Publicitat
Comarca

El campanar de l’Església Parroquial de Sant Joan està en obres

Es preveu que s’allarguin uns cinc mesos

Publicitat

Des de fa unes setmanes el campanar de l’Església Parroquial de Sant Joan de Matadepera està en obres, que pretenen restaurar la seva integritat.

Manel Buixeda, membre de la Comissió Parroquial, indica que la durada de les obres es pot allargar uns cinc mesos i, concretament, consisteixen en la reparació d’elements i restauració de les zones i elements malmesos des de la coberta fins a la base que afecten el campanar i les façanes de l’església.

Segons informa el Consistori, el projecte va començar el 2019, quan es van detectar algunes possibles caigudes d’elements de la façana. A finals d’agost del mateix any, després de posar una malla metàl·lica de protecció per la seguretat vial, ja es va començar a treballar en el projecte de restauració de la parròquia. Va ser encarregat a l’arquitecte tècnic Isidre Martí Julià, expert en restauracións d’edificis d’esglésies.

Les obres, s’han reprès després d’estar llargament ajornades, a causa de la pandèmia i, també, per la complexitat de l’obtenció de llicències durant l’any 2019, ja que tant l’església com el campanar, estan al catàleg de Béns Arquitectònics i Arqueològics.

El cost inicial de l’actuació és de 90.000 euros i es financen amb l’aportació de feligresos i persones interessades amb una col·lecta mensual, una subvenció de l’Ajuntament de Matadepera i l’aportació del Bisbat de Terrassa.

Publicitat

Parròquia de Sant Joan

L’església està situada al carrer de Sant Joan i és una de les dues parròquies que disposa Matadepera, que tenen el mateix patró, Sant Joan.

L’arquitecte que va tirar endavant el projecte de la nova parròquia del poble va ser Bonaventura Bassegoda, i l’objectiu principal era tenir una parròquia al centre del poble i no haver-se de traslladar a l’antiga parròquia, que està ubicada al costat del cementiri i a prop de la masia de Can Roure.

Des de la Parròquia de Sant Joan informen que les obres de l’actual temple van començar l’any 1910 i el 1912 el temple ja estava cobert. Els sagraments es van començar a celebrar a partir del 1914, quan es va traslladar l’altar de l’antiga parròquia a la nova i la benedicció oficial de l’església va ser tres anys més tard, el 1917. Les obres es van acabar finalment el 1931, amb la col·locació de la creu a la façana principal.

La vida pastoral i el culte es realitza a l’església nova. A l’antiga s’hi celebren sobretot casaments. De tota manera, el primer diumenge de juny hi té lloc la missa de les 12.00 hores i, “així estem en contacte agraït amb les nostres arrels”, expliquen des de la parròquia.

Publicitat
El campanar de l’Església Parroquial de Sant Joan està en obres
To Top