Publicitat
Diners

L’IPC de setembre baixa fins al 8,9% a tot l’Estat

Caiguda mensual rècord per a un mes de setembre

La moderació de l'IPC interanual fins al 8,9% es deu, principalment, a la baixada dels preus de l'electricitat i dels carburants / NEBRIDI ARÓZTEGUI

L’Índex de Preus de Consum (IPC) ha disminuït a l’estat espanyol set dècimes al setembre en relació amb el mes anterior i ha retallat de cop la seva taxa interanual 1,6 punts, fins al 8,9%, baixant dels dos dígits després d’haver encadenat tres mesos consecutius per sobre del 10%, segons les dades definitives publicades aquest divendres per l’Institut Nacional d’Estadística (INE).

L’organisme ha rebaixat la dada que va avançar a finals del mes passat, quan va estimar un IPC del 9%. També ha millorat una dècima el descens mensual avançat, des del -0,6% al -0,7%. La dada de setembre és 1,9 punts inferior al pic aconseguit el mes de juliol passat, quan l’IPC es va situar en el 10,8%, el seu nivell més alt des de setembre de 1984. Amb aquesta moderació d’1,6 punts, la inflació suma dos mesos consecutius de descensos en la seva taxa interanual després que a l’agost baixés tres dècimes, fins al 10,5%. A Catalunya, l’IPC s’ha moderat fins al 8,5% interanual, 1,7 punts menys que l’indicador de l’agost i també encadena dos mesos consecutius de baixades. Pel que fa a la variació mensual, a casa nostra els preus han baixat vuit dècimes.

Segons l’INE, la moderació de l’IPC interanual fins al 8,9% en el conjunt de l’Estat es deu, principalment, a la baixada dels preus de l’electricitat i dels carburants. De fet, el grup d’habitatge va moderar més de 10,5 punts la seva taxa interanual, fins al 14,2%, a causa de l’abaratiment de l’electricitat. Per part seva, el grup de transports ha retallat la seva taxa interanual més de dos punts, fins al 9,4%, pel menor cost dels carburants i dels serveis de transport.

En l’extrem contrari, al setembre ha pujat, de nou, els preus dels aliments. La seva taxa ha avançat sis dècimes, fins al 14,4%, la més alta des del començament de la sèrie, el gener de 1994. Destaca, especialment, l’encariment dels llegums i hortalisses, la carn, i la llet, el formatge i els ous. Sense tenir en compte la rebaixa de l’impost especial sobre l’electricitat i les variacions sobre altres impostos, l’IPC interanual ha aconseguit al setembre el 9,3%, quatre dècimes per sobre de la taxa general del 8,9%. Així ho reflecteix l’IPC a impostos constants que l’INE també publica en el marc d’aquesta estadística. En l’últim any, la calefacció, l’enllumenat i la distribució d’aigua s’han encarit un 24,8%; els olis i greixos han elevat els seus preus un 23,8%; els ous són un 23,6% més cars; la llet costa un 25,1% més, i els cereals, un 22,3% més.

Caiguda mensual rècord per a un mes de setembre

En termes mensuals (setembre sobre agost), l’IPC ha registrat un descens de set dècimes, la reculada mensual més gran des de juliol de 2021, quan va baixar vuit dècimes. En comparació amb altres setembres, el descens de l’IPC al setembre d’enguany és el més pronunciat en aquest mes des de l’inici de la sèrie històrica, el 1961.

La inflació subjacent (sense aliments no elaborats ni productes energètics) ha baixat al setembre dues dècimes, fins al 6,2%, amb el que se situa gairebé tres punts per sota de la taxa de l’IPC general. En el novè mes de 2022, l’Índex de Preus de Consum Harmonitzat (IPCA) ha situat la seva taxa interanual en el 9%, un punt i mig inferior a la registrada en el mes anterior. Per part seva, la variació mensual de l’IPCA registra un descens de dues dècimes.

El butlletí matinal del diari, Bon Dia Terrassa
Cada matí al teu correu. Gratis.

Llegeix la nostra política de privacitat per a més informació.

Publicitat
To Top