Publicitat
Cultura i Espectacles

El mNACTEC adquireix una pistola “pedrenyal de marina” del XVII

El Museu Nacional de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya (mnACTEC) ha adquirit un exemplar de pedrenyal de marina del segle XVII que es qualifica d’excepcional. El pedrenyal és un tipus de pistola d’avantcàrrega pròpia de Catalunya, que fou utilitzada principalment entre els segles XVI i XVII.

Tal com expliquen fonts del museu, "els pedrenyals ‘de marina’ van ser molt utilitzats a Catalunya i també a les Illes Balears. Són els pedrenyals de major potència de foc, i tenien unes dimensions i pes considerables. Per aquest motiu es creu que s’havien d’encarar amb les dues mans o bé recolzar-los amb algun tipus de forqueta". Tanmateix, "s’especula sobre l’origen mallorquí d’aquestes armes, tot i que les formes de la majoria d’elles segueixen els dissenys de les fabricades a Ripoll, el principal centre armer català de l’època".

Segons el parer del mNACTEC, la singularitat de la peça "resideix en el mecanisme del pany, que era la part de l’arma que iniciava la ignició. Es tracta d’un tipus de pany anomenat de transició, que només es va fabricar en un curt període de temps durant la primera meitat del segle XVII, i del qual en queden molt pocs exemplars".

El butlletí matinal del diari, Bon Dia Terrassa
Cada matí al teu correu. Gratis.

Llegeix la nostra política de privacitat per a més informació.

Publicitat
To Top