Publicitat
Cultura i Espectacles

El “Día del Pilar” va tornar a ser la festa de l’Aragó a Terrassa

Amb molta gent i força animació es va desenvolupar, dissabte, la celebració a la nostra ciutat del Día del Pilar. A primera hora del matí, els membres del Centro Aragonés de Terrassa, organitzador de la festa, van portar la imatge de la Verge des de la seva seu fins a la Plaça Vella. Allà fou instal·lada a l’escenari, i damunt de l’estructura pensada per tal que els terrassencs li fessin l’ofrena floral. Clavells blancs que, des de les deu del matí, eren venuts a la mateixa plaça, en una taula de l’entitat, i que van anar formant un bonic mantell als peus de la imatge.

A les onze, la Colla Aragonesa de Sardanes (del mateix Centro Aragonés) va ballar algunes peces, amb el reforç de membres del Grup Sardanista Terrassa Nord. Després la professora de sevillanes de l’entitat va oferir algunes peces de ball amb la seva alumna més avantatjada.

Oficiada pel bisbe de Terrassa, Josep Àngel Saiz Meneses, i cantada pel grup de l’entitat, Los Pilares de Aragón, la missa baturra del migdia va omplir, com sempre, la catedral del Sant Esperit. A la sortida, el bisbe, l’alcalde Jordi Ballart i la presidenta del Centro Aragonés, Victoria Crespo, van fer la seva ofrena a la Verge del Pilar posant-li la Cruz de Lorena, feta de clavells vermells.

Apoteosi amb “los labradores”
Una actuació de jotes (algunes ballades, altres cantades) va cloure l’acte de la Plaça Vella. Molts dels assistents van anar-se’n llavors a la seu del Centro Aragones, on el dinar de germanor aplegà unes 120 persones. La sobretaula es va allargar fins a les darreres hores de la tarda, amb els presents cantant, de manera informal, jotes i cançons tradicionals aragoneses.

L’ endemà, al Teatre Principal, amb la platea plena, s’hi va fer el “Festival de Jota Aragonesa”. Aquest any li van donar una estructura de comèdia musical, amb petits sketchs teatrals entre les interpretacions de Los Pilares de Aragón i Aires de Jota, que va agradar molt al públic. El festival va acabar amb “Los labradores”, una jota molt popular i emblemàtica que, com passa cada any, va ser corejada pel públic, posat dret i entusiasmat.

El programa del “Pilar 2019” havia començat el passat dia 5, amb una conferència de l’historiador José Antonio Adell Castán, que ha recollit dades de folklore i tradicions de 731 municipis aragoneses, i ha escrit una pila de llibres sobre aquests temes. Il·lustrant la xerrada amb diapositives, Adell va explicar moltes coses de pobles de l’Aragó, sobretot d’aquells en què que sabia que hi havia gent nascuda entre el públic, perquè són dels que Terrassa va rebre emigració.

El butlletí matinal del diari, Bon Dia Terrassa
Cada matí al teu correu. Gratis.

Llegeix la nostra política de privacitat per a més informació.

Publicitat
To Top