Terrassa

Jornades del Patrimoni: quan les pintures del segle XIX esdevenen un GIF

La Casa Alegre de Sagrera serà l’escenari, dissabte, d’una experiència artística transgressora, que reinterpretarà obres clàssiques en nous formats digitals

Terrassa se suma aquest cap de setmana a les Jornades Europees del Patrimoni, que se celebren sota la temàtica “Itineraris, xarxes i connexions”. Un lema que encaixa a la perfecciót amb l’art digital, que irromprà a la Casa Alegre de Sagrera per reinterpretar les obres de creadors locals en nous llenguatges. Serà dissabte quan quatre joves artistes digitals assumiran el repte de desenvolupar, en només 8 hores, una nova proposta creativa partint de la col·lecció d’obres d’art local que s’exposa a la residència modernista.

La iniciativa forma part del projecte Jornades PAD (Patrimoni i Art Digital), que promou Adhoc Cultura i que busca acostar els joves als museus, plantejant noves mirades, nous formats que atrapin l’atenció de nois i noies.

Dissabte, quatre joves creadors digitals experimentaran i deixaran anar la seva creativitat amb les peces exposades al primer pis de la Casa Alegre de Sagrera. Cada artista triarà la seva tècnica, de manera que, en només vuit hores, les obres de l’artista vuitcentista Francesc Torres Armengol o les pintures de Teresa Jordà i Vitó esdevindran noves creacions en format videoart, en 3D o es transformaran un GIF.

Quatre joves artistes assumiran el repte de, en només 8 hores, desenvolupar una nova proposta creativa a partir d’una obra clàssica

L’experiència començarà a les 9 hores i serà un “non-stop” fins a les 19.30 hores. La marató artística es podrà seguir en directe a través del compte d’Instagram de la Jornada PAD, des d’on es podrà veure l’evolució creativa de cada jove artista.

Durant el dia, les portes de la Casa Alegre de Sagrera estaran obertes també per conèixer i gaudir del procés creatiu en directe. A les 18 hores, els artistes hauran acabat les seves obres i mostraran les noves peces.

“Amb aquest projecte volem donar visibilitat a nous artistes – explica Pep Marès, director d’Adhoc Cultura– i acostar els joves als museus i al patrimoni. Creiem que una via potser la de transformar una obra antiga i reinterpretar-la en un llenguatge digital”. L’experiència permetrà crear nous continguts digitals museístics.

Els promotors han fet una crida a artistes digitals residents a Catalunya i amb edats entre els 18 i els 30 anys a participar en la Jornada PAD de Terrassa. “N’hem triat quatre i els hem assignat a cadascú una de les obres que s’exposen a la Casa Alegre de Sagrera”.

Per Adhoc “és especialment interessant aprofitar l’exposició temporal d’artistes terrassencs, és una manera de fomentar també el coneixement d’aquests creadors”.

Des de la Jornada PAD i des del Museu de Terrassa s’ha fet difusió entre la comunitat digital i també el públic jove per “que puguin venir i participar, o seguir-ho per Instagram. Hem de treure les pors dels joves als espais culturals, sovint molt institucionalitzats. És una barrera que els frena i els recursos digitals, l’art digital, pot ser una via per atraure’ls”.

La Jornada PAD 3D es desenvolupa dissabte a Terrassa i es replicarà el 26 d’octubre al Museu Terra d’Espluga de Francolí, el 23 de novembre al Museu d’Art Medieval de Vic i el 13 de desembre a l’Ateneu de la Fundació Lluro.

La Jornada PAD és una de les propostes del programa que el Museu de Terrassa organitza per celebrar les Jornades Europees del Patrimoni els dies 11, 12 i 13 d’octubre. Inclouen visites guiades, exposicions o jornades de portes obertes al patrimoni.

Una agenda atapeïda d’activitats

Les Jornades Europees del Patrimoni a Terrassa inclouen diferents activitats gratuïtes. Aquest divendres, a les 17.30 hores, s’organitza una visita familiar a la Seu d’Ègara sota el títol “Les aventures d’en Nin i en Non”. És per a infants a partir de tres anys. Dissabte, a les 10.15 hores en català i a les 11.45 hores en castellà, es farà la visita guiada “La Seu d’Ègara. Un conjunt únic a Europa”. (Les dues sessions estan exhaurides). Diumenge, a les 11 hores, un passeig guiat pels carrers del Centre permetrà conèixer històries, curiositats i anècdotes de la ciutat, dels seus personatges i edificis. El punt de trobada serà la plaça de la Torre del Palau. En paral·lel, la Casa Alegre, el Castell Cartoixa i la Seu d’Ègara tindran portes obertes.

To Top