Publicitat
Cultura i Espectacles

Un any farcit de cultura

La cultura no s’atura. I és segura. Terrassa ha estat, malgrat la pandèmia, en constant ebullició durant l’any 2021. Música, cinema, teatre, dansa, pintura, museus. La llista és interminable.

75 anys vestint la ciutat

Alberto Tallón

Va ser el primer de la seva especificitat a l’Estat espanyol a adquirir, preservar i conservar teixits que, al cap del temps, han pogut ser admirats pel públic en general. El Museu Tèxtil ha complert enguany 75 anys de la seva creació i és un referent aquí i fora del territori. En l’actualitat, compta amb un fons de 130 mil objectes diversos que expliquen la història tèxtil des del segle I fins al dia d’avui. El museu ha fet extensiu el seu aniversari a tota la ciutat i va inaugurar, a finals de novembre, l’exposició commemorativa “Un museu, mil trames” que, a través d’11 àmbits i una línia cronològica com a introducció, inclou 110 teixits dels segles I al XX, 33 vestits dels segles XVIII al XX, 33 complements (bosses, sitges, barrets, guants, ventalls, etc.), 10 peces de parament litúrgic, lots de mostraris de 17 empreses diferents i 22 documents bibliogràfics. La mostra, que es podrà visitar l’any 2022, s’ha acompanyat d’un catàleg de 416 pàgines, en color, que reuneix totes les peces fotografiades de la mostra així com textos complementaris sobre la història del museu i articles de firmes expertes de diferents àmbits.

Miqui Giménez, premiat

Alberto Tallón

El músic terrassenc Miqui Giménez, també docent a l’escola Tecnos, va rebre el Guardó de Músic de l’Any 2020 de mans d’Enfoc Musical a la Biblioteca Central de Terrassa. El premi va posar en relleu la trajectòria com a músic implicat activament en iniciatives de caràcter popular i de divulgació musical a la nostra ciutat. Una tasca acomplerta principalment com a membre de Ministrils del Raval i també en espectacles infantils i familiars. El músic va expressar que “havia estat una sorpresa perquè és un reconeixement a la feina i perquè es el primer guardó”.

El Festival de Jazz celebra 40 anys i Adrià Font, 600 concerts

Nebridi Aróztegui

El Festival Jazz Terrassa és un signe d’identitat cultural i musical a la ciutat que ha traspassat fronteres perquè ha aconseguit, al llarg de quatre dècades, portar figures internacionals de primera fila. El Club Jazz Terrassa d’Amics ha treballat de manera incansable per oferir a la ciutat concerts liderats per Dizzy Gillespie, Chet Baker, Dexten Gordon, Jonny Griffin, Ray Brown, Chick Corea o Sptehane Grapelli, entre molts altres. Sense oblidar-se dels grans de Terrassa, com el trompetista Josep Maria Farràs, i promocionar els joves amb talent. El festival va celebrar el seu aniversari a la primavera, però no en el mes de març com sol ser habitual perquè la pandèmia ho va posposar fins al maig. Amb tot, la cita jazzística va tornar a centrar les mirades perquè el festival va fer concerts a la Cava i també a l’exterior. El festival de 2021 va tenir un segon aniversari: el bateria Adrià Font va celebrar els seus 600 concerts a la Cava.

La primera gira del PAR en Dansa

Lluís Clotet

Terrassa és un referent en exhibició de dansa a través de la seva temporada estable a La Factoria Cultural (LaFACT) que està a punt de complir 40 anys de la primera edició. Fa un parell d’anys, el curs 2019-20, va fer una aposta també per la formació i producció. És la seu del Programa d’Alt Rendiment en Dansa (PAR) que té com a director Rodolfo Castellanos i fins al dia d’avui ha estrenat quatre espectacles: “In-Connection” (2020), “Coppèlia” (2021), “El trencanous” (2021) i “Dancing Vivaldi” (2021). Amb l’última, el PAR en Dansa ha fet un pas més i ha aconseguit fer la seva primera gira, acompanyat per l’Orquestra Simfònica Victòria dels Àngels (OSVA) sota la direcció de Pedro Pardo. L’espectacle “Dancing Vivaldi” es va estrenar a Terrassa el 6 i 7 de novembre i es va veure també a la Llotja de Lleida, Atlàntida de Vic, Kursaal de Manresa, Teatre Auditori de Sant Cugat del Vallès i els Costals de Castellbisbal.

Crea: nova línia d’ajuts a la cultura

La regidoria de Cultura de l’Ajuntament va donar els resultats del nou programa de subvencions Crea de suport a projectes artístics. La convocatòria va ser un èxit. Es van presentar 67 sol·licituds i se’n van aprovar 28. Les propostes presentades es van distribuir de la següent manera: arts escèniques (32%), arts visuals (35%), música (25%) i altres de caràcter multidisciplinari (7%). Al capdavant hi ha companyies i artistes que provenen majoritàriament de Terrassa i també n’hi ha de Barcelona i rodalies. Alguns dels projectes subvencionats ja s’han estrenat com ara “Les traces del silenci”, “Don Giovanni” i “Murmut”.

El butlletí matinal del diari, Bon Dia Terrassa
Cada matí al teu correu. Gratis.

Llegeix la nostra política de privacitat per a més informació.

Publicitat
To Top