Publicitat
Cultura i Espectacles

Marcel Gorgori presenta el concert “L’Òpera és medicina”

L’espectacle tindrà lloc avui al Centre Cultural Terrassa

Publicitat

Concert especial el d’avui al Centre Cultural Terrassa. Especial perquè i vol ser un reconeixement a tot el sector sanitari (professionals i també pacients) i perquè el seu format surt de la pauta convencional. L’espectacle de música porta el nom de “L’Òpera és medicina” i té el segell de Simfonova i l’empremta del periodista i comunicador, Marcel Gorgori. El concert serà un viatge de plaer i complicitat sobre la medicina en l’òpera. Gorgori serà el presentador i conductor, i estarà acompanyat de tres de les millors veus solistes del país: el tenor Marc Sala, la soprano Laura del Río, el baríton Carles Pachón, i al piano, un dels millors repertoristes de casa nostra, el mestre Josep Buforn. El presentador citarà obres operístiques que tenen elements de la medicina i podrem sentir els fragments d’aquestes. La cita musical, doncs, permetrà descobrir que el tema del bisturí, de la sanitat, de la salut, també forma part de les històries que s’han escrit per ser interpretades en música.

Gorgori diu que “L’Òpera és medicina és un homenatge a tota la sanitat. “Amb la pandèmia de la Covid, sortíem al balcó per agrair la tasca dels professionals. Nosaltres, a través de Simfonova i la música, ho volem fer des de l’escenari. El nostre espectacle és per a tots els que treballen, els pacients i familiars. I especialment per a tots aquells professionals, com ara infermeres i infermers, que segurament han hagut de fer feines que no eren pròpiament del seu perfil”.

Referències
L’expert diu que el món de l’òpera té moltes referències a la medecina. “En la recerca hem trobat obres que parlen de metges, de pacients i malalties. I cal dir que la figura del metge té un significat segons l’època. Es pot presentar com una autoritat, però també com algú que no en té. I és que cal recordar que va haver societats que el barber era el primer que s’avisava quan s’havia de fer una intervenció perquè tenia a mà l’estri de la navalla”. I d’això en parla, per exemple, “El barber de Sevilla”.

Gorgori també evoca personatges aficionats a fer de mags i bruixots i a endevinar coses i causes que, per altra banda, era per a molts una manera de guanyar-se la vida. I així mateix, molts d’ells muntaven parada per vendre remeis que anaven bé per alliberar-se de tot mal. Personatges que rebien el nom de xarlatans i farsants. El presentador creu que Donald Trump, l’expresident dels Estats Units, forma part d’aquest grup en tant que va arribar a dir que ingerir lleixiu era bo per combatre el virus de la pandèmia.

El presentador també fa referència al metge i pacient (de fet mal pacient). I, és clar, surt Joan Capri, el gran humorista català protagonista de la popular sèrie “Doctor Caparrós”, amb Matilde Almendros, Carme Sansa i Joan Pera, entre d’altres. En aquest sentit, Gorgori ha volgut destacar i tributar la seva figura “El personatge de metge és un dels personatges que va fer que se’l recorda més. I, en canvi, és contradictori perquè és sabut que ell era una persona molt aprensiva i depressiva, i que fugia dels metges”. El presentador el fa reviure a escena com si es tractés d’un fet teatral màgic.

“L’Òpera és medecina” és una proposta per gaudir i conèixer. I de fet el títol és apropiat. “La música s’ha convertit en un dels elements importants per superar molts moments d’aquesta crisi. Desitjo que companyies i músics puguem tornar als escenaris”, va manifestar.

Publicitat
Marcel Gorgori presenta el concert “L’Òpera és medicina”
To Top