Publicitat
Cultura i Espectacles

Els tresors medievals que s’amaguen als carrers de Terrassa

La visita guiada pel cor de l’antiga vila medieval descobreix el passat històric de la ciutat

Aquesta tarda s’ha dut a terme una visita històrica pel recent fossat descobert al Raval de Montserrat. La visita ha començat a les sis i ha fet un recorregut pel que era l’antiga vila medieval de Terrassa, descobrint els antics racons i analitzant el passat històric per entendre el present dels carrers de la nostra ciutat.

Sílvia Comellas, guia turística del Museu de Terrassa i del Vallès Occidental, ha explicat els diferents punts claus que pertanyien a la vila medieval. Primerament, Comellas ha remarcat les línies metàl·liques que encara es poden veure al Raval de Montserrat, i que indiquen el fossat de sis metres d’amplada que travessava tot el carrer. El fossat va ser tapiat al segle XVII, quan va edificar-se a sobre i va passar a tenir a sobre una casa familiar, un ferrer, i seguidament la coneguda sabateria dels germans Vargas, del carrer del Raval número 11, fins al moment de l’enderroc de l’edifici i la descoberta del fossat.

Dins del fossat s’han trobat restes ceràmiques, la més antiga de les quals data del segle XVII, descoberta que ha permès als arqueòlegs situar el fossat dins del període històric. Un cop ja s’hagi dut a terme la investigació i s’hagi recollit tota la documentació necessària, el fossat serà cobert de nou amb la construcció d’habitatges plurifamiliars.

Al Raval de Montserrat i a la plaça de la Torre del Palau es poden apreciar el que els experts creuen que són restes de la muralla original del segle XII que envoltava la vila medieval, en algunes èpoques per motius defensius de la ciutat i en altres simplement per controlar la població. Comellas també ha explicat els orígens de la Torre del Palau, element arquitectònic més antic de la vila i el primer registre de la qual pertany al segle XI. Al voltant de la torre s’hauria construït el palau del rei Jaume I i la resta de la vila.

L’antiga vila medieval tenia quatre portes que connectaven amb quatre camins d’entrada. Dos d’ells anaven a les esglésies de Sant Pere, concretament el camí de la Font i la porta de la sobirana. Un tercer anava cap a Barcelona i s’anomenava la porta de la barcelonesa, i l’últim anava cap a Manresa i s’anomenava la porta major. A la vila es celebrava habitualment la fira medieval, que va suposar els orígens de la fira modernista que celebrem actualment a la ciutat.

Entre els assistents a la visita guiada figuraven terrassencs i terrassenques de totes les edats, amb les ganes compartides de conèixer més a fons la història de la seva ciutat. Tots han mostrat gran interès per desenterrar el passat històric de la ciutat, alhora que han fet diverses preguntes específiques per entendre millor el mapa cartogràfic de la ciutat al llarg dels segles, des de l’XI fins al XVII, època en la qual el fossat descobert que comunica el Raval de Montserrat amb el carrer dels Gavatxons va ser tapiat.

Jordi Flores, ex regidor de cultura de Terrassa, ha apreciat la visita i ha comentat que li agradaria que es repetís més sovint: “Terrassa té una gran dimensió històrica. Tothom hauria d’assistir a aquestes visites guiades per conèixer la importància que tenia la seva ciutat, i reconèixer així el seu passat històric”.

Publicitat
Els tresors medievals que s’amaguen als carrers de Terrassa
To Top