Publicitat
Esfondrament tunel FGC Terrassa Lluís Clotet (12)
Terrassa

S’evita la tragèdia per poc

Espectacular esfondrament a Ferrocarrils

Un operari al costat del material ensorrat sobre les dues vies / LLUÍS CLOTET

Un mur de la línia de Ferrocarrils es va esfondrar aquest divendres de sobte, arrossegant tones de terra, a tocar del túnel de la Rambleta del Pare Alegre. Les dues vies, de tots dos sentits, van quedar sepultades. Tot just havia passat un tren. Un altre estava a punt d’arribar. Per poc, per molt poc, no va haver-hi víctimes. La línia del metro del Vallès va quedat inhabilitada. El tràgic record de l’accident ferroviari de Vacarisses, al novembre del 2018, es va fer present. Aquell dia un ensorrament va fer descarrilar un tren de Rodalies i va causar un mort i desenes de ferits.

Va ocórrer minuts després de les 16 hores. Silvia Sánchez va agafar el tren a Rubí, en direcció Terrassa, a les 16.03: “En arribar a les Fonts el tren anava molt lent. Després s’ha parat”. El maquinista surt, les llums parpellegen, s’apaguen. “Llavors hem vist el mur esfondrat”. Silvia i la resta de passatgers del comboi van romandre dins del tren parat una hora. Era la primera. “Després ha passat una altra hora més”. I després, marxa enrere, molt lent, el tren va circular de nou fins a les Fonts. Silvia i la resta de passatgers van haver de caminar per les vies fins arribar a l’estació. Alguns viatjers van esperar l’arribada del primer autobús. Ella va trucar la seva parella perquè la recollís.

Els bombers van rebre l’alerta a les 16.30. Primer va ser un avís des de la estació de Vallparadís Universitat, per unes explosions i un estrèpit. Era la irradiació de la catenària destrossada al costat del túnel de la Rambleta. Alguns passatgers van arrencar a córrer dins del comboi que ja estava en el subterrani. Calia desallotjar aquest tren. Van ser evacuades unes 50 persones per l’estació Vallparadís Universitat. Van sortir pel seu propi peu, sense més incidències que la de l’esglai majúscul i uns vint minuts de regulació del trànsit per part de la Policia Municipal a l’avinguda de Jacquard, per seguretat.

L’altre punt d’atenció, el principal, es trobava davant del Palau de Justícia. Les conseqüències de l’ensulsiada eren tremendes. Una dentada enorme, un mur-pantalla de formigó, d’uns 20 metres x 7 desplomat sobre les dues vies, amb tota la terra que subjectava lliscada.

Tres operaris de manteniment van fotografiar des de la Rambleta les destrosses. Eren les 17 hores. A les 17.25, dos agents de la Policia Municipal van començar a acordonar la zona per establir un perímetre de seguretat. Van tallar un carril d’entrada des de l’autopista C-58, el dret, el tram més pròxim al mur desplomat, per precaució, perquè es desconeixia l’afectació subterrània, perquè podia circular per allà un camió gran que s’enfonsés. A les 17.25, un operari caminava per l’estret espai que deixava el mur en les vies. A les 17.28 van arribar els bombers, quatre dotacions, i el SEM.

Esfondrament tunel FGC Terrassa Lluís Clotet (4)

Bombers a la Rambleta del Pare Alegre / LLUÍS CLOTET

 

Protecció

Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC) i l’Ajuntament estaven en contacte permanent per procurar les connexions de transport públic entre la rambla d’Ègara i Rubí. També a Sant Cugat del Vallès i Mira-sol hi havia problemes. A les 17.50 es van presentar técnics d’Urbanisme. A les 17.55, un comandament dels bombers explicava als efectius del cos d’emergències i del SEM quina era la seva comesa: la protecció preventiva. Gestió d’Infraestructures havia d’inspeccionar el tram del desastre, calia comprovar que no existia perill elèctric. S’escoltava que, en principi, no hi havia tensió a les vies. A les 18 hores, els bombers van ampliar el perímetre de seguretat i deu minuts després van col·locar quatre focus orientats cap a les vies. “Cal tallar l’accés al carrer de Tren de Baix”, s’informava per l’emissora de la Policia Municipal.

Lluïsa Melgares, tinent d’alcalde de Territori, i Xavier Fernández Rivero, regidor de Seguretat i Protecció Civil, estaven allà, al corrent de l’operatiu. “Un tren ja estava a la Rambla d’Ègara i l’altre a Vallparadís quan s’ha produït l’ensulsiada”, va dir Melgares.

Tmesa va reforçar el servei d’autobusos, amb cinc vehicles ahir i set avui. L’empresa municipal de transport prestarà servei des de l’estació de Nacions Unides, a Can Roca, fins a les Fonts. Ferrocarrils va contactar amb altres operadors per fer trajectes entre les Fonts i Sant Cugat.

L’alcalde, Jordi Ballart, va activar el Pla d’Emergència Municipal en alerta. El comunicat d’alcaldia informava que el servei de trens de la línia S1 de FGC es trobava interromput entre Sant Cugat del Vallès i Terrassa, tot i que sí funcionava “en forma de metro” entre les estacions de Terrassa Rambla, Terrassa Vallparadís Universitat, Terrassa Estació del Nord i Terrassa Nacions Unides. No hi ha previsió de restabliment del servei.

 

Alternatives

La tinent d’alcalde Lluïsa Melgares va recomanar els usuaris altres formes de transport, com Renfe, fins que s’estableixin i consolidin les alternatives. El que quedava clar és que la retirada de les tones de runes i la substitució del mur trigaran molts dies. Les reparacions s’hauran d’afrontar després d’un acurat estudi de les causes de l’ensorrament i del subsòl.

A la nit, dotacions de bombers continuaven a la Rambleta. Tècnics de la Generalitat havien d’inspeccionar el sector afectat. Els bombers havien assegurat la zona perquè  no es podien descartar més despreniments, segons Claudi Gallardo, cap de l’operatiu.

A les 21.30, FGC va informar de la interrupció del trànsit de trens entre Sant Cugat i Terrassa Nacions Unides, on s’oferia bus alternatiu. Entre Sant Cugat i Plaça Catalunya el servei funcionava, però amb horaris alterats. Es treballava per restablir la circulació entre les estacions de Terrassa. Entre Les Fonts i Terrassa Rambla es mantenia bus alternatiu.

El butlletí matinal del diari, Bon Dia Terrassa
Cada matí al teu correu. Gratis.

Llegeix la nostra política de privacitat per a més informació.

Publicitat
S’evita la tragèdia per poc
To Top