Els polls també fan l'agost

Publicat el 16 d’agost de 2019 a les 19:51
Els polls, uns insectes especialment molestos que provoquen irritació capil·lar i picors, també actuen a l'agost. Planegen sobre els caps dels infants no només a les aules escolars sinó també a l'aire lliure, a les piscines, casals i campaments. Són paràsits que es propaguen molt fàcilment a l'estiu entre els nens perquè estan en contacte permanent.

Quan detectem en el cabell dels nostres fills uns puntets blancs i veiem que es graten el cap, és molt possible que siguin portadors d'aquests paràsits. La creença popular associa aquests insectes a la societat i la manca d'higiene, una percepció que no s'ajusta a la realitat. La higiene extrema no és garantia de prevenció.

Aquests paràsits només poden sobreviure alimentant-se de la sang humana i la seva supervivència no va més enllà de dos dies fora del cos humà. Els polls (Pediculus humanus capitis) són uns paràsits que en picar el cuir cabellut deixen una secreció salival que provoca una picor intensa. La infestació afecta sobretot a la zona de la nuca i cal anar amb compte, si es rasca en excés, es poden infectar les ferides.

Com es propaguen? Poden saltar o volar? Els experts desmenteixen que aquests insectes, que mesuren uns 3 mm, saltin o volin perquè no tenen ales. No obstant això, es belluguen ràpidament pels cabells secs. Els polls del cap es transmeten més freqüentment entre els nens quan juguen o fan activitats, per contacte directe, en compartir barrets, pintes, tovalloles o raspalls.

Les partícules blanques que veiem enganxades al cabell són les llémenes o ous que posen els polls. S'adhereixen als pèls amb una mena de pegament al cuir pilós (a diferència del que no ho són perquè es poden desprendre amb facilitat) i d'elles sortirà el poll al cap d'uns 10 dies. En una infestació normal solen haver-hi centenars de llémenes al cap dels afectats.

La infestació amb freqüència no dóna cap símptoma. Quan es produeix el contagi pot trigar un mes en donar manifestacions, sigui en forma de picor al cap, amb freqüència a la part posterior, sobretot a la nuca. A més a més, les excoriacions o lesions per rascat, poden sobreinfectar-se i donar lloc a l'aparició de lesions o ganglis al coll.

Com podem diagnosticar una infestació per polls? S'ha d'explorar el cap dels possibles infectats (encara que no manifestin símptomes) amb llum natural o amb llum artificial intensa.

Al principi, el nombre d'insectes és baix (8-12) són petits, es desplacen ràpidament quan són il·luminats i per tant són difícils de veure. Una bona forma de detectar-los és amb l'ús d'una llemenera o pinta especial de puntes fines. Mirant a contrallum aquest estri podrem visualitzar possibles llémenes i polls entre les seves puntes. Per tant, quan es detecti un possible cas de brot entre els alumnes a l'escola o entre els usuaris d'un casal d'estiu és molt recomanable fer un primer clibatge amb la llemenera.

Aquest tipus de paràsits viuen uns dos mesos i no poden estar més de 48 hores allunyats del cap d'una persona. Les llémenes triguen entre 10 i 20 dies en convertir-se en paràsits i són difícils de localitzar en cabells rossos o marrons perquè poden ser des de transparents fins a grisos.

Cada femella pot pondre uns 30 ous al dia i aquests queden fortament adherits al cabell.

La pediculosi o malaltia de la pell produïda per l'insistent gratament de la pell per l'abundància de polls al cap és una afecció tan comú entre la població infantil que la indústria farmacèutica no para de cercar solucions. El farmacèutic és el primer professional que consulten les mares a l'hora de demanar ajuda en la guerra contra els polls.