Publicitat
Diari de Terrassa

Diàleg, respecte, llibertat i seguretat: cap a un nou model policial a Terrassa

Ha arribat el moment de repensar el model policial a la nostra ciutat, d’acord amb els compromisos assumits pel govern municipal davant dels ciutadans i ciutadanes. El Pla Director de la Policia Municipal elaborat serà el document que reculli les línies mestres del nou model, a partir del debat entre els grups polítics i els i les professionals. Aquest és ara l’objectiu central pel que fa a la política de seguretat ciutadana: posar unes bones bases de futur, a partir de la bona feina que crec que s’ha anat fent els darrers anys des de la Policia Municipal. La millor prova d’això són les dades objectives: Terrassa és una ciutat segura i tranquil·la, amb un índex de conflictivitat i delinqüència baix i amb una Policia Municipal eficaç i ben valorada per la ciutadania. Però, sens dubte, hi ha moltes coses que encara podem millorar.

Per fer això, i per fer-ho de la millor manera possible, crec que hem de saber trobar l’equilibri entre quatre valors fonamentals: el diàleg, el respecte, la llibertat i la seguretat. Un exemple de la importància d’aquest equilibri, l’hem vist els darrers dies, amb un tens creuament d’opinions i accions entre un grup municipal i un grup de policies. Crec, després d’haver establert vies de diàleg i mediació amb les dues parts, que hi ha marge per a una sortida raonable i pactada. Jo respecto profundament la llibertat d’expressió -fins i tot quan em toca rebre, amb raó o sense- però també respecto i valoro molt la tasca que fa la Policia Municipal de Terrassa i la qualitat humana i professional dels seus membres: estic convençut que una cosa i l’altra no han de ser incompatibles. Diàleg i respecte mutu, insisteixo, aquesta és la millor forma d’encarar i resoldre un conflicte.

En aquest context, he apuntat algunes possibles decisions de futur pel que fa al nou model policial.

Una d’elles, la incorporació de càmeres de vídeo als uniformes dels agents. Segons diversos estudis, aquesta és una fórmula que redueix les situacions de tensió i que permet tenir informació objectiva sobre cada actuació policial. Els propis agents municipals coincideixen en la valoració positiva sobre les càmeres: em consta que són els primers interessats a fer bé la seva feina, amb totes les garanties per a ells i elles i per als ciutadans i ciutadanes. Crec que amb les càmeres hi sortirà guanyant tothom i preservarem impecablement el dret a la llibertat i a la seguretat de les persones.

Per altra banda, també he apuntat una mesura, en què coincideixen els professionals, per integrar el GIP en una organització més àmplia, la Divisió Unitat Centralitzada, DUC, que inclou les unitats de trànsit i de policia ecològica. Això és coherent amb funcions clau com els controls d’alcoholèmia i també permet disposar d’un equip que estigui operatiu de forma ràpida especialment en aquells dies i horaris més problemàtics: nits, caps de setmana, festius especials… Ni tenim ni necessitem ni podem tenir "antiavalots". Però sí que ens cal un equip de resposta àgil i flexible per garantir al mateix temps, amb professionalitat i serenitat, la llibertat i la seguretat.

Són dues novetats que apunten en la mateixa direcció: coherència amb els valors (diàleg, respecte, llibertat i seguretat), confiança en la Policia Municipal i màxima transparència envers els ciutadans i ciutadanes.

Crec que per aquesta via podem avan- çar cap a un nou model policial per do- nar el millor servei possible a la nostra ciutat.

L’autor és l’alcalde de Terrassa

El butlletí matinal del diari, Bon Dia Terrassa
Cada matí al teu correu. Gratis.

Llegeix la nostra política de privacitat per a més informació.

Publicitat
To Top