Publicitat
Terrassa

Troben el fossar a la casa dels sabaters

Un equip d’arqueòlegs treballen al subsòl de l’antiga sabateria del Raval per documentar la troballa

El fossar l'intueix al terra de l'antiga sabateria del Raval /Alberto Tallón
Publicitat

Els arqueòlegs ja treballen al subsòl de la casa dels antics sabaters del Raval, al número 11, en la recerca del fossar de la muralla de Terrassa. Aquesta setmana ha culminat l’enderroc de l’edificació i la retirada de les runes, deixant al descobert un tram del fossar de la muralla de la ciutat.

A l’enderroc de l’immoble veí, al número 9, que també ha estat sotmès a enderroc, el tram del fossar havia desaparegut per la construcció d’un soterrani. L’edifici de la sabateria dels germans Vargas, però, no va aprofundir en el subsòl i només tenia planta baixa arran de carrer. D’aquesta manera, l’estructura del fossar s’ha mantingut intacta.

L’equip dirigit per l’arqueòloga Júlia Miquel, d’Ager Arqueologia, ja treballa en l’excavació prèvia a la documentació del tram. L’estudi, que hi compta amb l’assessorament del Museu de Terrassa, culminarà en un informe que es remetrà al Servei d’Arqueologia de la Generalitat de Catalunya.

El subsòl de l’antiga sabateria del Raval. Els arqueòlegs ja treballen en la recerca del fossar/ Alberto Tallón

Els arqueòlegs han trobat el fossar de l’antiga muralla de Terrassa reomplert de terres ceràmiques, pedres i material constructiu. En aquest punt, el fossar descriu un traçat paral·lel al carrer i té una fondària màxima de 3 metres. “Ja veiem que es tracta d’un fossar excavat en roca natural, per protegir les muralles dels atacs”, comenta l’arqueòloga Júlia Miquel.

La directora i els tres auxiliars que l’acompanyen procedeixen ara a la neteixa del tram per a la futura documentació de la troballa. Un dels atractius d’aquest punt del fossar és el fet que descrigui una corba. Aquesta configuració permetria als investigadors aprofundir en la recerca dels sistemes constructius medievals i en particular les tècniques d’evacuació d’aigües en estructures corbes.

Pel que fa a les dimensions del fossar de l’antiga sabateria del Raval, l’excavació de la finca permetrà explorar exclusivament el tram situat sota la casa. Un recorregut de 6 metres de llarg (coincidint amb la façana de l’immoble) i de 3 metres de fons.

Fa setmanes que les màquines treballen a l’antiga sabateria del número 11 del Raval de Montserrat. Durant dècades, els germans Vargas van reparar el calçat de generacions de terrassencs sense saber que sota els seus peus s’amagava un tresor per als arqueòlegs. Ara, l’enderroc de l’edifici permet aprofundir en la investigació del fossar i especialment de les tècniques constructives medievals.

La troballa al número 9
Els treballs al número 11 del Raval són la segona fase d’un projecte que abasta dues finques. La casa del costat dels sabaters, al número 9 del Raval, ja va ser enderrocada a principis d’any i el subsòl, investigat. Ara, les màquines pugen l’estructura del nou edifici.

L’enderroc del número 9 del Raval de Montserrat va donar la pista de l’actual troballa.

El cub localitzat al subsòl del número 9 del Raval on la familia trepitjava i fermentava el vi. Els investigadors daten l’estructura al segle XVII /Nebridi Aróztegui

El solar, a banda, va traure a la llum dues joies per als investigadors. A la casa contigua han trobat els murs tàpia d’un habitatge datat inicialment al segle XVII. Les restes de la casa han permès conèixer com eren les primeres construccions domèstiques fora de la muralla medieval. També s’ha trobat un espectacular cup de vi de dos metres de diàmetre on la família de la casa trepitjava el raïm i feia les tasques de fermentació. També les fresqueres on guardaven els aliments, entre altres elements. Un dels més curiosos, una creu de fusta tallada artesanalment que restava oculta a l’interior de l’estructura.

Publicitat
Troben el fossar a la casa dels sabaters
To Top