Publicitat
Cultura i Espectacles

Els llibreters cerquen opcions per poder fer Sant Jordi

El tancament de comerços està afectant a tots els sectors comercials, però molt especialment al petit comerç que, en condicions normals, ja ha de lluitar contra les plataformes de venda per internet o la davallada del consum durant els períodes de crisi econòmica. És el cas de les llibreries, algunes de les quals s’han de reinventar o incentivar la possibilitat de vendre per altres canals, o bé anar avançant feina per quan aquestes limitacions acabin. Els llibreters treballen ara amb la persiana abaixada, com és el cas de l’Àlvar Masllorens, de la llibreria La Temerària, que encara no disposa de venda online però que ha estat estudiant una forma de fer-ho: “L’empresa amb qui treballem no ens pot assegurar que, en acabar aquesta primera quinzena, estiguin en disposició de fer repartiment. Passat aquest període us notificarem si podem o no servir llibres en comandes que ens adreceu per qualsevol dels mitjans habituals”, han anunciat als seus clients a través del correu electrònic.

Cent llibreries
La Temerària està associada a la plataforma Libelista, “on us podeu donar d’alta i associar-vos com a llibreria a La Temerària (www.libelista.cat). D’aquesta manera podreu rebre els llibres a casa” quan el servei per a repartir es torni a restablir. Més de cent llibreries, que no tenen oportunitat de mantenir el seu propi web online, estan associades a aquesta plataforma. Libelista sí que tenen garantit el subministrament, encara que els guanys per aquestes vendes es limiten a un petit percentatge per la Temerària.

L’any passat La Temerària va fer una crida a la ciutadania per tal de superar la crisi econòmica, “la resposta va ser molt bona fins al desembre de l’any passat, ens va donar oxigen per poder anar fent.” Però aquest 2020 no ha començat tan bé, i amb aquesta emergència, les perspectives no són bones.

A més a més, un dels balons d’oxigen de la temporada, Sant Jordi, no es podrà celebrar donada aquesta crisi. Per a Àlvar Masllorens “Sant Jordi no acaba significant un volum d’ingressos tan important, els costos són altíssims.” L’obligació de fer descomptes, els costos de personal, els permisos que s’han de pagar… La facturació és important però, per a Masllorens, seria més important incentivar l’adquisició de llibres tot l’any. “Crec que s’haurien d’abolir els descomptes o reduir-los i fer-los més extensius, durant diversos dies”, proposa Masllorens. La situació d’ara és que Sant Jordi “et destrossa la liquiditat de juliol i agost, està molt poc racionalitzat.”

Ara mateix Masllorens treballa avançant feina precisament de cara a Sant Jordi. “Tinc cinquanta caixes per obrir i col·locar”, encara esperançat de què es pugui celebrar Sant Jordi dins les llibreries..

Per la seva banda Marc Caparrós, vicepresident del Gremi de Llibreters i responsable de la Llibreria Cinta segueix, també, al peu del canó. En aquest cas l’establiment sí que disposa de venda online i ha llençat una oferta segons la qual les despeses d’enviament per a la ciutat de Terrassa són gratuïtes. Destaca que el “servei és sostenible, amb bicicleta de proximitat.”

El que lamenta Caparrós és que aquest tancament forçós els ha obligat a cancel·lar un bon grapat de presentacions de llibres i contacontes, a alguns dels quals hi havia assegurada la presència de 80 persones. Una de les visites de més renom és la que esperaven, de Pilar Rahola, per al pròxim mes de maig: “Suposem que amb el reajustament d’agendes que haurà de fer, no podrà venir”, puntualitza Caparrós.

Una altra de les seves preocupacions és, també, Sant Jordi. “Dilluns vam fer una videoconferència els membres de la junta del Gremi de Llibreters i allà ja veiem bastant complicat que es pogués fer al carrer.” En aquella reunió ja es va parlar de l’alternativa de celebrar Sant Jordi a l’interior de les llibreries, “i abans de l’estiu, probablement a principis de juny (abans que tanquin les escoles)”, posposar la festa al carrer. “Si no ens n’haurem d’anar a l’octubre”, matisa. La decisió final està en mans de la Cambra que agrupa editors, distribuïdors i llibreters. La cambra es va reunir dimarts, encara que “la incertesa del moment i no saber quant durarà la crisi”, fa més difícil la presa de decisions. No obstant, es buscaran alternatives.

Caparrós explica també que “la venda on line no ens salvarà. Encara és d’hora per saber-ho, però potser si això s’allarga, poden augmentar les vendes.” Aquest repunt, però, no serà suficient. Caparrós, en aquest cas, demana “solidaritat.” Si la gent compra a Amazon, una empresa que no paga impostos al nostre país”, perjudica molt l’economia dels petits comerciants. “En comptes d’anar a buidar els supermercats de les grans firmes, hem de pensar en les botigues que tenim al costat de casa”, recomana Caparrós.

El butlletí matinal del diari, Bon Dia Terrassa
Cada matí al teu correu. Gratis.

Llegeix la nostra política de privacitat per a més informació.

Publicitat
To Top