Publicitat
Cultura i Espectacles

Emotiu i excel·lent

Gran homenatge a la mítica ballarina Alicia Alonso

Un moment del duet "El cigne negre"
Publicitat

La 38a Temporada de Dansa del BBVA-Centre Cultural va sumar un nou encert , el dissabte, amb la Gala d’Homenatge a Alicia Alonso. L’espectacle va reunir a nou ballarins de primera línia que van interpretar les coreografies més emblemàtiques del clàssic que havia protagonitzat la mítica artística del Ballet Nacional de Cuba. La Gala va ser un èxit. El conjunt de ballarins van defensar cada una de les peces amb virtuosisme i ’amor vers la figura d’Alicia Alonso que va morir l’any 2019.

L’espectacle va apujar el teló amb una projecció d’imatges sobre la trajectòria d’Alonso que, en la seva plenitud i maduresa, va assumir els rols més importants i exigents del clàssic. De fet, la primera ballarina absoluta del Ballet Nacional de Cuba va dansar fent front a una edat avançada i a la seva ceguesa. Després del pròleg, que va rebre aplaudiments, va començar la gala que va oferir deu “passos a dos” molt reconeguts i creats, sovint, per ser interpretats per ballarines i ballarins que tenen unes característiques molt superiors al conjunt.

El programa va presentar coreografies que parlen d’amor des de totes els vessants; des del més passional i lliure a la “Carmen” de Bizet i “Espartac” fins al més contingut i fràgil a “Giselle”, passant pel joc amorós com a divertiment a “La fille de mal gardée”, “Don Quixot”, “Coppèlia” i “El Trencanous”. I tot arrodonit amb peces inspirades en temes transcendentals, com la mort i la vida, a “La Diva” (en record a Maria Callas), “La mort de cigne” i “El cigne negre”. L’espectacle va ser un festí. Totes les peces citades són una meravella en riquesa de punteig, braceig, passos i moviment i els artistes ho van donar tot en una interpretació rigorosa i impecable. En les obres triades es podia fer una immersió en el clàssic més pur, sobri i elegant. Són peces que reuneixen moviments lents i harmoniosos, en altres enèrgics i elevacions; i en altres cabrioles i piruetes molt arriscades com ballant saltant i ballant girant sobre un peu. Són passos i moviments reservats a molt pocs artistes perquè demanen una tècnica interpretativa d’alt nivell.

Totes les obres van rebre forts aplaudiments i algunes d’ells van estar acompanyades de mots d’entusiasme perquè ofereixen solos que causen magnetisme. Oriana Plaza i Maynard Miranda es van dur “bravos” a “La fille de mal gardée” i a “Coppèlia”, així com Eva Nazaret i Javier Monier a “Don Quixot”, Carla Vincelli i Maynard Miranda a “El trencanous” i Anette Delgado i Dani Hernández a “Giselle”.
Ginett Moncho i Anette Delgado, primeres ballarines del Ballet Nacional de Cuba, van captivar per la seva sensibilitat al servei de “La Diva” d’“El cigne negre” (la primera) “La mort del cigne” (la segona). L’espectacle es va cloure amb una gran imatge d’Alicia Alonso amb una expressió d’agraïment als seus ballarins per l’homenatge dedicat i aquests es van girar cap a ella per donar-li les gràcies del seu llegat i del seu mestratge. Molts espectadors, dempeus, van captar l’instant emotiu i màgic.

Publicitat
Emotiu i excel·lent
To Top