El Teatre Principal ha premiat aquest dissabte als tres Terrassencs de l’Any 2024: Jordi Fàbregas, Marta Puig i Toni Villar. Els noms han estat seleccionats entre les candidatures rebudes per un jurat conformat per 15 persones: cinc persones vinculades a El Social, cinc Terrassenc de l’Any d’anteriors edicions i cinc persones lligades a mitjans de comunicació i institucions de la ciutat.
“És un reconeixement per a seguir inspirant a teixir la història de la ciutat” – Ricard Figueras, president d’El Social
L’acte ha començat a les 19 hores i ha estat organitzat un any més pel Centre Cultural El Social, representat pel seu president, Ricard Figueras. A la taula d’entrega de premis ha estat també Salvador Cristau, bisbe de Terrassa, qui ha recordat als presents que tots podem ser agents de canvi i que “el sentit de la vida és el servei als altres”. L’alcalde de Terrassa, Jordi Ballart, ha enaltit els premiats: “són gent que té cura dels altres i, per tant, de la nostra ciutat”.
El lliurament ha estat presentat per Silvia Torrente, secretària del jurat i del certamen, i ha comptat amb la narració del glosador Josep Villagrasa. Aquest ha estat l’encarregat de llegir les històries de vida dels premiats que a continuació es resumeixen:
Jordi Fàbregas, president de la Fundació Educativa Terrassa
“L’exemple d’estar a missa i repicant a la vegada”
La seva vocació de servei als altres va començar a la Parròquia de Sant Isidor de Barcelona. Amb 40 anys, va entrar al sacerdoci i el destí el va acabar portant l’any 2001 amb la Parròquia Sant Josep de Terrassa, al barri de Can Palet. Al llarg de la seva trajectòria, ha tractat amb tota mena de col·lectius vulnerables i s’ha adonat de la importància de “superar el prejudici i allargar la mà”. També ha conegut personalment el Papa Francesc i obtingut la seva benedicció per la tasca amb la Fundació Educativa Terrassa. La seva missió passa per “garantir una vida d’oportunitat” als joves i infants en risc d’exclusió social i per oferir “una visió de l’Església acollidora i no acollonadora”, tal com ha destacat Villagrasa.
Marta Puig, directora de LaFACT Fupar
“L’èxit de Hockey+ es mesura en el tercer temps”
La pedagoga ha estat una gran defensora de la igualtat d’oportunitats i ha dut a terme una tasca exemplar des del Fupar. Des de jove, la seva passió ha estat l’hockey, i ha volgut “fer servir l’entorn de l’esport per enderrocar murs”. Marta Puig ha estat la iniciadora d’un projecte pioner en l’àmbit esportiu i social: la lliga Hockey+, en la qual s’integren persones amb discapacitat intel·lectual. El projecte ha tingut el suport de la federació catalana des de l’inici i ha anat creixement fins a despertar l’interès de nous clubs, federacions i patrocinadors.
Toni Villar, president d’Egara Cops Walkers i Policias x Valientes
“Les seves ganes de viure l’aproximen a les persones a les quals s’esforça en ajudar”
L’agent de la Policia Municipal ha dedicat la seva vida a la seguretat i la cura dels altres. La seva tasca és “invisible però de vigilància constant per garantir la convivència”, en paraules del glosador. El 2014, en córrer la cursa Oxfam Trailwalker, va inspirar-se per a engegar causes benèfiques. Així, va acabar presidint les associacions Egara Cops Walkers i Policias x Valientes. D’aquí sorgeixen iniciatives popularment conegudes a la ciutat, com la rapada col·lectiva o el calendari solidari. Gràcies a les activitats solidàries del seu equip s’han pogut recaptar més de mig milió d’euros per a investigar sobre malalties poc comunes, especialment pel càncer infantil. El glosador Josep Villagrasa ha descrit Villar com una “persona vital i en descoberta constant”.
La 55a edició d’una prestigiosa tradició
En noms dels tres premiats, Marta Puig ha adreçat unes paraules d’agraïment a l’auditori: “És un honor afegir-nos a la llista de persones que formen part d’aquesta tradició que porta en peu des de 1969. Un cop assimilada la sorpresa volem fer arribar l’agraïment”.
La directora de LaFACT Fupar ha volgut també posar el focus en les entitats i equips dels tres noms reconeguts, així com la capacitat d’aquests per crear “sinèrgies”. Durant la seva intervenció, ha incidit en els eixos comuns dels premiats: “són projectes que emocionen, que encomanen la il·lusió”.
L’acte ha seguit amb el ball d’homenatge de l’Àliga de Terrassa i la posterior reverència d’aquesta vers els premiats. El grup infantil de musicals d’El Social ha clos l’acte amb una representació del regne de Simba.