Publicitat
Cultura i Espectacles

Un musical d’estrena

L’Escola Municipal de Música (EMM)-Conservatori Professional de Terrassa estrena “Els miserables”

Els participants al musical, en un dels pocs assajos generals per ultimar l’estrena de l’espectacle
Publicitat

Poc més de quaranta alumnes de l’Escola Municipal de Música (EMM)-Conservatori de grau mig de Terrassa pujaran avui i demà a l’Auditori Municipal per interpretar “Els miserables”, un musical compost el 1980 pel compositor francès Claudi-Michel Schönberg amb llibret d’Alain Boublil basat en la novel·la homònima de Víctor Hugo de 1862. Els estudiants formen part del grup vocal i solistes, orquestra i cor i s’han preparat a fons musicalment amb el professorat especialitzat que encapçala la producció artística: Maria Teresa Vert (veu i coordinació), Daniel Garcia (piano), Paco Rodríguez (director de l’orquestra), Mercè Pérez (directora de cor) i Marta Ruiz (Institut Blanxart).

L’EMM-Conservatori presenta aquest espectacle que s’ofereix en tres sessions (dissabte, 20 hores i diumenge, a les 12 hores i a les 18 hores) i que ja té gairebé totes les localitats exhaurides. Un fet que complau a tots els artistes que estan inquiets per donar vida, veu i música a una de les obres clàssiques d’Hugo que està ambientada a França durant la primera meitat del segle XIX i que transcorre al voltant de la vida d’un expresidiari, Jean Valjean, que després de passar molts anys a la presó intenta iniciar una nova vida, però continua arrossegant el seu passat. Valjean va ser empresonat cinc anys per robar pa per alimentar la seva família. La novel·la permet endinsar-se a fets cabdals com la Revolució Francesa de 1789 i l’imperi napoleònic, i d’altres esdeveniments socials i culturals com les condemnes a la guillotina.

42 alumnes del centre musical participen en l’espectacle

La cap d’estudis i directora del cor, Mercè Pérez, destaca que el taller ha suposat un repte importantíssim. “És una obra que havíem d’estrenar el 2020, però tot va quedar aturat per la Covid i la vam recuperar amb l’objectiu d’estrenar-la com fos i ho farem aquest cap de setmana”. Pérez diu que s’han fet tots els assajos possibles, en línia i presencials, segons anava marcant el protocol de la Covid”. Pérez parla del musical amb molt d’entusiasme. “És una obra excelsa amb una música molt bella i emotiva. Tots hi hem posat l’ànima i hi ha moments molt commovedors”. La professora també subratlla el seu argument. “És una peça de gran actualitat perquè parla de lluita de classes i exclusió i marginació social. Són temes que sempre suren en el pas del temps i més si hi ha pandèmies com ara que ens ha tocat conviure amb la Covid-19”.

La coordinadora del taller i professora de tècnica vocal i escena, Maria Teresa Vert, va coincidir també amb Pérez. “És una gran moguda, però val molt la pena perquè és un treball que agrupa valors. Es posar en escena tot l’aprenentatge dels alumnes. Aquests espectacles musicals són molt estimulants perquè hi ha una interpretació molt completa; hi ha música, veu, text, teatre, moviment… S’hi barregen moltes disciplines”. I també al·ludeix a l’obra d’Hugo. “El relat planteja l’abús del poder cap als més vulnerables i oprimits. Però el seu fet rellevant és que gira la truita i posar per damunt de tot la llibertat de l’individu i és el que abandera el protagonista de la història”.

El director d’orquestra, Francesc Rodríguez, s’hi suma. “És una proposta molt encoratjadora. I, aquesta vegada, tirar tot el projecte endavant amb la situació que estem és un miracle. Ha estat un gran repte, però hem aconseguit perquè el resultat és molt bo”.

La companyia
Sobre l’escenari, un col·lectiu de més de quaranta alumnes intergeneracional que cursen música en els diferents plans d’estudi. El grup de cantants reuneix a 21 persones al cor i set solistes. Els solistes són: Martina Paradell Tor (en el paper protagonista de Jean Valjean), Ona Martínez Serra (Fantine), Elsa Margenat Martí (Mariues), Àlex Magaña Centelles (Javert), Blanca Jiménez Montesinos (Cosette petita/Gavroche), Queralt Geis Casas (Cosette noia) i Ilina Baena Ceita (Eponine). El grup vocal estarà acompanyat d’una orquestra amb 14 músics, amb instruments de vent, corda i percussió. Tots els artistes actuaran amb mascareta, excepte els solistes i els músics que toquen instruments de vent.

L’EMM-Conservatori va iniciar aquest projecte de taller musical escènic l’any 2014 i fins ara ha presentat sis espectacles, tots amb molt èxit. Entre les produccions representades hi ha musicals molt populars com “Mar i cel” i “El Rei Lleó”.

Les opinions


Maria Teresa Vert, coordinadora
”El musical d’’Els miserables’ és molt gratificant. Té unes melodies molt boniques; està ben orquestrat, harmonitzat i tramat. Nosaltres hem fet una versió reduïda i l’hem adaptat a una hora i trenta minuts en lloc de les dues hores. Estic molt contenta del resultat i de la implicació de tots. Tothom té un paper en aquesta obra”.


Francisco Rodríguez, director d’orquestra
“El llibret musical inspirat en la novel·la de Víctor Hugo fa un seguiment escrupolós del relat de l’escriptor. Està molt ben plasmat pel compositor francès Claude-Michel Schönberg. És una partitura del nou romanticisme, té unes melodies increïbles, que enganxen al públic de seguida. És un musical per gaudir-ne”.


Àlex Magaña, solista
“És la primera vegada que participo en el taller musical de l’escola i conservatori. Estudio piano i m’estrenaré com a cantant en el personatge de Javert que és un policia i que té unes cançons boniques. M’agrada molt l’experiència perquè aglutina molta gent. Hi ha esforç i dedicació, i ho passem molt bé”.


Ona Martínez, solista
“Estudio flauta travessera i de cant amb la Maria Teresa Vert. Jo havia fet els musicals “Mar i cel” i “El Rei Lleó”. Aquest projecte és un repte per a tots i està molt bé perquè s’aprèn moltíssim. En aquest musical faig el personatge de la “Fantine”, que és una mare soltera que entra en decadència”.

Publicitat
To Top