Publicitat
Terrassa

La plantilla de Mútua denuncia saturació a les urgències 

El comitè d’empresa de MútuaTerrassa denuncia que el servei d’urgències de l’hospital pateix un problema de saturació "permanent que s’ha agreujat el passat cap de setmana i continua aquesta setmana". Els pacients esperen "als passadissos per manca de llits", amb estades de 3 i 4 dies a urgències pendents de pujar a planta. En plena onada de calor, els pics de saturació al servei d’urgències han vessat la paciència de la plantilla.

La situació a urgències recorda les primeres setmanes de l’epidèmia de grip, expliquen. "Amb les altes temperatures -explica Victòria Ortega, presidenta del comitè d’empresa de l’Hospital Universitari MútuaTerrassa-, les persones grans i amb patologies cròniques es descompensen i augmenten els casos de pacients que requereixen ingrés".

El comité denuncía que en un moment amb pics com l’actual una planta y mitja de l’hospital romanguin tancades, "la 9 per obres, amb 33 llits reubicats a l’hospital, i mitja planta 7". Al tancament d’aquesta edició estava previst obrirla ahir a la nit. Amb aquesta situació, diuen, "els pacients s’acumulen a les urgències perquè el drenatge no funciona per manca de llits".

El cap de setmana, dilluns, dimarts i també ahir dimecres, a l’àrea de tractament d’urgències els pacients omplien els box i els passadissos. "S’hi han hagut de posar pacients al passadís dels ascensors -denuncien-. El cap de setmana i dilluns s’han arribat a ubicar entre cinc i set pacients i dimarts i dimecres entre dos i tres".

La plantilla ha traslladat la seva queixa al CatSalut -"esperem resposta"-, a la direcció de l’empresa i ha presentat denuncia davant Inspecció de Treball. També hi ha posat la situació en coneixement de la síndica de greuges de Terrassa, Isabel Marquès. Els professionals creuen que la saturació "permanent" de les urgències de Mútua respon a problemes estructurals i requereix solucions de gran abast. El pic d’aquests dies, diuen, només és el símptoma d’un problema "que arrosseguem de fa temps".

Als pics de demanda, l’insuficiencia d’espai i la manca de llits s’afegeix la "plantilla del servei, insuficient per atendre la demanda. Hi ha un protocol de reforç, però s’aplica sobre un equip deficitari, sobretot al torn de nit". Els mecanismes de reforç tampoc són eficaços. "Prescindir del personal de suport és fàcil, però reincorporar-lo de manera àgil en pics de demanda no".

A aquest problema s’afegeixen els problemes "del sistema de climatització -en puntes de saturació i temperatures altes hem arribat als 28’5 ºC- i el control de l’accés de pacients a l’àrea assistencial, on s’han donat casos de tensió injustificables", dos temes que la plantilla espera que es puguin solucionar al nou edifici d’urgències, en obres.

Mútua: "No hi ha saturació"
MútuaTerrassa nega que el servei d’urgències pateixi una situació de saturació aquest mes de juliol. Diari de Terrassa ha contrastat la denuncia amb la direcció del centre, que nega el problema.

"Aquesta versió oficial no lliga amb el que reconèixen dels fets que la mateixa direcció fa a les reunions", comenta el comité d’empresa. Dimarts al matí els treballadors van mantenir una trobada amb els responsables de salut laboral, recursos humans i processos d’atenció a urgències on "es va exposar la situació i se’ns va reconèixer".

La protesta de la plantilla coincideix amb un relleu a la gerència de Mútua, que des de fa uns dies ocupa Yolanda Cuesta. "Probablement en un moment de trànsit com aquest ningú vulgui reconèixer problemes, però nosaltres volem fer-li arribar les queixes a la nova gerent", expliquen des del comitè.

Els representants dels treballadors tenen prevista una nova reunió avui amb recursos humans de Mútua i divendres decidiran en un plenari si prenen accions de protesta.

El butlletí matinal del diari, Bon Dia Terrassa
Cada matí al teu correu. Gratis.

Llegeix la nostra política de privacitat per a més informació.

Publicitat
To Top