Terrassa és el
tercer municipi català en nombre d’habitants i justament ocupa la mateixa posició en el rànquing de localitats amb més
start-ups o empreses emergents. Així ho constaten fonts d’ACCIÓ, l’agència per la competitivitat de l’empresa de la Generalitat de Catalunya, adscrita al Departament d’Empresa i Treball. Les mateixes fonts indiquen que
Barcelona ocupa el
primer calaix del podi i
Sant Cugat del Vallès, el
segon.
Segons un estudi d’ACCIÓ presentat recentment, a
Terrassa hi ha
44 empreses emergents (segons dades de l’any 2021), mentre que el
2020 el Departament d’Empresa i Treball en tenia identificades
30 i un any abans, el
2019,
29. Les start-ups han guanyat, doncs, presència a la nostra ciutat els últims anys, amb un augment de vora el 50%.
També ho han fet en el conjunt de
Catalunya, que el 2021 comptava amb
1.902 empreses emergents, un 11,4% més que el 2020 (1.708) i un 26,4% més que el 2019 (1.540). Des del 2016, el primer any de la sèrie l’augment en el nombre d’empreses emergents a Catalunya ha estat del 75%. Aleshores eren un total de 1.086.
Segons el mateix informe, de les 1.871 start-ups catalanes (del total de 1.902) de les quals es disposa de la ubicació, un 87,7% es localitza a l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB). Per comarques, el Barcelonès és la que concentra més empreses emergents (1.277; 68,2%), seguida pel
Vallès Occidental (187;
10%) i el Baix Llobregat (118, 6,3%).
El Barcelonès és el territori capdavanter. La marca Barcelona hi té un pes important i el fet que a la capital catalana hi hagi bona part dels centres universitaris i una gran xarxa de serveis i infraestructures juga a favor seu.
De fet, hi ha una gran diferència entre el Barcelonès i la nostra comarca, que ocupa la segona posició en el rànquing. Tot i això, també cal destacar la diferència de quatre punts entre el Vallès Occidental i la següent comarca a la llista, una distància que és de gairebé set punts en comparació amb la quarta classificada (el Maresme, 3,1%) i de més de vuit punts amb la cinquena (el Vallès Oriental; 1,8%).
Ocupació i facturació
Pel que fa al nombre de
treballadors, l’informe d’ACCIÓ apunta que les empreses emergents terrassenques donen feina a un total de
223 persones.
En el cas del conjunt de
Catalunya, la xifra arriba als
19.300 treballadors (dades 2020, les últimes disponibles), un 10% més que el 2019. És a dir, el 2020 es van crear 1.800 nous llocs de treball en les empreses emergents catalanes tot i la situació provocada per la pandèmia.
Aquest creixement de l’ocupació ha comportat que les start-ups hagin guanyat dimensió els darrers anys: el 2018 el 85% de les empreses emergents catalanes tenia menys de 10 treballadors, un percentatge que es redueix fins al 76% el 2020.
També ha registrat aquesta evolució la facturació de les empreses emergents. Si el 2018 el 77% de les start-ups catalanes facturava menys de 500.000 euros, el 2020 aquest percentatge s’ha situat al 67%, augmentant d’aquesta manera els trams d’empreses que facturen més.
Sectors
Per sectors, les start-ups catalanes es dediquen principalment a la salut (16% del total), les solucions empresarials-software (13%) i les TIC (7%). Destaquen també les empreses que treballen en els àmbits dels viatges i l’oci (6%), les fintech (5%), el foodtech (5%) i l’energia (5%).
A Terrassa, la correlació d’activitats és un pèl diferent. Les start-ups ubicades a la nostra ciutat es dediquen principalment a
TIC-mòbil (6 empreses),
serveis empresarials i software (5),
contingut digital i mèdia (5),
salut (5) i tecnologies de l’educació (3), entre altres.
Inversió
Per poder créixer, o si més no consolidar-se, per a les empreses emergents és clau l’accés a
finançament extern. En aquest sentit, cal destacar que les start-ups catalanes han captat 1.479 milions d’euros d’inversió l’any 2021, segons recull l’informe d’ACCIÓ a partir de la base de dades internacional Dealroom. Es tracta d’un 246% més que el volum d’inversió captat l’any 2020 i se situa com la xifra més alta de la sèrie històrica.
