Publicitat
Aparcament FGC Nacions Unides Nebridi Aróztegui (1)
Terrassa

Un pàrquing del Metro de Terrassa amb només dos usuaris al dia

L’Ajuntament assumeix que s’ha de promocionar la utilització de l’equipament

Entrada de l'aparcament, al carrer d'Arenys de Mar / NEBRIDI ARÓZTEGUI

Park+ ride” significa quelcom semblant a “aparcar i caminar”, en al·lusió anglòfona a la provisionalitat d’estacionament en una infraestructura: vinc en vehicle privat, el deixo en un pàrquing, agafo el transport públic, torno i agafo el vehicle de nou. A l’estació Nacions Unides, del Metro del Vallès, hi ha un “park+ride”, obert fa gairebé dos anys, però quasi ningú en fa ús. L’any passat només el van utilitzar 25 usuaris: dos al mes. L’Ajuntament, a iniciativa del PSC, assumeix que s’ha de fer alguna cosa per promocionar-lo.

El grup socialista va presentar en el ple municipal de la setmana passada una proposta de resolució per impulsar el “park+ride” de l’estació situada a Can Roca, un equipament que, destaca el PSC, “ha fracassat en el seu ús i necessita algunes modificacions per fer-lo més atractiu”. En la proposta, presentada pel regidor Marc Armengol, es recordava que aquesta fórmula d’aparcament ha estat un sistema d’èxit a molts països europeus, però no ha funcionat a Terrassa. L’any passat, com a molt tres vehicles al mes el van utilitzar. El PSC demanava a l’Ajuntament i la Generalitat estudiar de manera conjunta els motius d’aquest fracàs, doncs no s’havien assolit els objectius inicials, i dur a terme els canvis oportuns per fer-lo més atractiu. S’havia de fer alguna campanya per incentivar-ne l’ús. El ple va aprovar la proposta per unanimitat.

Aparcament FGC Nacions Unides Nebridi Aróztegui (3)

L’aparcament es va obrir a finals del 2020 / NEBRIDI ARÓZTEGUI

L’estació va ser inaugurada l’any 2015, ara fa tot just set anys. Va ser la darrera a entrar en funcionament de les tres de la xarxa urbana terrassenca del Metro. En la zona s’havia excavat la caixa per condicionar un aparcament subterrani, però l’obra va quedar inacabada. El 2018, segons va recordar el PSC, l’alcalde en aquells moments, Alfredo Vega, en va demanar a la Generalitat la seva posada en funcionament. No va ser fins a finals del 2020 quan es va inaugurar.

Els veïns de Can Roca, barri on es troba l’estació de Metro de Ferrocarrils, havien demanat solucions a la manca de places d’estacionament al sector. L’aparcament d’intercanvi modal disposava de 192 places (173 per a cotxes), en tres plantes. Els usuaris del transport públic podien aparcar allà per 1,5 euros al dia. La tarifa era de 0,034 euros per als vehicles en rotació i el lloguer o pupil•latge pels veïns ascendia a 50 euros al mes.

Xifres

El PSC va demanar informació a la Generalitat en el Parlament. El contingut de la resposta és demolidor en quant a les xifres d’ús d’aquesta infraestructura. El mes de gener del 2021, el número de vehicles en lloguer o pupil·latge va ser de nou. En rotació, 19. Un sol usuari va utilitzar el “park+ride”. En van ser dos al febrer, i dos més en la suma del març i l’abril. Mai hi ha hagut més de tres usuaris mensuals en aquest pàrquing en aquesta modalitat provisional per a viatgers de Ferrocarrils, mentre que al marge de les 36 places de lloguer usades el desembre, la rotació no va superar la xifra de 44 al mes. La diferència entre el “park+ride” i la rotació és que amb la primera modalitat es paga una mica mes pel bitllet de tren per tenir dret a deixar el cotxe a l’estació. La rotació es l’aparcament per minuts, com en qualsevol pàrquing.

El “park+ride” va tenir el 2021 una mitjana de 2,08 usuaris al mes, mentre que la xifra d’utilització de la rotació no va superar els 23. L’aparcament disposa també d’espai segur per a bicicletes, però el seu ús és encara més irrisori: vuit bicis en tot l’any, amb quatre mesos sense cap ciclista.

El butlletí matinal del diari, Bon Dia Terrassa
Cada matí al teu correu. Gratis.

Llegeix la nostra política de privacitat per a més informació.

Publicitat
Un pàrquing del Metro de Terrassa amb només dos usuaris al dia
To Top