan Rovira, la pèrdua es deu a “l’arribada de la fil·loxera des de França i el procés d’industrialització”, motius combinats que van fer que els pagesos anessin abandonant les feines de camp.
Probablement, més d’un segle més tard, el raïm Terrassenc torna a germinar a terres vallesanes. I és que els impulsors de la rehabilitació de la masia Can Font de Gaià van plantar dimarts fins a 300 ceps d’aquesta varietat. “Ha estat un procés complex, arribar fins aquí. Però anar reintroduint la vinya a Terrassa és emocionant”, explicava Núria Lao, consellera delegada de l’empresa Barrancs de Gaià.
De fet, mitja dotzena de pagesos van anar plantant els empelts en un terra humit pels flocs de neu que van sorprendre la comarca en el matí d’ahir. Ajudats d’un sistema de geolocalització, els operaris van anar plantant sengles fileres de ceps, recoberts de cera en la part exterior del tronc per protegir-los del fred i els fongs.
El regidor de Medi Ambient, Sostenibilitat i Energia, Carles Caballero, va detallar l’origen dels empelts. “Han estat proveïts per l’Institut Català de la Vinya i el Vi, que ens va proveir de fins a 600 empelts. Després de passar per un viverista del Penedès per poder-los fer créixer i estar en condicions de ser plantats, la minva ha fet que en quedessin 300 ceps, que són els que ara es planten”.

Notícies recomenades
-
Terrassa Incendi als camps de conreu del Pla del Bonaire
-
Terrassa Terrassa activa el Pla d’Emergència Municipal per risc d’inundació
-
Terrassa L'Escola Creixen manté els concerts que ja tenia
-
Terrassa Detingut un grup criminal molt actiu arreu de Catalunya després d'un robatori a Terrassa
-
Terrassa La Festa Major darrere de la barra
-
Terrassa Festa Major de Terrassa 2025: programa d'activitats de dilluns 7 de juliol