La immunoteràpia, una alternativa innovadora per combatre el càncer
Aquest diumenge es commemora el Dia Mundial del Càncer. A centres hospitalaris com és el cas de l’Hospital Universitari MútuaTerrassa es treballa amb un sistema que consisteix a atacar les cèl·lules canceroses amb uns alts resultats pel que fa a la supervivència dels pacients

- La immunoteràpia, una alternativa innovadora per combatre el càncer
ARA A PORTADA
Publicat el 04 de febrer de 2024 a les 07:00
Actualitzat el 05 de febrer de 2024 a les 10:50
Aquest diumenge se celebra el Dia Mundial contra el Càncer, una jornada que té com a finalitat “conscienciar a la població per promoure la seva prevenció i la investigació d’aquesta malaltia. Els tractaments per combatre aquesta afectació han anat evolucionant amb el pas dels anys i, en l’actualitat, un dels més innovadors i que apliquen a l’Hospital Universitari MútuaTerrassa és la immunoteràpia. Carles Pericay, cap del servei d’Oncologia a aquest centre hospitalari, explica que aquest procediment “es fa servir en gairebé tots els tumors i, sigui sola o conjuntament amb les quimioteràpies que estàvem fent servir fins ara, estan donant un augment en la supervivència dels nostres pacients”.
L’especialista en oncologia de MútuaTerrassa comenta que la immunoteràpia és un sistema que consisteix a aplicar “uns anticossos, unes molècules, unes proteïnes, que van en contra d’unes antenes, diríem, que tenen les cèl·lules tumorals i fan que aquelles cèl·lules es morin”. Hi ha pacients que, amb aquesta pràctica, el tractament ja els fa efecte i els funciona. Pericay assegura que “ens estem trobant tumors de pulmó que, fins ara, no tenien gairebé tractament o la quimioteràpia era poc efectiva, que, en aquests moments, si tenen aquestes alteracions, es pot aplicar la immunoteràpia i s’aconsegueixen supervivències que s’allarguen en el temps.
La intel·ligència artificial s’està introduint en molts camps, també en la ciència, si bé el cap d’Oncologia de MútuaTerrassa assenyala que, en aquest àmbit, “estem començant, però encara estem a les beceroles. Sí que destaca la incidència de la intel·ligència artificial, per exemple, “en el que és el diagnòstic i en la radiologia està sent capaç de millorar-los i ens està aportant tenir més infal·libilitat en els diagnòstics de radiologia, de tumors de pulmó o d’anatomia patològica. “No s’està implementant en el càncer, però hi ha l’opció de buscar tractaments que siguin més efectius mitjançant la intel·ligència artificial”, afegeix. “Encara no hi ha aplicabilitat”, agrega Pericay.