Publicitat
Terrassa

“El menjar influeix en com ens sentim”

L´Elvira García Arcos (l´Hospitalet de Llobregat, 1979) treballa al CAP Maragall de Barcelona, però viu a Terrassa, on és al capdavant de l´escola d´alimentació i "coaching" integral Art Cool Salud. El seu objectiu és "transformar" la vida de les persones a través de l´alimentació saludable i el desenvolupament personal, les dues grans passions de l´Elvira.

Vostè és “coach” nutricional. Això què vol dir exactament?
El “coach” nutricional és la persona que t’acompanya a l’hora de fer canvis en els teus hàbits alimentaris, però, alhora, treballant la gestió de les teves emocions. Perquè el menjar també influeix en com ens sentim.

Què vol dir, per exemple, que a través de l’alimentació podem millorar una emoció? El nostre estat d’ànim, potser?
Sí, en el cas que se segueixi una alimentació energètica.

Una alimentació energètica?
Aquest és un concepte que prové de la medicina tradicional xinesa i es basa en el fet que tots els aliments poden resultar terapèutics, en funció, també, de com els cuinem. A la primavera, per exemple, ens ajudaran a guanyar energia totes les verdures que siguin de fulla verda, els espinacs, els pèsols, l’enciam… Per sentir-nos millor sempre hem de pensar en aliments que siguin de temporada.

És a dir que, si estem deprimits, no ens hem de llançar de cap a la terrina del gelat de xocolata…
(Riu.) No! És que cal diferenciar entre la gana física i l’emocional. Quan tens gana física, el cos et demana realment ingerir un aliment, però amb la gana emocional mengem només perquè estem ansiosos, deprimits… En aquesta situació cal buscar altres eines, com meditar, fer esport… No menjar. En el “mindfull eating” s’aborden tots aquests aspectes.

“Mindfull eating”, diu?
Sí, el “mindfull eating” és gaudir del present, de l’aquí i de l’ara, però aplicat al fet de menjar. Vol dir posar els cinc sentits en la preparació dels aliments; vol dir assaborir-los amb calma… És a dir, no menjar amb el pilot automàtic posat, com fem sovint, sinó a través d’una alimentació conscient.

I quins beneficis ens aporta el “mindfull eating”?
El nostre estómac tarda 20 minuts a enviar al cervell el senyal amb què li diu: “Ei, que ja estic sadollat!”. Si acabem de menjar abans d’aquests 20 minuts, l’estómac encara no haurà enviat aquest senyal al cervell, amb la qual cosa el cos ens demanarà ingerir més i més menjar, perquè considerarà que encara no està ple. Per tant, menjar amb calma, tranquils, amb consciència, el que farà és que just havent sopat no vulguem obrir de seguida la porta de la nevera.

Com va entrar, vostè, en aquest món de l’alimentació saludable lligat a la gestió de les emocions?
Quan jo tenia 22 anys, a un familiar molt directe, li van diagnosticar una malaltia i llavors vaig començar a llegir llibres i a introduir aquesta persona en uns hàbits alimentaris més saludables. I també ho vaig aplicar a mi mateixa. Com a infermera sabia que una alimentació saludable era seguir una dieta mediterrània, però vaig començar a anar més enllà…

Cap a on va anar?
Doncs vaig començar a seguir una alimentació encara més natural. Hi vaig introduir productes com la quinoa, les algues… La dieta mediterrània està bé, però també ho està provar aliments poc coneguts i ben saludables. De fet, la dieta mediterrània sempre ha tingut de referent la famosa piràmide nutricional, però ara, des del punt de vista d’una alimentació més integrativa, parlem més del concepte de “plat saludable”.

I, aleshores, què ha de tenir un plat perquè sigui saludable?
Contenir una meitat del plat de verdures, saltejades, cuinades al forn, al vapor… Una altra part amb cereals integrals i una altra, amb proteïna. En el cas que aquesta sigui animal, per exemple, pollastre, jo sempre recomano comprar-lo ecològic i de proximitat. I això val per a tots els aliments en general.

Com a “coaching” nutricional, doni’ns idees per carregar-nos d’energia i optimisme tot el dia, i expliqui’ns, per exemple, què ha esmorzar aquest matí…
(Riu.) Doncs he esmorzat una beguda vegetal, una torrada de pa de blat sarraí amb alvocat i bonítol i uns germinats. A la beguda vegetal, hi he afegit te “matcha”, que és un superaliment, un te verd antioxidant d’origen japonès.

No pren cafè, vostè…
El te “matcha” també conté cafeïna, però menys que el cafè. Et desperta i et dóna serenitat.

Amb la seva escola, Art Cool Salud, ha organitzat recentment una “retirada” a la Costa Brava sota la frase “Ama, nodreix, sent-te”. Amb quina idea?
Amb la de fer una “retirada” integral que inclogués diferents disciplines de desenvolupament personal i alimentació. I a connectar-nos amb el cos. Perquè estem tan sumament connectats amb la ment que ens costa connectar amb el nostre cos. 

Publicitat
To Top