
El parc natural ampliat: per 1 euro de cost, 22,5 euros de benefici
Un estudi de viabilitat conclou que l’ampliació té una “alta rendibilitat” econòmica i socioambiental

- FOTOS | La temporada de fires modernistes arrenca amb una festa a Terrassa
ARA A PORTADA
Publicat el 26 d’abril de 2024 a les 21:27
El projecte per ampliar el parc natural de Sant Llorenç del Munt i l’Obac serà rendible. L’informe de Viabilitat econòmica i financera de l’ampliació del parc natural de Sant Llorenç del Munt i l’Obac redactat pel Gabinet Estudis Econòmics S.L., per encàrrec de la Diputació de Barcelona, conclou que sumar 5.852,90 hectàrees al parc, que creixeria un 42,7%, comportarà més guanys que despeses.
L’estudi, un informe que analitza la viabilitat del projecte des del punt de vista econòmic i socioambiental, aporta una dada contundent. Els beneficis associats a la conservació de l’espai són molt superiors als costos previstos de l’ampliació: per cada euro invertit, hi haurà 22 euros de benefici.
Pel que fa als costos, fer créixer l’espai protegit comportarà una despesa anual aproximada de 1.178.98 euros, és a dir una despesa mitjana per hectàrea de 201,30 euros. Aquest és el supòsit més alt de la forquilla del cost avaluada per l’estudi. L’estimació a la baixa situa la despesa en 1.061.504 euros.
[caption id="attachment_540126" align="aligncenter" width="700"]
Un dels trams de l'ampliació, que afectarà a l'Anella Verda de Terrassa / Alberto Tallón[/caption]
I a què respondria aquest major cost? Doncs l’informe de viabilitat ha analitzat les partides de despesa i actuacions associades a la gestió del parc que s’aplicarien al nou tram, i que inclou actuacions per a la conservació i millora d’hàbitats i recursos naturals, el manteniment de camins i instal·lacions, la senyalització, els plans de vigilància i prevenció d’incendis, les polítiques de foment forestal i foment agrícolao l’ampliació de programes d’activitats, com el Viu el Parc, el parc a Taula o el servei de Bus parc, entre d’altres.
Pel que fa als beneficis, l’estudi estima el valor anual- que s’ha monetitzat-, de les funcions socioambientals de l’espai natural. Avalua en 26,553922 euros el benestar que l’ampliació aportarà a la població. Amb relació a la superfície nova protegida, representa un valor mitjà de 4.537 euros per hectàrea.
En aquest paràmetre s’ha tingut en compte el valor dels serveis ecosistèmics, com la qualitat de l’aire (captació de CO2 i emmagatzematge de carboni de la vegetació), la retenció de contaminants atmosfèrics per part de la vegetació i la seva funció com a proveïdors d’aigua, pels processos de filtració, retenció i emmagatzematge. Aquest és un factor que té un efecte en la població per la seva influència, apunta l’estudi, en mitigar l’increment de temperatures i el canvi climàtic.
L’ampliació representa un increment dels valors ecosistèmics del 35,8% respecte a tot el parc. En l’àmbit estrictament social, s’han pres en consideració valors com l’ús del paisatge vinculat a les activitats de la població (ús recreatiu, lúdic i cultural), que “influeixen de manera decisiva en la salut i el benestar de la població”.

Notícies recomenades
-
Terrassa Sanegen d'urgència dos edificis del mateix carrer a Terrassa
-
Terrassa Leitat controla la contaminació de les aigües pluvials al parc de Vallparadís
-
Terrassa Arriba la festa major del barri de Sant Pere de Terrassa
-
Terrassa La Unitat de Crisi d’Alba fa vint anys
-
Terrassa L’ONG Petits Detalls celebra els deu anys al Vapor Prodis
-
Terrassa Aquest és el programa de la festa major del Segle XX a Terrassa