Publicitat
Cultura i Espectacles

Llegint l’estiu

Propostes de novel·les i dietaris que evoquen l’estació de l’any amb més llum

Una imatge de l'artista Jacint Morera que evoca l'estiu

Celebrem l’inici de l’estiu amb llibres, amb lectures que porten en el títol aquesta paraula de l’època de l’any i que tenen com a pretext aquests dies, on la llum és intensa i se’n va romancejant fins tard. Ara, tenim més hores per gaudir de totes les aficions, entre aquestes la lectura que sempre permet escapar-se i viure i sommiar altres vides. Del trobat amb aquest títol estival, en fem una tria i una ressenya per si voleu cercar l’obra a la llibreria o en préstec a la biblioteca o a través dels amics.

“Creuer d’estiu”
És una d’aquelles novel·les d’actualitat perquè sempre hi ha fills i filles joves que anhelen quedar-se sols a casa per disposar del seu temps com volen. La història creada per Truman Capote (Nova Orleans, 1924-Los Àngeles, 1984) imagina aquesta situació: La Grady McNeil, de 17 anys, ha convençut als seus pares que la deixin quedar-se sola a Nova York mentre ells fan un creuer per Europa. La noia, de classe social alta, té un secret Està enamorada d’un jove jueu d’una classe social baixa. Aquesta obra té valor afegit perquè el manuscrit de la novel·la, va formar part d’una subhasta de papers de l’escriptor que es va fer l’any 2004. Aquests papers van ser rescatats el 1966 pel porter de la finca de Brooklyn, quan Capote va deixar l’apartament on vivia. S’explica que l’autor havia començat “Creuer d’estiu” l’any 1943 i malgrat que va trigar deu anys a acabar-la, al final la va descartar.

“L’estiu circular”
Correspon a la ploma, esplèndida diuen, de Marion Brunet (Marsella, 1976) i una història molt premiada a França, país d’on és l’autora. Brunet ens fa viatjar cap a una petita ciutat francesa, en una urbanització, on viuen francesos de soca-rel barrejats amb immigrants. L’autora fa un retrat d’aquest microcosmos social entre la família protagonista, uns pares i dues filles, i els seus veïns nouvinguts. És una història publicada l’any 2019 i, per tant, hi ha també referències a l’escenari polític canviant, amb un Front Nacional que pren força.

“L’estiu sense homes”
Que passa quan el teu marit decideix, després de 30 anys de matrimoni, fer una pausa en el matrimoni i descobreixes que la “pausa” és una francesa jove? I si es dóna el cas, a més, que tu, l’esposa, estàs a la ratlla dels 50 anys i et trobes que no saps com fer front a la nova infidelitat … Diuen que l’estiu és propici a trencar aquelles relacions d’amor i amistat que, en el fons, ja eren fràgils, que se sostenien per un fil. Siri Hustvedt (Nova York, 1955) ens planteja la situació descrita però en forma de comèdia, no pas en tragèdia. A “L’estiu sense homes”, la protagonista, de nom Lucy, una poetessa sense gaire èxit, aprofita el malson que la trastoca (fins i tot l’han d’ingressar en un hospital per un atac de pànic quan rep la notícia del seu marit) per donar-se altres oportunitats.

“Un estiu”
No es una novel·la convencional. Poder té més de dietari i assaig. Francesc Parcerisas (Begues, 1944) fa un relat d’un estiu viscut entre observacions, heterogènies i errants, passejades, visites a familiars i amics i moments de calma dedicats a la lectura i a l’escriptura. En els comentaris dels crítics, s’ha escrit que Parcerisas ofereix un text elegant, agut, amb tons d’humor i, en algun moment, escruixidor.

Més propostes 

Rosa Regàs (Barcelona, 1933) i Maria Antònia Oliver (Manacor, 1946) són autores catalanes de llarga trajectòria. Regàs dedica “El diari d’una àvia d’estiu” a narrar les seves vivències estivals amb l’encontre amb els seus 14 nets i a compartir-les amb els lectors. Del món dels infants també en parla Oliver a “Cròniques d’un mig estiu”, on el protagonista és un nen que surt de la ruralia per caure en un hotel, on descobrirà tot un món. Donat que es parla d’infants i joves, aprofitem per afegir dos títols més per aquests trams d’edat. “L’estiu no s’acaba mai”, d’Alba Dedeu, en la categoria d’infantil i “Un estiu capgirat”, juvenil

El butlletí matinal del diari, Bon Dia Terrassa
Cada matí al teu correu. Gratis.

Llegeix la nostra política de privacitat per a més informació.

Publicitat
Llegint l’estiu
To Top