Publicitat
Cultura i Espectacles

El patrimoni s’omple de música

S’inaugura el cicle Sons dels Temps amb un concert medieval

Les intèrpretes del concert que s'oferirà demà a Santa Maria de la Seu d'Ègara

La formació Bubulina Teatre, amb seu a Sant Cugat, inaugura demà dijous l XIV Cicle Sons dels Temps , una programació que combina la música amb el bell patrimoni històric, artístic i arquitectònic de la ciutat. Presentarà “El llibre de Marguerite”,  una dona que l’any 1310 va ser cremada a la foguera per la Inquisició pel seu llibre “El mirall de les ànimes senzilles”. La interpretació estarà a càrrec de Gisela Figueras, actriu i cantant; Cristina Alís, orgue portatiu i cant; María de Mingo, cítola medieval i cant. Firma la dramatúrgia i la direcció Jordi Lara.

Gisela Figueras parla d’aquest espectacle, que acollirà l’església de Santa Maria a la Seu d’Ègara, amb molt entusiasme. “És un ‘bombonet’ perquè és de petit format, però el públic el rep molt bé perquè aprèn i s’emociona”. L’actriu i cantant, i també historiadora, explica que “la proposta reivindica la figura de Marguerite Porete (1250-1310), una mística medieval francesa que formava part de les beguines, les primeres comunitats lliures de dones”.

L’actriu significa que “vivien juntes com una comunitat de religioses, però estaven al marge de l’església. I, a banda, feien una funció molt social; tenien cura de malalts, teixien…”. Entre les dones va destacar Marguerite per escriure i publica “El mirall de les ànimes” (una reflexió entorn de que una persona pot arribar a Déu per si mateixa) i la Inquisició la van acusar d’heretgia i va acabar a la foguera. I després, l’església va condemnar tot el moviment de les beguines.

Bubulina Teatre va quedar seduïda per la figura d’aquesta dona i la va triar per fer un relat amb música i textos. Figueras explica que “la iniciativa va sorgir de Jordi Lara i jo, que formen part de la productora, i van cercar tota la documentació i les músiques. Lara ha cosit l’essència del llibre de la Marguerite amb una gran habilitat. Després van cercar els músics, en aquest cas dues intèrprets que són Cristina Alís i María de Mingo especialitzades en música medieval”.

Un orgue únic al món 

L’espectacle es va estrenar el mes de març de l’any passat al Museu Episcopal de Vic i va quedar confinat per la pandèmia. Després es van poder fer alguna actuació més, però no ha estat fins ara que s’ha reprès i ho ha fet amb tots els membres, perquè hi ha dos que viuen fora, la Cristina a Suïssa i la María a Saragossa. Figueras subratlla la qualitat i també la singularitat. “La Cristina toca un orgue portatiu que és molt peculiar; és únic al món perquè és del segle XIII i tots els que hi ha d’aquest estil són del XIV i XV. Va fer un treball d’arqueologia importantíssim i va aconseguir una reconstrucció d’aquest orgue portatiu medieval”.

Aquest cicle de binomi “música i patrimoni” presentarà set concerts més que tindran lloc, com és habitual, a la Seu d’Ègara, Castell Cartoixa de Vallparadís, Casa Alegre de Sagrera i Convent de Sant Francesc. El viatge que comença a la Seu d’Ègara amb la música medieval entorn de la figura de Marguerite Porete amb Bubulina Teatre tindrà la següent parada al Castell Cartoixa de Vallparadís (29 de juliol) amb “Cabra”, un espectacle de músiques tradicionals i antigues que s’inspiren en les rutes en transhumància a la península i les illes. 

Una proposta de nou suggerent que estarà a càrrec de quatre músics polifacètics: Isabel Martín, veu, bendir, pandero de Peñaparda, pandereta i saltiri; Carlos Ramírez, viola de roda, tanbur, lira, saz; Efrén López, viola de roda, guitarró, llaüt, percussions, veu i Juanfran Ballestero, gaita, dolçaina, flauta, percussions i veu.

Ariadna Savall
Durant el mes d’agost hi haurà una pausa fins al dia 19 que el viatge es reprèn amb “Lachrimae”, un projecte multidisciplinari liderat per Sonia Gancedo i Víctor Sordo que vol mostrar les diferents mirades amb què perceben la vital temàtica dels sospirs i els laments. I un dia després, el 20, hi haurà la prestigiosa Ariadna Savall que presentarà el seu primer disc com a solista cantant i arpista. La següent parada serà el 26 d’agost amb una trobada amb el duet Urszula Bardlowska i Francisco Soriano. I el viatge posarà punt final el setembre amb clàssica i autors catalans.

Publicitat
El patrimoni s’omple de música
To Top