Quina diferència hi ha entre un fisioterapeuta i un osteòpata?

Pol Baltà Josa, que és diplomat en Fisioteràpia, que forma part del grup ATLAS Spine Institute i que treballa a l’Àptima Centre Clínic Terrassa, respon a les diverses preguntes formulades pels lectors del Diari de Terrassa sobre aquesta disciplina.
Sergi Estapé
15 d'octubre de 2024

Pol Baltà Josa, que és diplomat en Fisioteràpia, que forma part del grup ATLAS Spine Institute i que treballa a l’Àptima Centre Clínic Terrassa, respon a les diverses preguntes formulades pels lectors del Diari de Terrassa sobre aquesta disciplina.

P: Quina diferència hi ha entre un fisioterapeuta i un osteòpata?

R: El que la majoria de gent pensa és que l’osteòpata et manipula i et recol·loca les vèrtebres i el fisioterapeuta no, i no és així, el fisioterapeuta si fa una correcta avaluació i considera que manipular ajudarà a millorar la clínica ho pot fer. Potser la diferència entre un fisioterapeuta i un osteòpata es troba en l’abordatge del tractament, és a dir el camí que seguirem per aconseguir arribar al mateix lloc, que és resoldre el problema del pacient. L’osteòpata té una visió més global i busca l’equilibri del cos i el fisioterapeuta té una visió més específica de la zona on hi ha el problema, sense deixar de banda la resta d’estructures del cos i la integració biopsicosocial del pacient.

P: Estic anant a un centre de fisioteràpia perquè tinc lumbàlgia. Em posen calor, corrents i em fan ultrasons. No he notat gaire millora.
Pel que fa a fisioteràpia, s’hi pot fer alguna cosa més?

R: El primer que s’hauria de fer és una correcta avaluació per determinar quines són les causes que porten a patir aquest dolor lumbar, quines estructures estan afectades i quina serà la pauta a seguir per assolir la recuperació.
A nivell de fisioteràpia el que té més evidència científica és la teràpia manual i els exercicis. La teràpia manual ens pot ajudar a fer més elàstiques les articulacions que es troben rígides o a treballar la musculatura que està afectada i fins i tot a mobilitzar els nervis si es considera necessari. Els exercicis ens ajuden a treballar la mobilitat articular, l’elasticitat de lligaments, càpsules articulars i musculatura i la força muscular, els exercicis són una bona eina per treballar cada dia.
A partir d’aquí es poden dur a terme totes les actuacions que es considerin apropiades per assolir l’objectiu.

P: La fisioteràpia és útil abans d’una cirurgia de genoll?

R: Hem observat que els pacients que fan fisioteràpia prequirúrgica tenen una recuperació més favorable i ràpida. Mitjançant la fisioteràpia es poden preparar les estructures per tal que el pacient entri a quiròfan en el millor estat possible, és a dir, si el pacient presenta dolor, es pot mirar de disminuir, si tenim un edema al genoll, es pot ajudar a desinflamar, si la mobilitat del genoll està molt limitada, es pot fer més elàstica per guanyar rang de moviment, si la musculatura de la cama està molt atrofiada, es pot treballar per augmentar la força, el pacient també perd la por al moviment i està més educat amb el dolor. Tot això ens ajudarà que la recuperació sigui més fàcil.

P: Com a fisioterapeuta em podries ajudar a definir una pauta d’exercicis per tornar a jugar a hockey després d’una cirurgia d’espatlla?

R: En primer lloc, farem exercicis per guanyar la mobilitat perduda i recuperar el màxim rang articular de l’espatlla.
En segon lloc, farem exercicis per treballar la musculatura profunda per poder tenir més estabilitat i un millor control de l’espatlla en moviment.
En tercer lloc, farem exercicis de força global, de tot el cos, per treballar la musculatura superficial i integrar l’espatlla en els moviments del cos.
En quart lloc, farem exercicis específics de hockey per tal de readaptar l’espatlla en aquesta activitat i poder tornar a jugar.

P: Tinc un problema de lumbars i el traumatòleg em vol fixar l’esquena. Hi ha alguna alternativa?

R: L’artrodesi lumbar o fixació de les lumbars hauria de ser l’última opció a valorar.
Per començar, es pot fer tractament conservador, és a dir fisioteràpia, fent una correcta avaluació, per decidir quin tractament és el més indicat mitjançant teràpia manual o mobilitzacions per tal de fer més elàstiques les diferents estructures articulars, normalitzar el to muscular i mobilitzar els nervis. També farem pautes d’exercicis per tal de continuar treballant aquestes estructures diàriament.
En el cas que el tractament conservador no sigui efectiu, recomanaria una valoració per part d’un equip de neurocirurgia, per valorar si hi ha altres opcions menys invasives. En el cas que la solució fos l’estabilització de les lumbars, recomanaria que el sistema utilitzat fos poc invasiu i dinàmic, és a dir, que permetés mantenir la mobilitat lumbar de cara a una recuperació més favorable.

També et pot interessar

Diari de Terrassa, el diari dels terrassencs.
Telèfon: 93 728 37 00

Redacció: ciutat@diarideterrassa.com

Publicitat: anuncis@diarideterrassa.com

Administració i subscripcions: administracio@diarideterrassa.com

Carrer Puig Novell,14, baixos. 08221 – Terrassa

Clica aquí per descarregar-te el MEDIA KIT 2022

Amb el suport de: