Publicitat
Comarca

L’executiu aprova en solitari les ordenances fiscals de 2020

El ple de l’Ajuntament de Rubí va donar llum verda a les ordenances fiscals per a l’any vinent en el marc d’una sessió extraordinària celebrada dilluns. L’aprovació provisional del text va comptar amb els únics vots a favor de l’equip de govern, format pel PSC i En Comú Podem i que governa amb majoria absoluta. Des de l’oposició, ERC i AUP es van abstenir, mentre que Cs i VR van votar en contra.

La proposta d’ordenances plantejada per l’equip de govern recull canvis normatius en l’àmbit fiscal, així com canvis socials i econòmics que afecten la ciutadania.

Així, aquestes ordenances contemplen una nova reducció de l’1% de l’IBI, que situa el tipus impositiu en el 0,677, enfront del 0,684 d’aquest 2019. Aquesta rebaixa se suma a les realitzades el 2018 i el 2019 -d’un 2% cadascuna- i suposa, per tant, una caiguda del 5% en només tres anys, i el tipus impositiu més baix de les tres darreres dècades. Pel que fa a les taxes i preus públics, es tornen a congelar, mentre que es mantenen les exempcions i les bonificacions fiscals.

Fiscalitat verda
Les ordenances fiscals també inclouen bonificacions relacionades amb l’eficiència energètica, adreçades tant a particulars com a empreses. Així, els habitatges unifamiliars i les comunitats de veïns amb instal·lacions d’autoconsum elèctric gaudiran d’una reducció de la meitat de l’IBI, aprofitant les possibilitats que obre la nova normativa sobre l’autoconsum d’energia elèctrica del 5 d’abril.

En el cas de les empreses, aquelles que optin per la producció i aprofitament d’energies renovables veuran reduït al 50% l’Impost d’Activitats Econòmiques (IAE), un avantatge que se suma a la bonificació del 95% de l’Impost sobre Construccions, Instal·lacions i Obres (ICIO) que ja es va introduir a les ordenances de 2019.

Dins el paquet de mesures de fiscalitat verda, l’equip de govern també proposa una modificació del sistema de bonificacions de l’impost de vehicles de tracció mecànica en funció dels distintius ambientals aprovats per la Direcció General de Trànsit (DGT). Les rebaixes, en aquest cas, seran del 50% al 75%, segons la qualificació del vehicle.

Una altra de les novetats de les ordenances és la bonificació del 95% de l’ICIO en aquelles obres executades a conseqüència d’una catàstrofe. Aquesta mesura dona resposta a les demandes del veïnat afectat pels aiguats de juliol i novembre de 2018.

Abans del ple, en la presentació de les ordenances fiscals als mitjans, l’alcaldessa, Ana María Martínez (PSC), va avançar que, amb independència d’aquesta proposta, l’executiu seguirà treballant durant el 2020 per millorar la fiscalitat municipal amb un clar objectiu social.

Segons va explicar la primera edil, la voluntat és poder disposar finalment d’un cens d’habitatges buits a Rubí que permeti aplicar un recàrrec del 50% de la quota líquida de l’IBI en aquells immobles d’ús residencial que es trobin desocupats amb caràcter permanent. Aquesta mesura, de fet, ja està contemplada dins les ordenances municipals però no es pot fer efectiva per la manca d’un inventari precís dels pisos buits.

Al ple també es va donar compte de la modificació de jornada i retribucions a temps complet de l’assessor de Gerència, i es va aprovar una modificació de crèdit amb els vots de l’equip de govern. La resta de grups es van abstenir.

El butlletí matinal del diari, Bon Dia Terrassa
Cada matí al teu correu. Gratis.

Llegeix la nostra política de privacitat per a més informació.

Publicitat
To Top