La inversió en empreses emergents està experimentant un creixement considerable i la proliferació de plataformes que donen a conèixer nous projectes empresarials a un públic cada vegada més ampli interessat a buscar oportunitats d’inversió, també.
En aquest sentit, a Terrassa, el Servei d’Innovació està a punt d’encetar un
nou cicle formatiu al voltant dels aspectes operatius, legals i financers de la inversió en start-ups. Seran sis sessions teòric-pràctiques i presencials que es duran a terme entre el 23 de febrer i el 6 d’abril i aniran a càrrec d’especialistes de Delvy, una assessoria jurídica i financera especialitzada en start-ups i empreses innovadores.
“Terrassa té potencial per retenir les start-ups”
[caption id="attachment_389993" align="alignnone" width="1200"]

José Ignacio Velasco i Farayde Matta són investigadors del grup de recerca POLY2 / Alberto Tallón[/caption]
Un bon nombre d’start-ups sorgeix de treballs en l’àmbit de la
investigació. De fet, la recerca que es fa des de centres universitaris és un element cabdal en la creació d’empreses emergents, a partir de la fórmula “
spin-off” o empresa derivada. Aquest és el cas de Bio2Coat, una de les start-ups recentment constituïdes a Terrassa. Es tracta d’una “spin-off” de l’
Eseiaat (Escola Superior d’Enginyeries Industrial, Aeroespacial i Audiovisual de Terrassa), de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC).
Els seus dos cofundadors són el
José Ignacio Velasco i la Farayde Matta. Ell és expert en enginyeria de materials, i ella, en enginyeria alimentària. Junts han ideat una
tecnologia de conservació natural per a aliments frescos, unes formulacions a base de proteïnes vegetals, de carbohidrats i àcids grassos, juntament amb algun oli essencial que es poden aplicar a través d’una dissolució aquosa sobre fruites i hortalisses i que és capaç de crear una barrera semipermeable, una pel·lícula pràcticament invisible, comestible i capaç de controlar la maduració i el deteriorament de l’aliment, mantenint-ne tant l’aspecte com el valor nutricional.
Els dos investigadors van decidir constituir l’“spin-off” quan la idea ja era sòlida i tot i que de moment hi treballen només ells dos, tenen previst sumar un nou membre a l’equip el mes de març i “al llarg de l’any segurament n’incorporarem dos més”.
Estan
validant la
tecnologia amb grans productors i distribuïdors agrícoles i distribuïdors de productes fitosanitaris i “parlant amb inversors per tancar una primera ronda de finançament pròximament”. Preveuen obrir aquest
estiu una primera
planta pilot a Terrassa per començar a produir a partir de setembre.

“Constituir l’empresa no va ser difícil. Està sent més complicat ara”, assegura Velasco. El 2021 van rebre dues
subvencions públiques: una d’ACCIÓ, a través del programa Startup Capital, i una altra del CDTI, entitat pública adscrita al Ministeri de Ciència i Innovació, a través del programa Neotec. “Les ajudes públiques són molt importants, però sense la
inversió privada no les pots executar”, assenyala Velasco.
“
Terrassa és la nostra ciutat. És el lloc d’origen de la nostra tecnologia i la nostra empresa i no ens plantegem canviar-lo”, indica. “La
situació geogràfica i socioeconòmica és
adequada per produir des d’aquí per a tot el mercat espanyol i part de l’europeu”, sosté Velasco, que creu que Terrassa “té
potencial per retenir les start-ups i que es desenvolupin aquí”. “És una ciutat de mida mitjana que està a prop de Barcelona, té molts serveis i un teixit empresarial i industrial rellevant”, comenta.
“És cert que hi ha start-ups, principalment tecnològiques, que tendeixen a moure’s cap a pols específics, però Terrassa ho té tot per poder retenir les empreses emergents. L’únic que cal, potser, és intensificar els suports institucionals”, diu.