Publicitat
Cultura i Espectacles

El teatre amateur obre teló

Les companyies no professionals de Terrassa es reivindiquen

Una escena de "Molt soroll per no res" d'Amics de les Arts

Aquest mes arrancarà una nova edició del Premi Ciutat de Terrassa de Teatre de la Sala Crespi de Sant Pere. És la 48 edició, un fet que constata que el teatre amateur continua molt viu. El certamen egarenc és una referència històrica de Catalunya com ho és també el teatre no professional, especialment a casa nostra.

Actualment, la ciutat compta amb una coordinadora formada per vuit companyies que són les que pugen a la MostraSetDTeatre a l’escenari del Teatre Principal formant part de la programació d’arts escèniques de l’Ajuntament i que s’intercalen en funció de les estrenes i obres previstes. Aquest 2022 el teló s’obrirà amb Companyia 8, Qollunaka, 34 Passes i Amics de les Arts. 

Membres de les mateixes celebren tenir un cap de setmana d’exhibició (serà el mes de juny) en un teatre emblemàtic al centre de la ciutat. En aquest sentit, Josep Manel Martínez, de Qollunaka, ha manifestat que “és una molt bona iniciativa perquè les companyies de teatre amateur ens agrada que l’obra que munten pugui girar el màxim possible i tingui llarga vida i , per tant, sortir del nostre local i anar al Principal és una manera de donar més visibilitat”.

Coincideix Toni Garrich, d’Amics de les Arts, per a qui “cal reivindicar que el teatre amateur té molta qualitat i és bo que tingui una perspectiva de ciutat”. Jaume Gil, de 34 Passes, hi afegeix “estem molt satisfets perquè considerem que un teatre municipal ha de ser un espai per a tothom, pels espectacles més comercials que vénen de fora però també pels de casa”. José Antonio Aguado, de la companyia 8, si suma aportant que “és una bona excusa per crear xarxa i enriquir-nos”.

Les opinions

Toni Garrich, Amics de Les Arts
“El teatre m’acompanya des de molt petit, però dedicar-se professionalment és molt difícil”

Assegura que l’ha sorprès el gran èxit de “Molt soroll per res”, la darrera obra del grup de teatre d’Amics de les Arts de la que ha portat el pes de la direcció artística. “Volíem fer una comèdia i debutar amb Shakespeare, però no saps mai la reacció que tindrà el públic i ha estat molt bona”. Per a ell és un reconeixement a molts anys de feina en el teatre amateur, una afició que si la va despertar quan era petit i que no ha abandonat mai. En el camí va temptejar “dedicar-me professionalment, però em va semblar molt difícil”.

Jaume Gil, 34 Passes
“Aquest món artístic em dóna molta vida”

Ha viatjat amb el teatre des de molt petit perquè el seu pare, també dramaturg, i el seu avi han estat molt lligats a la Faràndula de Sabadell. Ell va compartir de seguida l’estima per aqueste món de l’escenari. És un dels fundadors de la companyia 34 Passes, on fa d’actor, director i gestor. Explica que el teatre és sinònim de “vida” i que en gaudeix molt. Ara està pletòric perquè en poques hores va haver de preparar-se per interpretar el mister Scrooge del “Conte de Nadal” per sustituir a Joan Martínez que estava indisposat.

José Antonio Aguado, Companyia 8
“ El teatre viatja amb mi com a docent, espectador i escriptor”

Des de sempre ha tingut passió per la cultura i el teatre i a més té la sort de compartir aquesta afició amb Rosa Ponsarnau, la seva parella. Ambdós, professors de batxillerat artístic i arts escèniques, van impulsar la companyia 8 a través de la qual creen els seus propis textos i fan la direcció. “El teatre està present a les aules, a casa, a l’escenari i com a espectador”. Diu que els hi agrada reflexionar sobre la condició humana.

Josep Manel Martínez, Qollunaka
“És una inquietud compartida i em dóna moltes satisfaccions ”

És membre fundador de la companyia Qullonaka, que va sorgir el 2002 i té residència al Casal de Sant Pere. És actor i fa poc que va decidir provar amb la direcció amb l’estrena de “La taverna de la Rosita”, el musical que presentaran a la MostraSetdTeatre d’aquest 2022. Parlar del teatre i de la companyia amb molt entusiasme. “He constatat que fer teatre m’agrada moltíssim per tot el que representa de muntar i interpretar una obra i arribar al públic, i compartir inquietud amb un grup de gent que som amics”. Dels personatges interpretats recorda especialment els fets a “Qui té por de Virgínia Woolf” i “Terra baixa”.

I més companyies… 

Fa tres anys es va crear la MostraSetDTeatre per donar visibilitat a les companyies amateur a dins de la programació del Teatre Principal i Teatre Alegria. A banda de les citades en el reportatge, hi ha la companyia històrica del Social, Pam Teatre, Punt i Seguit i Farga’m.

El butlletí matinal del diari, Bon Dia Terrassa
Cada matí al teu correu. Gratis.

Llegeix la nostra política de privacitat per a més informació.

Publicitat
El teatre amateur obre teló
To Top