Publicitat
GentDT

Sant Joan: la festa de benvinguda a l’estiu i la calor

Ja falten pocs dies per entrar de ple a l’estiu, una època per molts desitjada, ja que amb ella arriba la calor, els banys a la platja o a la piscina, els passeigs al capvespre… i les tan esperades vacances. El 21 de juny a les 15.54h entrarem oficialment a l’estiu i dos dies després arribarà la tradicional revetlla de Sant Joan, una nit màgica en què moltes famílies i grups d’amics decideixen reunir-se al voltant d’una taula per donar la benvinguda a la nova estació.

Aquesta és una de les festes tradicionals més arrelades als Països Catalans. Foc, música, ball i coca en són els protagonistes. Arreu de Catalunya, s’organitzen un munt de revetlles populars als carrers i a les places, amb orquestres i ball, i, en alguns casos, amb fogueres.

Es tracta d’una festa d’origen pagà que se celebra de diverses maneres, però sempre amb el foc com a protagonista.

Es fan fogueres comunals, familiars i individuals i segons la tradició de cada localitat se’n munten moltes de diferents o només se’n fan en una plaça o carrer en concret, tradicionalment amb objectes inservibles de fusta que s’han anat acumulant durant tot l’any. També hi ha qui hi crema els apunts de tot el curs.

Avui dia, en les celebracions també hi té un lloc destacat la pirotècnia. Gastronòmicament s’acostumen a acompanyar les reunions familiars al vespre pròpies d’aquesta data amb la coca de Sant Joan, de recapte o de llardons.

La festa, que l’església cristiana va fer coincidir amb el naixement de Sant Joan Baptista, ha esdevingut una celebració marcada pel seu caràcter col·lectiu i socialitzador i que integra tot un seguit de costums i pràctiques sorgits de les diverses solemnitats paganes i els cultes vinculats al solstici d’estiu, caracteritzats per l’exaltació de la vida i l’amor. La festa té una riquesa ritual i simbòlica que poques festes posseeixen: el foc, l’aigua, les herbes, els misteris de la natura, el menjar, les cançons, les dites, el ball, les curacions i altres pràctiques configuren un dia de transformació de la realitat quotidiana, en què els elements que ens envolten prenen nous significats.

L’origen de la celebració de la Nit de Sant Joan, també anomenada popularment com la Nit del Foc o la Nit de les Bruixes, és pagà i forma part del grup de festes solsticials, com Nadal. Amb una tradició que es remunta a molt abans de la implantació de cristianisme, és un culte al sol, a l’allargament del dia, pel solstici d’estiu. //

El butlletí matinal del diari, Bon Dia Terrassa
Cada matí al teu correu. Gratis.

Llegeix la nostra política de privacitat per a més informació.

Publicitat
To Top