Publicitat
Cultura i Espectacles

La Vella Quaresma en imatgeria popular

Col·leccionistes Terrassa inaugura una mostra del fons de Joan Amades

Col·leccionistes Terrassa havia demanat al departament de Cultura de la Generalitat portar a Terrassa la mostra itinerant “Imatgeria popular. La col·lecció d’imatge impresa de l’Arxiu Joan Amades”. A partir de demà serà una petició feta realitat. L’entitat inaugura aquest divendres, a les 19 hores, la mostra que s’acompanyarà d’una conferència de l’etnògraf Antoni Serés i Aguilar.

L’exposició recull una col·lecció d’imatges impreses de la Vella Quaresma de l’arxiu del gran folklorista Joan Amades cedides per la direcció general de Cultura Popular. A més es complementa amb una visió de la Vella Quaresma avui dia en els contes infantils i en les festes populars. També hi ha una mirada de com es vivia la Quaresma fa uns anys, el dejuni i l’abstinència, les butlles i la cuina de Quaresma. Igualment hi ha referència la Quaresma religiosa amb els Via-Crucis, sermons i conferències i les representacions de La Passió.

Set setmanes

La Quaresma és l’interval de temps que abasta des del Dimecres de Cendra (aquest any 2 de març) fins a la celebració de la Pasqua que enguany serà el 10 d’abril. És un període de temps de set setmanes i és per això que la imatgeria popular ho simbolitza amb el dibuix d’una velleta amb set cames, en referència a cada una de les setmanes que falten per arribar a la Pasqua. En l’àmbit litúrgic té també una gran significació i conté diverses celebracions.

L’exposició d’aquesta temàtica sobre el fons de Joan Amades (Barcelona, 189-1959) que es va inaugurar en el seu dia tenia la voluntat de mostrar i de donar a conèixer al públic, sobretot a les generacions joves, una part significativa del ric fons d’iconografia impresa que recopilà l’esmentat folklorista. Els continguts i els materials de la mostra van ser escollits per un grup d’estudiosos i especialistes vinculats a la institució patrocinadora i altres professionals.

El butlletí matinal del diari, Bon Dia Terrassa
Cada matí al teu correu. Gratis.

Llegeix la nostra política de privacitat per a més informació.

Publicitat
La Vella Quaresma en imatgeria popular
To Top