Publicitat
GentDT

“Anem a la connectivitat absoluta”

En Ferran Lalueza, professor de Ciències de la Informació i la Comunicació a la Universitat Oberta de Catalunya, considera que les xarxes socials són el punt d’inflexió més gros que s’ha produït en aquests 50 anys d’internet. I que, inevitablement, la connectivitat acabarà ocupant els llocs que d’alguna manera encara se li resisteixen, com el funcionament de la nostra llar.

L’impacte de "l’internet dels objectes" en el nostre dia a dia serà tan important com s’anuncia?
Crec que sí, en el sentit que "l’internet de les coses" implica acceptar que més enllà d’encendre el mòbil, l’ipad o qualsevol altre dispositiu, hi haurà connectivitat per tot arreu: al mobiliari del carrer, dins del cotxe, als electrodomèstics de casa…. Anem cap a la connectivitat absoluta i permanent. Qualsevol intent de defugir-ne serà marginal. Aquesta connectivitat pràcticament obligada comporta a la vegada un gran repte, que és l’esforç per mantenir un cert nivell de privacitat.

Serem capaços d’aconseguir-ho? El juliol, Google va admetre que "experts del llenguatge" escoltaven el 0,2 per cent de les converses dels usuaris del seu assistent virtual. Van dir que ho feien per tal de millorar el servei…
Hem de ser conscients que en el fons "l’internet de les coses"… el fet que quan ens acostem a casa la calefacció sàpiga que s’ha d’encendre… o la nevera ens digui què hem d’anar a comprar… implica també la gestió de moltes dades sobre els nostres hàbits personals. I que aquestes dades es puguin comparar amb les de molts altres usuaris que tenen hàbits semblants als nostres (amb l’ús que d’això en poden fer les empreses).

Internet fa 50 anys (si hi comptem el seu projecte embrionari, "arpanet"). Què creu que ha significat per a l’ésser humà?
Sobretot, la capacitat d’interactuar amb persones de qualsevol indret del món, a qualsevol hora i sense cap tipus de limitació física, geogràfica o de volum de contactes. I també ha aportat poder tenir un cercle de contactes molt més ampli del que mai podíem haver somniat en el passat preinternet.

I dins d’aquestes cinc dècades, quin ha estat el canvi més important que hi ha hagut a la xarxa?
L’aparició de les xarxes socials és el que marca un abans i un després, perquè les xarxes ens converteixen a tots en potencials creadors i transmissors de continguts a un abast planetari. Això ha acabat donant sentit a l’esperit inicial amb què va néixer internet, que era el d’una voluntat democratitzadora de la comunicació. Però fins que van aparèixer les xarxes socials, i els blogs, en un sentit més ampli, la capacitat que tenia una persona per arribar a un públic molt gran d’una manera immediata, era realment limitada. //

El butlletí matinal del diari, Bon Dia Terrassa
Cada matí al teu correu. Gratis.

Llegeix la nostra política de privacitat per a més informació.

Publicitat
To Top