Publicitat
Cultura i Espectacles

Premi a la història de les colònies industrials 

La 28a edició dels Premis Bonaplata, organitzats per l’Associació del Museu de la Ciència i de la Tècnica i d’Arqueologia Industrial de Catalunya (AMCTAIC), ha premiat Albert Balcells i Rosa Serra pel seu estudi “Les colònies industrials de la Conca del Llobregat, 150 anys d’història” en la categoria Estudis – Fundació Caixa d’Enginyers 2020.

Els Premis Bonaplata tenen com a finalitat premiar l’interès per recuperar i difondre el patrimoni industrial de Catalunya, amb l’objectiu de sensibilitzar l’opinió pública sobre la seva importància com a testimoni de la nostra història. El treball guardonat enguany recorre la història de les colònies industrials a la vora del riu Llobregat. L’obra és un recull transversal de tota la historiografia del territori que aporta com a novetat una anàlisi social ben estructurada i global. Lluny de concentrar-se únicament en el sector tèxtil, l’obra també estudia tot el sector productiu que es desenvolupa i la temàtica social d’un territori clau en la industrialització catalana.

Valor científic
“Estàvem convençuts de la necessitat d’elaborar una síntesi de les colònies industrials; ha sigut un segle i mig de canvis i transformacions que havíem de plasmar sobre paper” va explicar Albert Balcells, juntament amb Rosa Serra, en rebre el guardó en un acte de lliurament celebrat en format semipresencial a causa de la pandèmia de la Covid-19. “Es tracta d’un treball de gran valor científic que aporta molt coneixement sobre el nostre patrimoni industrial i cultural”, va destacar per la seva part, Josep Alabern i Valentí, president de l’AMCTAIC.

Els Premis Bonaplata s’adrecen als estudis originals relacionats amb el coneixement d’un paisatge industrial, d’un lloc productiu concret, o amb el coneixement d’una instal·lació industrial, tècnica o científica, de béns mobles o de documentacions industrials, tècniques o científiques. “En l’estudi del passat tenim una estructura, però hem de trobar-ne la funció. L’arqueòleg sempre parteix de l’objecte material i el que ha de trobar és la finalitat d’aquest objecte; per això parlem d’arqueologia industrial”, explica Alabern. “Els Premis Bonaplata premien el foment, l’estudi, la conservació i la rehabilitació del nostre patrimoni industrial, el qual és també patrimoni i bé cultural”, afegeix.

Accèssit
En aquest sentit, el jurat dels premis ha concedit l’accèssit a l’autor Joan Alemany Llovera per la seva obra “Construcció i reparació naval a la Barcelona Industrial: Els Talleres Nuevo Vulcano”, en tractar-se d’un estudi que recupera el patrimoni d’una gran empresa metal·lúrgica emblemàtica de la ciutat de Barcelona. L’obra recull i sintetitza la història de la construcció i reparació naval del Port de Barcelona mitjançant el patrimoni documental i arxivístic de Talleres Nuevo Vulcano, dipositat al Museu Marítim. En aquesta línia, el jurat ha destacat el paper del Museu Marítim, alhora que considera que cal encetar un debat per donar més visibilitat als museus com a contenidors de recerca i investigació. “Cal fer un replantejament de la seva funció dins de la societat i valorar el paper de creació de coneixement científic i divulgatiu”, sosté.

La 28a edició dels Premis Bonaplata hauria d’haver-se celebrat l’any 2020. La Taula Presidencial espera poder tornar a celebrar aquests premis de manera presencial pròximament, en tractar-se d’un guardó que pretén fer valdre el patrimoni industrial de Catalunya, amb obres i estudis que ajuden a comprendre l’evolució i transformació del territori.

Publicitat
To Top