Publicitat
Cultura i Espectacles

Tots els constructors dels pessebres oficials

El butlletí que l’Agrupació de Pessebristes de Terrassa publica cada Nadal és una petita joia que, per la seva edició tan acurada (paper de qualitat, fotografies a color, articles i cròniques de les activitats de l’any que s’acaba) és esperada, llegida i col·leccionada per tots els aficionats de l’àmbit. Aquest any la seva sortida s’ha retardat una mica, però el número -el 77- porta un “regal” per a tots els interessats en la història i les dades del pessebrisme a Terrassa: la relació absolutament exhaustiva dels “constructors dels pessebres oficials de l’Agrupació des de la seva fundació, l’any 1943”.

El primer, el d’aquell 1943, el van fer Modest Simó i Ciurana, Jaume Colom i Grau, Francesc Simó i Prats, amb dos col·laboradors, Jordi Pi i Vila i Josep Colom-Noguera i Vila. El d’aquest 2019 és obra de Santi P. Talens, amb figures de Roser Albuixech i Roselló. Entre els dos, any per any, i en quatre pàgines, tots els constructors, tots amb el nom i els dos cognoms, i, entre parèntesis, els col·laboradors, si en varen tenir, o l’autora de les figures, si en té (en femení, perquè només n’hi ha una, la dita Roser Albuixech). Una bona feina d’arxiu.

El de 1969, de Josep Baldó
I com cada any, el butlletí dedica un apartat al pessebre que en fa cinquanta que fou l’oficial. En aquest cas, el que el 1969 fou construït per Josep Baldó i Mañosa. Era dels “actualment nomenats populars, amb elements naturals com ara soques d’arbre, suro i molsa, entre d’altres; amb recursos i tècniques variades, com acostumava a fer l’autor. Les figures del Naixement eren talles de fusta, de formes arrodonides amb certa fisonomia oriental, cridaren l’atenció aleshores”. Es recorda que, en aquella època, a més del pessebre oficial se’n presentava un altre de dimensions importants. L’any 1969 el va fer Jordi Pi, amb una obra “que es pot qualificar ja de maduresa del prolífic pessebrista”.

L’any passat, l’Agrupació va celebrar el seu 75è aniversari, i el butlletí recull les cròniques, les fotografies i els testimonis de totes les activitats amb què l’entitat va celebrar l’efemèride. Inclou la llista de constructors i col·laboradors participants en la gran exposició que es va presentar a la sala Muncunill.

La publicació també present els guanyadors del Concurs de Pessebres de l’any passat, i articles sobre esdeveniments en què l’entitat ha estat present: la Biennal del Pessebre Català, a Vilanova i la Geltrú; l’assemblea de la Federació Catalana de Pessebristes, el Congreso Nacional Belenista i la Trobada de Pessebristes de Catalunya i Balears, que el 2019 es va fer a Vilassar i que aquest any tindrà lloc a Terrassa. I com cada número, els obituaris dels socis i simpatitzants traspassats durant 2019: Maria Assumpció Gibert, Ferran Sorribes, Ricard Font, Josep Maria Domènech, Montserrat Vigués i Serafí Gàzquez.

Acte de cloenda del concurs
D’altra banda, demà a les set de la tarda, a la sala capitular de la catedral-basílica del Sant Esperit, l’Agrupació farà l’acte de cloenda i lliurament de Premis del 88è Concurs de Pessebres de Terrassa i Comarca. Es projectarà un vídeo amb imatges de tots els treballs participants, i una darrera visita a l’exposició de pessebres del soterrani, amb degustació de coca i vi bo.

El butlletí matinal del diari, Bon Dia Terrassa
Cada matí al teu correu. Gratis.

Llegeix la nostra política de privacitat per a més informació.

Publicitat
To Top