Publicitat
Cultura i Espectacles

L’any sense cultura popular es mostra al seu calendari del 2021

La pandèmia ens ha deixat sense cultura popular aquest any, i el calendari pel vinent de la Coordinadora de Grups de Cultura Popular i Tradicional de Terrassa ho havia de reflectir de totes totes. Per això quan el fotògraf Lluís Clotet (Terrassa, 1979) va rebre l’encàrrec de fer les imatges de l’edició del 2021, una per mes, va pensar que "volia testimoniar aquest 2020 en què la cultura popular no ha pogut sortir al carrer", explica. "De manera que vaig optar per treballar el concepte de membres individuals de grups i entitats, ensenyant fotografies d’actuacions, i fotografiats en el lloc on les acostumen a fer, on les haurien fet si no hagués arribat la Covid-19". L’ única excepció és la portada amb el Capgròs 2020, que Jordi Grau va fer en homenatge als sanitaris, flanquejat per dos d’ells, un de MútuaTerrassa i un altre de l’Hospital.

El mes de gener s’il·lustra amb un membre de Bastoners de Terrassa al Raval, a les mans una foto del "Ball de Reis". Quan passem full, el representant de Mascarada, posat al Portal de Sant Roc, ens ensenya una imatge de la comparsa oficial del Carnestoltes. El Drac Baluk treu foc a la plaça del Progrés, en la fotografia que, al mateix lloc, presenta una integrant de la colla, el març.

Del confinament a l’esperança
I així la resta de mesos amb Amics de Sant Antoni Abat (avinguda de Can Boada), el Bitxo del Torrent Mitger (plaça de Can Roca), Bandolers de Terrassa (amb la Torre del Palau al fons), Gegants de Terrassa (Plaça Vella), Esbart Egarenc (també la Plaça Vella, i la fotografia és del Ball de Plaça de Festa Major), la Xemeneia (plaça de la Torre del Palau, on aquesta entitat fa el pregó alternatiu de la Festa Major), Diables de Terrassa (Raval, marc del Correfoc), La Papallona de Sant Pere (la plaça del Triomf) i quatre "canalles" de Castellers i Minyons de Terrassa, al balcó de l’Ajuntament.

No s’hi veu gairebé ningú, a banda dels representants de cada grup, en els llocs en què aquests han estat fotografiats. Una buidor de l’espai públic que simbolitza perfectament la vida que hem hagut de fer al llarg d’aquest any sense cultura popular, i hem de seguir fent. Però també hi trobem els senyals d’esperança que són els dibuixos d’Anna Clariana, que marquen les dades de totes les actuacions dels grups,com si, tant de bo, la Covid s’acabés amb l’any. Fullejant les pàgines, podem somiejar sobre quins seran els primers que podran celebrar-se. (El calendari, d’una tirada de 800 exemplars, té un preu de 10 euros, destinats a la Marató de TV3. És a la venda a les llibreries Sant Jordi i L’Orella Verda.).

El butlletí matinal del diari, Bon Dia Terrassa
Cada matí al teu correu. Gratis.

Llegeix la nostra política de privacitat per a més informació.

Publicitat
To Top