Publicitat
Cultura i Espectacles

La Festa dels Tres Tombs evoca el món que anava a cavall

El diumenge al matí, a la fira de davant dels antics jutjats (com també el dissabte, a la de davant el Museu de la Ciència) sempre hi ha aficionats a la percaça de les velles novel·les "de duro" de l’ Oest (o de la seva variant de "gauchos"), de José Mallorquí, Silver Kane, Marcial Lafuente Estefania i molts altres autors d’aquesta literatura popular que, de fa uns anys, és objecte de reivindicació, estudis saberuts i col·leccionisme. Un dia a l’any, aquest petit ambient de gent que gaudeix llegint històries sobre un món en què gairebé tothom i tot anava amb tracció animal, coincideix justament amb la recreació d’aquell temps (evidentment, sense la mitologia del "Far West"). És la Festa dels Tres Tombs, que demà tindrà lloc a la nostra ciutat, un any més, i l’associació que l’organitza, Amics de Sant Antoni Abat de Terrassa, no sap dir-nos des de quin. "Tenim constància de celebracions a principis del segle XX, i sembla que anteriorment ja es feia, tot i que no hem trobat documents", explica el seu president, Joaquim Riera.

Interrompuda durant la Guerra Civil, un grup d’amics la va reiniciar l’any 1944, tot creant la Agrupación Benéfica de Arrieros de Tarrasa. Encara ara, la bandera que Amics de Sant Antoni Abat treu a la cercavila és aquella que de la Agrupación de Arrieros va treure el 1944.

"Estil vaquer" amb la bandera
És una bandera antiga, de les més altes i pesades de les entitats que formen la Federació Catalana dels Tres Tombs. Prou bé ho sap Joel Tubert Hernández, genet de 35 anys del Club Hípic Can Buimira, de Les Fonts de Sant Quirze, que la portarà aquest any, per primera vegada. Però ja ho ha probat i pensa que no tindrà problema en fer tot el recorregut guiant el cavall amb una sola mà, a l’altra la bandera. La seva modalitat és justament "l’estil vaquer", indumentària inclosa, "pensat per treballar al camp amb els animals, per la qual cosa has de tenir una mà lliure". Fa un any i mig que practica regularment l’hípica.

El banderí el portarà la seva neboda, Noah Medina Tubert, de 10 anys, que fa doma anglesa. "Fa dos anys que monto", explica. "Faig classes i vaig a concursos, i cada dia que puc estic amb el cavall."

La cercavila l’encapçala la banda musical de Sants, seguida de la cap de colla, Carolina Riera, l’abanderat i la portadora del banderí, i el carro amb la imatge de Sant Antoni. Seguiran els genets i carruatges (un centenar d’animals), aquest any amb tres models de carros inèdits, que portaran carabasses, caixes tèxtils i ampolles de cava.

Control del benestar animal
La Festa dels Tres Tombs tindrà aquest any més mesures de control i seguretat del benestar animal, segons l’acord assolit per Amics de Sant Antoni de Terrassa i l’Ajuntament. Riera recorda que l’associació "ja ha anat incorporant-les amb el pas dels anys. Els tres tombs que tradicionalment es feien van passar a dos, amb la qual cosa la duració de la cercavila es va reduir a una hora i mitja. També fa quatre anys vam posar un veterinari (aquest any la Federació en posa un altre, i l’Ajuntament, dos més)". Igualment es va eliminar el pas per la part dreta de la Ronda de Ponent, en considerar que tenia massa pendent.

A la cercavila s’aplica ara el protocol de benestar animal de la Federació, "però quan no el teníem, fa tres anys, vam introduir un recull de bones pràctiques". Riera recalca que "com a organitzadors, ens agradaria que Terrassa fos un municipi amic i defensor dels animals, on el tracte que rebin sigui excel·lent".

Com cada any, l’entitat ha editat un butlletí-revista de la Festa dels Tres Tombs. Aquest número inclou, entre altres continguts, els articles "Els cavalls són animals comunicatius" i "L’origen del cavall".

Les dades

Acte: Festa dels Tres Tombs

Dades: Dissabte (a les vuit del vespre, missa a la catedral del Sant Esperit) i diumenge (cercavila, a les 11.45 del matí)

Itinerari de la cercavila: Avinguda de Can Boada, Ronda Ponent, avinguda Tarradellas i Rambla d’Ègara

Organitza: Amics de Sant Antoni Abat de Terrassa

El butlletí matinal del diari, Bon Dia Terrassa
Cada matí al teu correu. Gratis.

Llegeix la nostra política de privacitat per a més informació.

Publicitat
To Top