Publicitat
Cultura i Espectacles

Un Nadal d’homenatge egarenc a l’home de lletres Feliu Formosa

Poeta i escriptor, traductor, professor d’art dramàtic, actor, guardonat amb el Premi d’Honor de les Lletres Catalanes i Premio Nacional a la Obra de un Traductor, entre molts d’altres, Feliu Formosa (Sabadell, 1934) és un dels grans noms de la cultura catalana. A les dècades de 1960 i 1970 va viure a Terrassa, en casar-se amb Maria Plans i ser, durant vint-i-cinc anys, professor de l’Institut del Teatre de la nostra ciutat, amb la que sempre hi ha mantingut vincles i relacions personals.

Ara, la Fundació Torre del Palau, Amics de les Arts, l’Associació de Col·leccionistes de Terrassa, Òmnium Cultural, l’Associació de Poetes Terrassencs i la Biblioteca Central han unit forces per organitzar un cicle d’actes d’homenatge. En l’origen, està el recital "Darrere el vidre", que la Fundació Torre del Palau va produir aquest any per recollir diners per a la seva entitat solidària Ajut a Estudiants del Tercer Món.

El lligam amb Terrassa
"Formosa va estar molt interessat en aquest projecte, i va col·laborar-hi triant els poemes", explica Màrius Massallé, president de la Fundació Torre del Palau. De manera que, parlant amb Amics de les Arts i altres entitats, i amb el mateix Formosa, "vam pensar que estaria bé fer un cicle d’homenatge, i recordar el seu lligam amb Terrassa".

El punt central de la programació és l’exposició d’homenatge que s’inaugurarà dissabte a les set de la tarda a Amics de les Arts, i es podrà veure fins al 2 de gener. Es tracta d’una adaptació de "Feliu Formosa: Traductor, Poeta i Home de Teatre", mostra produïda per l’ajuntament d’Igualada (Formosa viu de fa uns anys a la capital de l’Anoia), que també ha passat per Sabadell, i que a més d’explicar la seva trajectòria i l’obra, especialment la que ha desenvolupat com a traductor, presenta llibres i poemes, i descobreix una vessant poc coneguda, la de dibuixant i caricaturista.

Però "Terrassa a Feliu Formosa", que és el títol del cicle, arrenca avui, amb el taller de lectura del poemari "Darrere el vidre". David Yeste el conduirà, a les set de la tarda, a la Biblioteca Central, amb la presència, atenció, del mateix Formosa.

Des de dilluns, i fins al 2 de gener, la Biblioteca Central tindrà una exposició de llibres i publicacions de i sobre Formosa. La majoria són del seu fons, però a més a més Formosa ha cedit per a l’ocasió alguns exemplars de la seva col·lecció particular; sobretot traduccions que ara són difícils de trobar i constitueixen petites joies bibliogràfiques.

Material audiovisual recuperat
També el dilluns dia 16, al Cinema Catalunya, a les 8.15 del vespre, s’estrenarà el documental "Feliu Formosa, la paraula i el gest". El cineasta Antoni Verdaguer ha realitzat aquesta pel·lícula de seixanta minuts de duració expressament per a "Terrassa a Feliu Formosa". Massallé recalca la tasca que Verdaguer ha fet buscant i recuperant material audiovisual de Formosa, per tal d’incloure fragments d’obres de teatre i pel·lícules en què ha participat com a actor.

El cicle també ha motivat l’edició d’un "auca de Feliu Formosa". El text l’ha escrit l’osonenc Joan Vilamala, cofundador del grup de música folk Esquirols, i destacat autor i estudiós de les auques (aquest mateix any, el Centre Cultural va acollir una mostra de la seva col·lecció). Els dibuixos són de la terrassenca Anna Clariana. L’ auca es presentarà al Centre Cultural el dimecres dia 18 conjuntament amb "Darrere el vidre. Poemes de Feliu Formosa", poemari més un pendrive amb l’àudio i el vídeo del recital, enregistrat en directe a la Nova Jazz Cava el 23 de maig d’aquest any.

El darrer acte serà justament una altra funció, segurament l’última, d’aquest recital. "Darrere el vidre" es podrà tornar a sentir en directe el divendres dia 27, a les vuit del vespre, a Amics de les Arts. Cris Sirvent, Miquel Mallafré, Òscar Muñoz i Carme Gonzàlez llegiran els poemes de Formosa amb l’acompanyament al piano de Joan Grimalt, i la direcció de Pau Monterde.

Tot i els seus 85 anys, Formosa té la intenció "de venir a quasi tots els actes. Ja ho ha fet als recitals de ‘Darrere el vidre’, també al que vam fer a Matadepera", afirma Massallé. "Ara és un home gran, però manté el cap clar i està molt actiu, i es mereix un reconeixement de ciutat".

El butlletí matinal del diari, Bon Dia Terrassa
Cada matí al teu correu. Gratis.

Llegeix la nostra política de privacitat per a més informació.

Publicitat
To Top