Publicitat
Cultura i Espectacles

L’ esdeveniment dels “50 anys d’història compartida” entre Òmnium i Terrassa

Vaig fer la meva tesi doctoral sobre les entitats civils i l’oposició al franquisme a Catalunya, i un dels apartats era el paper (destacat) que va jugar Òmnium Cultural. Va ser per aquesta tesi que em va sorgir la proposta d’escriure el llibre", ens explica Marc Zanon i Pérez, autor de "Òmnium Cultural i Terrassa: 50 anys d’història compartida", abans que comenci, al Centre Cultural, la cloenda del 50è aniversari de la delegació local, i de presentació de l’obra, publicada per la Fundació Torre del Palau. Un llibre que el presentador de l’acte, l’escriptor manresà Genís Sinca, va afirmar haver-se’l llegit d’una tirada, en tres hores i 52 minuts, "perquè és apassionant. Zanon ha sabut explicar i resumir molt bé una història d’una intensitat humana increïble".

Una història que arrenca a la Terrassa de finals de la dècada de 1960, on havia sorgit un activisme pel català a l’escola, i va haver-hi un dia en què Màrius Samarra i Raimon Escudé se’n van anar a Barcelona a parlar amb els dirigents d’Òmnium. Malgrat totes les dificultats, "el 16 d’octubre de 1969 es constituïa la primera de les moltes delegacions d’Òmnium que haurien de venir, amb seu a Terrassa. Amb prop de dos-cents socis, es va ubicar als baixos del carrer de Sant Josep, número 28, cedits per Francesc Simó i Prats, que era membre de la junta". Avel·lí Estrenjer, que havia sigut alcalde republicà de Terrassa el 1931, va ser el seu primer president.

"Un èxit absolut"
Zanon ha investigat en arxius privats, "que no sempre estan ben estructurats", s’ha llegit tots els números del butlletí que Òmnium Terrassa va publicar, durant molts anys, i ha parlat amb tots els antics presidents que són vius. Així ha pogut reconstruir una història de 50 anys "absolutament apassionant", va dir Sinca, que, en motivar la creació de moltes altres delegacions locals, "va tenir un èxit absolut". Per Zanon, Òmnium Terrassa ha tingut dos períodes d’especial rellevància. "Quan neix, els seus primers anys, a l’última etapa del franquisme, i aquests últims, a partir de la creació, l’any 2011, de Terrassa Decideix".

L’ acte d’ahir va ser un esdeveniment llarg i "atapeït", que començà amb la lectura de les cartes enviades pels exconsellers Lluís Puig i Josep Rull. La presidenta d’Òmnium Terrassa, Anna Carol, va agrair la generositat de totes les persones que han estat i són sòcies i membres de junta. "Cultura, drets humans, convivència i llibertat" són les paraules amb què l’alcalde Jordi Ballart va definir l’esperit d’Òmnium.

El butlletí matinal del diari, Bon Dia Terrassa
Cada matí al teu correu. Gratis.

Llegeix la nostra política de privacitat per a més informació.

Publicitat
To Top