Publicitat
Cultura i Espectacles

Gala de dansa d’homenatge a Alicia Alonso

Estrelles internacionals ballaran avui al Centre Cultural

Ginett Moncho, primera ballarina del Ballet Nacional de Cuba
Publicitat

Estrelles internacionals de la dansa desembarquen avui dissabte al Centre Cultural Terrassa per interpretar la Gala d’homenatge a Alicia Alonso, la reputada ballarina i coreògrafa cubana del clàssic i de qui l’any 2020 es van complir 100 anys del seu naixement. De les primeres figures que veurem avui hi ha Ginett Moncho, que és la primera ballarina del Ballet Nacional de Cuba, formació de la qual Alonso va ser esperit i ànima durant més de seixanta anys, des de 1955 fins al 2019, any que va morir.

Ginett avança que serà una gala “molt emotiva perquè ballarem algunes de les obres més transcendentals que han marcat el repertori d’Alicia Alonso en la seva dilatada trajectòria”. La ballarina cubana defensarà dues coreografies en format de duet: “La Diva Maria Callas, In Memoriam”, d’Alberto Méndez, i “El cigne negre” de l’acte III d’“El llac dels cignes”. Per a ella és un regal. “És un honor per a mi assumir el rol femení de la coreografia en homenatge a la prestigiosa cantant Maria Callas, perquè només l’havia ballat Alicia Alonso i jo he pres el relleu. Així que estic passant a la història. I pel que fa a “El cigne negre” és més coneguda, però és un repte per qualsevol ballarina, tant en el vessant tècnic com interpretatiu”. A les dues obres, Ginett compartirà escenari amb Alexis Tutunnique, primer ballarí del Teatre de l’Òpera d’Ucraïna.

L’artista parla entusiasmada d’aquesta gala. “Per mi, el llegat d’Alicia Alonso, juntament amb el seu marit Fernando Alonso i el seu cunyat, Alberto Alonso, és molt important perquè ells van ser els fundadors a Cuba del primer ballet clàssic i de l’escola. I nosaltres, els ballarins del Ballet Nacional de Cuba, tenim una responsabilitat de conservar el seu llegat i difondre’l. Alicia Alonso està al cor de tots els cubans”.

Virtuosisme
La primera ballarina de la companyia destaca per haver rebut molts premis i reconeixements per la seva interpretació. Els crítics que l’han vist dansar han posat una nota molt alta i coincideixen a subratllar el seu virtuosisme. No ha estat fàcil. Ginett va somniar primer a ser campiona de gimnàstica rítmica, però, un bon dia, va visitar una escola de ballet i va participar en una classe i va quedar atrapada. “Em va semblar molt màgic i vaig quedar seduïda per sempre”.
Indica que al seu país, encara que sembli estrany, hi ha una gran tradició pel ballet clàssic. “Mirat des de fora, sembla que el clàssic no vagi amb el nostre caràcter i la nostra cultura, però els Alonso van incorporar i aconseguir arrelar la disciplina artística del clàssic amb molta força i la seva màxima expressió”.
Ginett subratlla, per exemple, que l’empremta d’Alicia Alonso és molt àmplia. “Ella, primer al davant de la seva companyia i després amb el Ballet Nacional de Cuba, van fer que la dansa clàssica es convertís en un art popular, perquè van donar entrada a la classe mitjana, alta, baixa, tant si era per estudiar o com espectador”. Una dedicació i una feina de formiga que ha donat els seus fruits. “Avui dia –afegeix– es manté la tradició del clàssic. Hi ha molts ‘balletmelòmans’, moltíssimes persones que estimen el ballet”. L’espectacle serà un repertori de clàssic d’excel·lència. El programa inclou els duets de reconegudes peces que fan vibrar al públic com “Carmen”. “Le fille mal gardée”, “Don Quixot”. “El trencanous”. “Espartac”, “Giselle”. “El llac dels cignes” i Coppélia”.
El servei d’aquestes coreografies hi haurà un elenc de primera línia que reuneix a deu artistes que són primeres figures en el Ballet Nacional de Cuba o altres companyies estrangeres. Ginett Moncho representa la companyia cubana juntament amb Anette Delgado, primera ballarina també; i Dani Hernández i Javier Torres, primers ballarins. Oriana Plaza, Ballet Municipal de Lima, i Maynard Miranda , que forma part del Ballet de Sibiu (Romania), Ballet Nacional del Perú i del Ballet Nacional de Cuba. Després està la parella formada per Eva Nazaret, ballarina de diverses companyies europees, entre aquestes l’English National Ballet, i Javier Monier, de Maria Rovira Crea Dance. També Carla Vincelli, del Teatre Colón de Buenos Aires, que

Publicitat
Gala de dansa d’homenatge a Alicia Alonso
To Top