Publicitat
Cultura i Espectacles

Les gelosies d’un gran comediant

Joel Joan va omplir de gom a gom l’auditori de LaFACT

Una escena de l'obra que es va representar el dilluns de Festa Major /David Ruano

Crítica de teatre: Obra “El gran comediant”, de Joel Joan i Hèctor Claramunt / dia 4 de Juliol de 2022/ La Factoria Cultural. Fitxa artística: Joel Joan (també director), Xavi Mira, Anna Sahun, Àfrica Alonso i Eduard Muntada.

Un públic dempeus va aplaudir entusiasmat a Joel Joan i la resta de l’equip artístic després de gairebé de dues hores de funció. L’actor, una de les icones de la comèdia a Catalunya, va protagonitzar “El gran comediant”, una obra que parla de la rivalitat i competència professional, en aquest cas en el món artístic. Val a dir que Joel Joan s’hi va deixar la pell perquè ell està a escena des de l’inici fins al final i, per tant, té la gran responsabilitat de mantenir l’atenció de l’espectador.

Joel Joan se sent molt seva aquesta història perquè n’és l’autor juntament amb Héctor Claramunt. Parteix, doncs, amb un clar avantatge per fer-nos arribar aquest personatge artístic, Llorenç Tortosa, que va de divo del teatre català. Sembla satisfet amb la seva carrera perquè totes li ponen, però encara voldria arribar més lluny i traspassar fronteres. En l’ull de mira hi té a l’actor Javier Bardem perquè va treballar amb Scarlett Johansson a “Vicky Cristina Barcelona”, de Woody Allen. Un rodatge en el qual Bardem va conèixer a Penèlope Cruz, amb qui es va casar després.

Mentre això no arriba –ser un actor internacional– mostra el seu ego, el seu orgull i la seva petulància amb els amics i companys de feina com l’Ernest, a qui només li surten contractes per posar veu als anuncis de la Generalitat com el 012. Però ja se sap que les coses poden canviar i ho fan a favor de l’Ernest. El fet que ho desencadena no l’explicarem per què el que es tracta és de veure l’obra. Només avancem que la història va derivant cap a un thriller surrealista amb la màfia de l’Est al mig.

“El gran comediant” és una obra amb un diàleg trepidant que no deixa respir. I des d’aquest punt de vista cal dir que Joel Joan fa una interpretació desbordant, emfatitzant cada situació i cada gest. L’actor es belluga per l’escenari, enfundat amb una bata de seda vermella, com una gran estrella de Hollywood. Broda el personatge de “clown” guapo, arrogant, llest, autosuficient.

Per la seva banda, Xavi Mira defensa el personatge de l’Ernest, que és tot el contrari. A ell li toca ser el de bona fe, el lleig, l’innocent, el fracassat, l’ignorant… Es complementen a la perfecció, tant anímicament com físicament perquè són la cara i la creu. Els dos actors de comèdia tenen unes parelles femenines, Elisenda (Sandra Monclús) i l’Úrsula (Àfrica Alonso), que són tot el contrari dels actors i una d’elles, l’Úrsula, proporciona alguna sorpresa que ja s’intuïa feia estona per coses que no encaixaven. El públic va somriure i riure amb “El gran comediant”. I això era l’objectiu d’aquesta comèdia hilarant, burlesca, que va de vanitats i gelosies, de deliris de grandesa. Al cap i a la fi de comptes, parla de les contradiccions de la condició humana.

El butlletí matinal del diari, Bon Dia Terrassa
Cada matí al teu correu. Gratis.

Llegeix la nostra política de privacitat per a més informació.

Publicitat
Les gelosies d’un gran comediant
To Top