La protesta dels marcs buits: "Volem un Museu d'Art al Vapor Ros"

Uns 70 artistes i personalitats de la cultura protesten contra el fet que Terrassa no compti amb un Museu d’Art local. S'han concentrat al Vapor Ros, justament l’edifici que demanen a l’Ajuntament que reservi per ubicar el museu. I han sortit en manifestació al raval, en “la protesta dels marcs buits”

  • La protesta dels marcs buits: "Volem un Museu d'Art al Vapor Ros"
Publicat el 10 d’octubre de 2024 a les 20:27
Actualitzat el 10 d’octubre de 2024 a les 20:45
Convocats per la plataforma Arts Terrassa, unes 70 personalitats de la cultura es van manifestar ahir a favor de crear un Museu d’Art local de Terrassa i d’ubicar-lo a les futures instal·lacions municipals del Vapor Ros. Primer, artistes i amants de l’art es van concentrar al pati del mateix Vapor Ros. Allà van comparèixer amb marcs buits, que van funcionar com a “atrezzo” de la seva peculiar performance: “Traure els marcs al carrer per reivindicar d’omplir-los de les obres dels artistes locals, que estan emmagatzemats i amagats als ciutadans”, explicava Jordi Paüls, galerista de la sala homònima i uns dels impulsors de la campanya. També hi eren la resta del pinyol de la plataforma Arts Terrassa, entre els quals l’exdirector del Museu de Terrassa Domènec Ferran, els pintors Àngel Màdico i Octavi Intente, així com el col·leccionista Josep Guindo. El mateix grup que abans d’estiu va dissenyar una petita campanya per cridar l’atenció, sota el lema: “Artista, aixeca el cul de la cadira”. [caption id="attachment_562568" align="aligncenter" width="700"] La mnaxa ha partit del pati del Vapor Ros / ALBERTO TALLÓN[/caption] Al pati del Vapor Ros també es van aplegar Francesc Prats (coordinador de la Sala Salvador Alavedra, de pintura, a Amics de les Arts), el prolífic David Millán, l’aquarel·lista Elisabet Vallhonrat, el veterà Josep Vallhonrat, l’escultura Genny Murià (autora, entre d’altres, dels premis “Gent de Terrassa”)... Tampoc no va faltar Ricard Alavedra (fill del cèlebre pintor), Lluís Paloma, Teresa Jordà (que aquests dies exposa a una col·lectiva a la biblioteca del Districte 3), l’aquarel·lista Robert Cabeza, el col·leccionista Josep Plana (qui té una de les col·leccions privades més extenses i variades de la ciutat, amb prop de 800 obres)...

Manifestació d’artistes

Després de fer-se una fotografia col·lectiva i reivindicativa, van iniciar una marxa silenciosa fins al raval de Montserrat. Va ser una manifestació encapçalada per la pancarta amb el lema “Artista, aixeca el cul de la cadira”. I molt visual, ja que els manifestants es van penjar els marcs buits del coll. https://www.diarideterrassa.com/fotografia/2024/10/10/fotos-manifestacio-dartistes-de-terrassa/ La marxa va esdevenir en una de les poquíssimes manifestacions que hi ha hagut en els darrers mesos a Terrassa, en la que les protestes han callat. Allà, davant de l’Ajuntament de Terrassa, van llegir el manifest que la plataforma Arts Terrassa proposa a l’administració local i en la que s’expliciten diversos suggeriments entorn de les arts visuals i plàstiques. El manifest compta en l’actualitat amb 212 adhesions de personalitats del món cultural terrassenc. “Hi ha moltíssima obra d’artistes terrassencs del segle XIX i XX emmagatzemada, amagada... I aquesta s’ha de poder veure, tant en una mostra permanent, com en exposicions temàtiques, d’autor...”, explicava ahir Domènec Ferran. Precisament, Ferran es troba en l’origen d’aquest moviment, d’ençà que el juny de 2023 proposés la creació del museu en una de les tertúlies artístiques que la Sala Paüls organitza mensualment al mític bar Culla , amb diferents ponents.

I ara, que hi ha?

Actualment, el que es podria considerar el Museu d’Art està distribuït en diferents subseus pertanyents al Museu de Terrassa. I concretament, allò que més es podria semblar a un Museu d’Art és la nova col·lecció d’artistes contemporanis, al pis superior de la Casa Alegre de Sagrera.