Publicitat
Cultura i Espectacles

“Ballar és un idioma”

Terrassa Arts Escèniques i la coreògrafa Kadia Faraux s’uneixen per transmetre la seva identitat a través de la dansa: el projecte “Los Extranjeros” s’està coent entre Lió i Terrassa i ensenya la realitat de ser estranger dins la cultura mediterrània. Els joves ballarins lluiran el seu talent en una mostra al Teatre Principal

Els joves assajant per la mostra del gener al Teatre Principal / Lluís Clotet

Per a molts, el ball és un hobby, una passió o fins i tot un estil de vida. Per a la coreògrafa Kadia Faraux, a més, és el motor que li permet transmetre la diversitat cultural. “Cada pas que fem sobre l’escenari és, en efecte, una paraula, transmet una emoció. Per a mi és una riquesa que cadascú sigui diferent de l’altre,” expressa la Kadia Faraux, que ha emprat la seva experiència personal de ser estrangera a França i la influència que ha tingut en la seva història per crear el projecte artístic “Los Extranjeros”, de la mà de la Giulia Poltronieri, de Terrassa Arts Escèniques.

“Volem evocar la relació que tens amb els altres al ser estranger, i també la relació que tenim nosaltres amb els estrangers al nostre país. Treballem tot això a través de l’herència cultural que rebem dels nostres pares i la societat en la qual vivim”, comenten ambdues. Per tal de donar forma al projecte que porta el mateix nom que l’obra d’Albert Camus, una vintena de joves d’entre 15 i 25 anys es van conèixer a Lió, França, per coordinar els estils i aprendre de la relació amb l’altre. Durant aquests dies, els joves es troben assajant al Teatre Principal de la nostra ciutat amb l’ajuda de la coreògrafa Kadia Faraux i els experts en danses urbanes Nicol Yao Dapre, de nom artístic Oulouy, i la col·laboració d’Africa Moment. La finalitat és ensenyar tot l’espectacle complet al públic el 14 de gener del 2023 al mateix teatre.

L’espectacle combinarà tres escenes de dansa urbana -afro, electro i hip-hop- amb composicions musicals en directe ideades per Frank 2 Louise, molt reconegut a França per compondre cançons per al cinema, i una representació audiovisual amb text dalt de l’escenari. “És una creació híbrida. Volem explicar una història a través de la composició musical, la dansa i la lectura de textos”, explica Faraux.

Alhora, el projecte connecta la nostra ciutat amb les arts a nivell internacional. “Fomenta que Terrassa, que vol ser un centre de creació artística, teixeixi aquesta xarxa amb altres companyies de l’estranger i professionalitzem les arts escèniques en diferents nivells”, comenta Giulia Poltronieri.

Històries que es connecten

La dansa ha estat present des de sempre a la vida de la majoria dels ballarins del projecte, i també de la Lucía Barra, terrassenca de 16 anys que des de ben petita ja es va enamorar del hip-hop. A través del projecte artístic Virals Terrassa, va conèixer “Los Extranjeros” i al saber que viatjarien fins a Lió no s’ho podia creure. “Era el meu somni, viatjar a un altre país través del ball. És una manera diferent i molt especial de conèixer una altra cultura i connectar amb persones de tot arreu. La dansa és un idioma universal”, expressa la Lucía.

Una història similar ha viscut l’Amaurine Mastronicola, originària de França. L’Amaurine balla des dels 4 anys, però va conèixer el hip-hop als 12 i des de llavors ha provat també la dansa africana, la contemporània i l’oriental. Va conèixer la coreògrafa Kadia Faraux a través de l’escola on balla a França, i ja sabia que havia començat el projecte amb gent de Terrassa.

Va decidir apuntar-s’hi, i després de mostrar a la Lucía i els altres ballarins l’art i la vida de Lió, ara és el seu torn per explorar i estar oberta a conèixer noves cultures. “Em sembla molt important entendre a l’altre i adaptar-se a totes les cultures, i més especialment si és a través del ball”, conclou l’Amaurine.

El butlletí matinal del diari, Bon Dia Terrassa
Cada matí al teu correu. Gratis.

Llegeix la nostra política de privacitat per a més informació.

Publicitat
To Top