Publicitat
Cultura i Espectacles

L’orgue de Sant Pere completa el triumvirat pictòric

L’instrument ja llueix les pintures dedicades a Santa Maria i Sant Miquel

Façana frontal de l'orgue amb les noves pintures /Alberto Tallón

La comunitat de la parròquia de Sant Pere acaba de satisfer un vell anhel que encapçalaven Joan Rius Cañabate, veí del barri i ja traspassat, i Jordi Figueras, l’organista titular, que era complementar la decoració i ennoblir la part superior de l’instrument musical. A partir d’ara, l’orgue ja llueix dues pintures inspirades en les imatges de l’arcàngel Sant Miquel i de Santa Maria d’Ègara. Les dues pintures s’afegeixen a la Tiara de Sant Pere que es troba al cos central, amb la qual cosa es completa la representació simbòlica de les tres esglésies que conformen el conjunt monumental de la Seu d’Ègara.

Les noves pintures dedicades a Sant Miquel i Santa Maria d’Ègara, realitzades per l’artista Anna Maria Gasol i Llorens, seran beneïdes pel nou bisbe de Terrassa, Salvador Cristau, en un acte solemne que es durà a terme el dimarts, 22 de febrer. Serà després de la missa de celebració de la festivitat de la Càtedra de Sant Pere.

L’organista titular, Jordi Figueras, ha manifestat que “aquesta decoració pictòrica culmina una iniciativa que va arrencar l’any 2009 i que no va tirar endavant per diversos motius. Que un orgue estigui decorat, no és essencial perquè el més important és l’instrument en si, que sigui noble i soni bé, però ens fa il·lusió que s’hagi portat a terme aquesta idea d’un santperenc molt arrelat a la comunitat”. Afegeix que “en la història de la fabricació d’orgues, hi ha hagut etapes, com en el barroc, que es decoraven més perquè el mateix llenguatge artístic ja ho demanava, però és que l’orgue, per les seves característiques, ja és un objecte cultural i artístic rellevant”.

Figueras subratlla també que l’embelliment final de l’òrgan faci honor i testimoni de tot el conjunt patrimonial. “Fins ara teníem la Tiara de Sant Pere, al fris del cos central de l’orgue que està representat per Sant Pere, i ara ja tenim les icones de Sant Miquel i Santa Maria d’Egara. S’ha completat el triumvirat”.

Pintura en honor a l’arcàngel Sant Miquel /Alberto Tallón

La representació de Sant Pere, però no és pictòrica sinó escultòrica. Data de 1985. El llavors rector mossèn Francesc Martínez Monfort, rector de Santa Pere del 1969 a 1999, va fer la decoració d’aquesta iconografia esculpida en fusta i folrada amb pa d’or. La imatge reprodueix la simbologia de Sant Pere, considerat el primer papa de l’església, i és per aquest motiu que se simbolitza amb una mitra papal amb tres corones. I afegeix un atribuït característic que són les clau del regne del Cel que li promet Crist a l’evangeli.

“Un germà bessó”
El projecte de completar la decoració de l’orgue es va reprendre a primers de gener de 2021 a través de Manel Masoliver de la junta econòmica i del consell pastoral de la parròquia i el mateix Jordi Figueras. Temps després, cap al maig, van fer l’encàrrec de les pintures a l’artista Anna Maria Gasol i les va finalitzar el desembre”. Gasol està especialitzada a pintar icones amb la tècnica antiga. Per a la imatge de la Mare de Déu d’Ègara s’ha inspirat en la escultura que hi ha a l’església de Maria, i per la de Sant Miquel amb una reproducció de la cara del arcàngel del retaule d’en Jaume Cirera i Guillem Talarn que també està situat a la mateixa església de Santa Maria.

Pintura dedicada a Santa Maria d’Ègara /Alberto Tallón

L’orgue que presideix el cor de l’església de Sant Pere data del 14 d’abril de 1985. Fou adquirit al Conservatori de Música de Barcelona i va ser adquirit per la parròquia de la qual era rector Francesc Martínez, gràcies a Joan Casals i Jordi Figueras, dels Amics de l’orgue de Terrassa. L’instrument va ser construït per l’orguener genovès Silvio Puggina l’any 1925 al taller d’orgueneria de Collbató. Figueras destaca que és un “germà bessó de l’orgue que hi havia hagut a Sant Pere des del 30 de maig de 1926 fins que el van cremar a la plaça de Mossèn Homs el 21 de juliol de 1936. Puggina ja havia fabricat el primer de 1925.

Tres anys després d’haver-se inaugurat, l’any 1988, l’artesà i orguener de Collabató, Antoni Jiménez i l’orguener de Torquemada, Federico Acitores, varen procedir a la reestructuració i ampliació de l’orgue amb la construcció de dos cossos laterals, un a cada costat de l’instrument, construint finalment un gran orgue de tres teclats manuals i un teclat de pedal, amb 36 registres i amb 2330 tubs, que es va inaugurar el 29 de juny de 1996, per la festivitat Sant Pere i la festa major del barri. 

El butlletí matinal del diari, Bon Dia Terrassa
Cada matí al teu correu. Gratis.

Llegeix la nostra política de privacitat per a més informació.

Publicitat
L’orgue de Sant Pere completa el triumvirat pictòric
To Top