Publicitat
GentDT

Filtres: del retoc a l’engany

Podem assegurar que tot el que els nostres ulls capten és real? En l’era digital no és senzill. Estem en una època en què els vídeos (fins i tot en directe) poden ser modificats per filtres que alteren l’aparença d’allò que veiem o substitueixen un rostre per un altre. Tot és possible. I si no que els ho diguin als més de 100 mil seguidors que l’"streamer" (retransmetia vídeos en directe) i vloguera (bloguera de vídeos) Your Higness Qia Biluo tenia a la xarxa social xina Douyu. Segons explica l’agència Efe, Qiao Biluo era tota una "influencer" fins que la veritat va sortir a la llum.

En mig d’un directe, el filtre facial amb el qual Qiao Biluo modificava la seva aparença va fallar, trencant-se el seu anonimat i desvetllant-se, davant de milers d’espectadors, el seu veritable rostre: el d’una dona de 58 anys que no s’assemblava gaire a la joveneta que havia aparentat ser fins al moment.

I és que, si ella va poder alterar la seva aparença fins a aquest punt, o el "deepfake" permet canviar completament el rostre d’una persona pel d’una altra, fins i tot pel d’una inexistent però que sembla real, què no és possible avui dia a Internet? Benvinguts a l’era dels filtres.

No tots els filtres es basen a alterar el rostre i fer-nos passar per persones diferents. Alguns simplement realcen o atenuen determinats colors i textures, juguen amb la il·luminació o la saturació, o fan petits retocs.

A Instagram, la xarxa social fotogràfica per excel·lència, hi ha un gran ventall de filtres. Alguns són més populars a l’hora d’editar les fotos de paisatges; altres, les de moda, de menjar, les selfies, els retrats… encara que puguin ser utilitzats en qualsevol dels vídeos o les imatges que els usuaris comparteixen.

L’agència Efe recull que segons un estudi de Canva.com, una eina de disseny, el filtre més utilitzat a tot el món és el "Clarendon". És just el primer que ens ofereix Instagram però, a més, la seva popularitat es deu al fet que és un filtre multiusos: aclareix però alhora accentua. I és que atenua la foto alhora que ressalta els colors, augmentant la saturació, i intensifica les llums i ombres.

El segon filtre més usat és, segons la mateixa font, "Juno", que potencia els tons vermells i modera els blaus i verds. A molts usuaris els agrada per a les selfies i retrats, gràcies a l’efecte sobre la pell, que no queda ni massa bronzejada ni pàl·lida en excés. També és molt recomanat per a les fotos de paisatges estiuencs, perquè realça els tons càlids i dona brillantor als freds.

Però no tot es basa a retocar fotografies. De vegades, els usuaris busquen efectes més còmics, dramàtics o exagerats, sigui en pro d’"enganyar" alterant la seva aparença o, senzillament, donant lloc a imatges divertides en les quals l’edició no només no es dissimula sinó que és part de l’encant.

Per exemple, en les "stories" o històries d’Instagram (publicacions amb 24 hores de duració) no només hi ha filtres similars als de les publicacions estàndard, sinó també filtres amb efectes tan diversos com afegir nas i orelles d’animal, llums de colors, o maquillatges artificials.

Tot i que la xarxa social ja ofereix els seus propis, molts dels que més usen els usuaris pertanyen a dissenyadors que compten amb el seu propi perfil a Instagram i posen a disposició de la comunitat els filtres que ells mateixos creen. Quant a un usuari li crida l’atenció un filtre que veu en les "stories" d’un altre, n’hi ha prou amb què segueixi el dissenyador que l’ha creat perquè el filtre s’afegeixi a la seva col·lecció i pugui utilitzar-lo.

Els últims mesos s’han posat de moda els filtres de pigues, que afegeixen aquest tipus de taques a la pell de la fotografia o vídeo. Dos dels més populars els han creat els instagramers @igorsaringer i @kusamukusa.

El brasiler Igor Saringer és també el responsable d’altres populars filtres, com un que aplica llums amb colors de la sèrie "Stranger Things"; un altre que dona un efecte de cara plastificada; o un que afegeix barrets d’aniversari. Un altre creador famós és l’espanyol Ayo Vega (@ayo_vega), que té filtres inspirats en famosos com La Veneno, Paquita Salas, Manuela Carmena, o el fantasma LGTB "Gaysper".

Ells dos són només alguns dels dissenyadors de filtres; n’hi ha molts més. A finals de l’any passat va causar furor el filtre de "Joker", basat en el vilà de la saga Batman, protagonista del film homònim. Són molts els usuaris que han afegit aquest filtre a la seva col·lecció per lluir a les seves fotografies i vídeos el mateix maquillatge que utilitza Joaquin Phoenix a la pel·lícula. 

El butlletí matinal del diari, Bon Dia Terrassa
Cada matí al teu correu. Gratis.

Llegeix la nostra política de privacitat per a més informació.

Publicitat
To Top