Publicitat
Cultura i Espectacles

La Filmoteca celebra el centenari de Fellini

La Filmoteca commemora aquesta nit el centenari del director Federico Fellini amb la projecció de "Ensayo de orquesta" (1978), que en el seu moment va ser una de les seves pel·lícules més polèmiques perquè es va interpretar com una metàfora política i tots els partits es van enfadar. Es projectarà en versió original subtitulada.

"Ensayo de orquesta" explica la rebel·lió d’uns músics contra un director despòtic. La cosa desemboca en el caos i provoca fins i tot una mort accidental.

Fellini va tenir la idea de rodar una pel·lícula sobre una orquestra mentre assistia a l’enregistrament d’una banda sonora de Nino Rota, segons explica el seu biògraf John Baxter.

El projecte es va fer realitat quan la RAI, la televisió italiana, li va encarregar una "TV movie". Fellini va escriure el guió en un moment en que la situació política a Itàlia era caòtica després de l’assassinat d’Aldo Moro i hi va reflectir aquest caos, encara que segons ell va ser inconscient i no es va adonar que havia fet una metàfora política fins que l’obra no va estar acabada. Com que tots els polítics es van queixar, la RAI va cancel·lar l’emissió i el director va haver de recòrrer a una distribuïdora francesa per poder estrenar "Ensayo de orquesta" als cinemes.

El film es va rodar en només setze dies però van fer falta quatre setmanes pel doblatge ja que hi havia actors de diferents nacionalitats -escollits sobretot pel físic perquè des del primer moment el director es va plantejar rodar a base de primers plans- i ben pocs eren músics professionals. El rodatge es va fer als estudis de Cinecittà, a Roma, en un decorat dissenyat per Dante Ferretti. La banda sonora de Nino Rota va obtenir el premi de la crítica italiana.

El butlletí matinal del diari, Bon Dia Terrassa
Cada matí al teu correu. Gratis.

Llegeix la nostra política de privacitat per a més informació.

Publicitat
To Top