Publicitat
Cultura i Espectacles

Joan Serres, artista del dolor i la serenor

"En Joan no és un artista clàssic, és el clàssic artista. Seria la perfecta definició per a una persona amb el seu talent en el Renaixement o en el Modernisme, per a algú que dominés com ell les disciplines del dibuix, l’aquarel·la, l’oli, el gravat, l’escultura o els relleus de terracota" escriu Robert Cabeza, de Joan Serres, al text de presentació de "Besllums", l’exposició que l’artista terrassenc Joan Serres va inaugurar ahir al vespre a l’Espai La Galeria del Centre Cultural Terrassa.

Practicant apassionat de moltes disciplines artístiques, per aquesta exposició ha triat obres de les dues que més treballa i l’interessen a hores d’ara, l’aquarel·la i l’escultura. "També segueixo fent molt dibuix, però no m’agrada omplir massa una sala, perquè penso que les obres han de poder ‘respirar’, i per això m’he cenyit a dues tècniques."

Són peces, gairebé totes, de creació recent, les seves últimes, en què Joan Serres segueix treballant el tema sempre present a les seves exposicions: la figura femenina. Hi ha, però, alguns paisatges i marines, entre les aquarel·les, i també una escultura amb una figura masculina, que acaba de rebre la picada d’una serp. Una obra amb la qual l’autor ha volgut simbolitzar "el dolor humà, la malaltia i les seves conseqüències, l’agent extern, el virus que rep l’home de manera inesperada". Un tema, doncs, de la màxima actualitat. "Les escultures femenines, en canvi, són la representació de la plenitud, la serenor."

Relleus amb poc volum
Algunes de les escultures són relleus, elaborats amb planxa de fang refractari, en la que "fas uns gruixos, el dibuix, i a través de les llums verticals, provoques unes ombres. Això, abans de la cocció a 1.200 graus, que transforma l’argila i fa que quedi una peça molt dura. És una tècnica escultòrica que els antics grecs i romans havien treballat molt. N’hi ha al Partenon". Els relleus de Joan Serres tenen poc volum, no sobresurten massa de la superfície les formes amb què ha representat una maternitat, una flautista, una noia que llegeix.

"L’obra d’en Joan Serres persegueix la línia, el color però també la llum, les formes, els volums, i en tot, ell hi aboca l’esperit serè del seu pensament" rebla Robert Cabeza el seu retrat del treball d’aquest artista, que es pot veure fins al pròxim dia 28 al Centre Cultural.

El butlletí matinal del diari, Bon Dia Terrassa
Cada matí al teu correu. Gratis.

Llegeix la nostra política de privacitat per a més informació.

Publicitat
To Top