Publicitat
Cultura i Espectacles

Jordi Savall, Xavier Díaz-Latorre i la bellesa de la música antiga

Si hi ha un músic català viu que, a hores d’ara, no necessita presentació, i no la necessita enlloc, perquè ha assolit un nivell de reconeixement mundial, aquest és Jordi Savall. El gran intèrpret i arqueòleg de la música antiga, del Renaixement i del Barroc, la popularitat del qual ha sobrepassat l’àmbit dels aficionats a la clàssica per esdevenir una figura popular, comparable només, també per la seva tasca cívica, a allò que va ser, al seu temps, Pau Casals, actua demà a Terrassa. Ho fa amb “Folías & Romanescas”, un programa que fa uns anys que passeja pel món (l’ha portat fins i tot a Austràlia) i que interpretarà en formació de duet. L’ altre músic és el terrassenc Xavier Díaz-Latorre.

A l’Auditori, demà, tocaran una selecció de peces d’autors (potser també alguna anònima) el nom dels quals només seran coneguts pels addictes, que Savall ha rescatat de l’oblit per tal que la seva bellesa no es perdés i en pugui gaudir el món actual. Per exemple, Diego Ortiz, un compositor, gambista i musicòleg toledà del segle XVI, o Marin Marais, la vida del qual va ser recreada a la pel·lícula “Tous les matins du monde”, evidentment amb música de Savall. O Juan García de Zéspedes, compositor del segle XVII de la localitat Puebla, avui Mèxic, durant tota la seva vida el Virregnat de Nova Espanya, amb algunes obres inspirades en ritmes dels indígenes . O Francisco Correa de Arauxo, andalús de la transició entre el Renaixement i el Barroc.

Un egarenc descobert a Suïssa
El terrassenc Xavier Díaz Latorre, que porta des de l’any 1997 treballant en projectes de Jordi Savall, va començar els seus estudis al conservatori de la nostra ciutat. L’ afany d’aprendre llaüt el va portar a Basilea, on Savall i René Jacobs van adonar-se del seu potencial, de manera que, amb poc més de vint anys, Díaz-Latorre va començar a tocar amb Hesperion XX, Le Concert des Nacions o la Capella Reial.

Des de llavors ha desenvolupat una trajectòria intensa i reconeguda. Ha participat en més de trenta enregistraments pel segell Alia Vox. El seu disc amb l’obra completa de Francisco Guerau, publicat pel segell belga Passacaille, guanyà el Premi Enderrock al Millor Disc de Música Clàssica de l’any 2013. Per la tardor de l’any vinent té programats diversos concerts a Nova York.

Les dades

Concert: “Folías & Romanescas”

Intèrprets: Jordi Savall (viola de gamba) i Xavier Díaz-Latorre (tiorbes i guitarres)

Obres: Diego Ortiz, Juan García de Zéspedes, Marin Marais, Francisco Correa de Arauxo, Antonio Valente

Lloc: Auditori Municipal

Preu: 24 euros (anticipada, 17)

Publicitat
To Top