Publicitat
Cultura i Espectacles

Un llibre proposa 30 rutes fàcils i curtes pel Parc de Sant Llorenç

Cada segon dimecres de cada mes, des de fa ja nou anys, el Centre Excursionista de Terrassa (CET) organitza les anomenades "Passejades pel Parc", amb les quals els socis de l’entitat, i qualsevol caminador que s’hi vulgui sumar, pot conèixer coves, ermites, creus i masies en rutes pel Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l’Obac. Un grup força estable d’una trentena d’excursionistes solen sumar-se a l’"expedició", si bé al llarg d’aquests anys al voltant d’un centenar de persones han gaudit de les passejades.

De les 99 rutes que s’han realitzat, l’Enric Prat (soci del CET des de fa 55 anys i organitzador de les sortides juntament amb el Josep Trullàs), n’ha fet una selecció i les ha inclòs en el llibre "30 passejades pel Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l’Obac", publicat per OmniaBooks dins la Col·lecció CET de Llibres. La presentació (limitada per la pandèmia) del compendi va tenir lloc dijous a la seu de l’entitat.

"Són itineraris circulars, curts, ja que tenen entre 5 i 10 quilòmetres, a l’abast de tothom, tant de petits com de grans, que es fan en un matí i permeten transitar per camins històrics, fora de les rutes habituals", explica Prat, un gran coneixedor de l’entorn ja des de ben petit, quan "els dissabtes a la tarda anava amb el pare al bosc a buscar pinyes per encendre la cuina econòmica de casa", recorda.

El llibre recorre Sant Llorenç del Munt i l’Obac en tota la seva extensió, des dels voltants de Les Pedritxes, a la Torre de l’Àngel o la Barata, passant per l’Alzina del Sal·lari, els Xipresos, el coll d’Estenalles, o poblacions com Mura, Rocafort, Rellinars, el Pont de Vilomara o Sant Llorenç Savall.

Llegendes
A la sortida tretze, per exemple, el recorregut porta de les Pinasses a la balma dels Òbits i el Cau de la Moneda. En aquesta cova, diu la llegenda (també inclosa en el llibre), s’hi va aixoplugar un piler anomenat Manel del Fum una nit que feia mal temps i ja no es veia en cor d’arribar a casa. Mentre s’escalfava a la vora del foc remenant uns tions, es va trobar una dotzena de monedes de vint sous.

Una altra de les sortides és la que transporta a la banda de ponent del parc natural, amb un recorregut que té l’inici i el final a Mura. En concret, a la masia centenària del Puig de la Balma, encara habitada, en una excursió que passa pel coll de la Creueta, on segons una antiga llegenda fou enterrada una dona que havia mort estimbada al cingle de la roca Picarda.

"Les tretze rutes estan descrites amb detall, i s’hi indiquen les distàncies i les coordenades dels punts on els camins es bifurquen, o bé on hi ha algun element significatiu que cal visitar", explica Prat, que va aprofitar especialment les primeres sis setmanes del confinament domiciliari iniciat al març per posar fil a l’agulla del llibre.

"A més, totes les rutes s’il·lustren amb cinc o sis imatges de cada recorregut; són captures que he pres al llarg de tots aquests anys", comenta l’autor.

A banda d’idear els itineraris que els excursionistes recorren un dimecres al mes en les "Passejades pel Parc", Prat és membre de la secció de fotografia del CET.

Les persones que estiguin interessades en adquirir el llibre, poden passar per la seu del Centre Excursionista de Terrassa (carrer de Sant Llorenç, 10), a les tardes de dilluns a divendres.

El butlletí matinal del diari, Bon Dia Terrassa
Cada matí al teu correu. Gratis.

Llegeix la nostra política de privacitat per a més informació.

Publicitat
To Top